Tot ce trebuie să știi despre presopunctură

Presopunctura este o formă de terapie alternativă, populară în China și Japonia de peste 5000 de ani. Este strâns înrudită cu acupunctura și reflexoterapia, având la bază aceleași principii active.

Presopunctura se bazează pe ideea că sănătatea organismului nostru depinde de echilibrul energiei ki, qi sau chi. Energia pozitivă sau negativă în cantități inegale poate cauza simptome neplăcute, iar presopunctura urmărește să regleze aceste dezechilibre.

Cum funcționează presopunctura

[{ads-medicina-alternativa-first}]

În urma studiilor asupra corpului uman și a practicării acestei terapii de mii de ani, specialiștii în presopunctură au creat o hartă a punctelor energetice prezente pe suprafața corpului nostru. Acestea sunt localizate în special în talpă, dar și în palmă și ale zone ale corpului. Fiecare dintre aceste puncte corespunde unui organ sau sistem de organe.

Prin presarea continuă, timp de 1-2 minute a unui anumit punct, energia acumulată în exces este eliberată, iar tensiunea de la nivelul organului corespunzător este scăzută. Disconfortul, inflamația și durerea sunt diminuate, iar în urma unor ședințe repetate, afecțiunea poate fi calmată și ținută sub control, iar în anumite cazuri mai ușoare chiar vindecată definitiv.

Presarea se realizează cu buricele degetelor, cu o forță medie sau mare, pentru un interval între 30 de secunde și 2 minute, în funcție de schema de terapie pe care o stabilește specialistul. Înainte de începerea tratamentului, acesta va analiza în detaliu starea de sănătate a pacientului și va stabili câte ședințe de terapie sunt necesare și la ce interval, care sunt punctele energetice vizate și la ce rezultate se poate aștepta pacientul.

Mulți specialiști în presopunctură susțin că această formă de terapie se recomandă în special cu rol de prevenție sau de ameliorare, fiindcă susține întărirea sistemului imunitar și prin urmare ajută organismul să se vindece singur și să se mențină sănătos. 

În cazul prevenției, există și posibilitatea urmării unui tratament de întreținere acasă. După câteva ședințe, specialistul te va învăța ce puncte trebuie să presezi ca să elimini stresul, oboseala, durerea de cap, greața sau alte simptome.

Diferențe între presopunctură, reflexoterapie și acupunctură

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși am spus la începutul articolului că aceste trei forme de terapie sunt înrudite, trebuie să știi care sunt diferențele între acestea, ca să poți alege tipul de terapie ideal pentru tine.

Principala asemănare este faptul că toate cele trei terapii pornesc de la ideea existenței unui câmp energetic, ale cărui dezechilibre cauzează boli și agravează simptome. O altă asemănarea este urmărirea a 12 zone principale de energie, numite și meridiane, întinse de-a lungul întregului corp, și existența unor puncte energetice pe suprafața corpului, care corespund anumitor organe. A treia asemănare este aplicarea unei forțe mecanice pe aceste puncte energetice, cu scopul echilibrării tensiunii stocate în ele.

Cât despre deosebiri, cea mai importantă este modalitatea de aplicare a forței pe aceste puncte energetice. Presopunctura folosește simpla apăsare cu ajutorul buricelor degetelor într-un punct fix timp de cel puțin 30 de secunde. Acupuncura folosește ace foarte subțiri, introduse 2-3 milimetri în piele în punctul energetic și lăsate să acționeze timp de aproximativ 20-30 de minute. Reflexoterapia presupune masarea punctelor energetice, timp de câteva minute și în general se concentrează pe o zonă mai extinsă de puncte energetice, nu doar pe unul singur.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0