Tot ce trebuie să știi despre presopunctură

Presopunctura este o formă de terapie alternativă, populară în China și Japonia din cele mai vechi timpuri. Această formă de terapie este strâns înrudită cu acupunctura și reflexoterapia, având la bază aceleași principii. Iată ce beneficii poate avea și cum funcționează!

Presopunctura se bazează pe ideea că sănătatea organismului nostru depinde de echilibrul energiei vitale - Qi. Energia pozitivă sau negativă în cantități inegale poate cauza simptome neplăcute, iar presopunctura urmărește să regleze aceste dezechilibre.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum funcționează presopunctura?

În urma studiilor asupra corpului uman și a practicării acestei terapii din vremuri străvechi, specialiștii în presopunctură au creat o hartă a punctelor energetice prezente pe suprafața corpului nostru. Acestea sunt localizate în special în talpă, dar și în palmă și alte zone ale corpului. Fiecare dintre aceste puncte corespunde unui organ sau sistem de organe.

Prin presarea continuă, timp de 1-2 minute a unui anumit punct, energia acumulată în exces este eliberată, iar tensiunea de la nivelul organului corespunzător este scăzută. Disconfortul, inflamația și durerea sunt diminuate, iar în urma unor ședințe repetate, afecțiunea de care suferă persoana care face presopunctură poate fi calmată și ținută sub control, iar în anumite cazuri mai ușoare chiar vindecată definitiv.

Presarea se realizează cu buricele degetelor, cu o forță medie sau mare, pentru un interval între 30 de secunde și 2 minute, în funcție de schema de terapie pe care o stabilește specialistul. Înainte de începerea tratamentului, acesta va analiza în detaliu starea de sănătate a pacientului și va stabili câte ședințe de terapie sunt necesare și la ce interval, care sunt punctele energetice vizate și la ce rezultate se poate aștepta pacientul.

Mulți specialiști în presopunctură susțin că această formă de terapie se recomandă în special cu rol de prevenție sau de ameliorare, fiindcă susține întărirea sistemului imunitar și prin urmare ajută organismul să se vindece singur și să se mențină sănătos. 

În cazul prevenției, există și posibilitatea urmării unui tratament de întreținere acasă. După câteva ședințe, specialistul va învăța persoana ce puncte trebuie să preseze acasă pentru a elimina stresul, oboseala, durerea de cap, greața sau alte simptome.

Ce se poate trata prin presopunctură?

Iată câteva probleme comune care pot fi tratate sau ameliorate prin presopunctură:

Durerea

Presopunctura poate fi eficientă în gestionarea durerii de diferite tipuri, inclusiv durerile de cap, durerile de spate, durerile articulare și musculare. Aceasta acționează prin stimularea punctelor care au legătură cu zonele de durere și prin inducerea eliberării de endorfine, substanțe care scad senzația de durere.

Stresul și anxietatea

Presopunctura poate fi utilă în gestionarea stresului și anxietății prin stimularea punctelor care ajută la relaxarea sistemului nervos și la echilibrarea emoțiilor. Aceasta poate contribui la reducerea tensiunii și a nivelului de anxietate, inducând o stare de calm și relaxare.

Insomnia

Presopunctura poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la gestionarea insomniei prin stimularea punctelor care contribuie la relaxarea și inducerea somnului. Aceasta poate favoriza o stare de liniște și odihnă mai profundă.

Probleme digestive

Presopunctura poate fi eficientă în tratarea unor afecțiuni digestive precum indigestia, constipația, sindromul de colon iritabil și greața. Această terapie poate stimula funcția organelor digestive și poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal și a secrețiilor digestive.

Tensiunea arterială

S-a sugerat că presopunctura poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la gestionarea hipertensiunii. Prin stimularea anumitor puncte, presopunctura poate influența sistemul cardiovascular, contribuind la relaxarea vaselor de sânge și la reglarea tensiunii arteriale.

Ce spun cercetările recente despre presopunctură?

Mai multe studii au analizat efectele presopuncturii în caz de diferite afecțiuni. O meta-analiză care a inclus 23 de studii controlate randomizate cuprinzând 2400 de pacienți cu dureri lombare a concluzionat că această terapie s-a dovedit eficientă pentru aceste dureri.

Potrivit autorilor analizei, durerea lombară afectează 540 de milioane de oameni din întreaga lume. Deși în prezent sunt recomandate multe opțiuni terapeutice, accentul se pune pe medicina complementară, cum ar fi exercițiile fizice și terapia fizică, mai degrabă decât pe tratamentele farmacologice și chirurgicale.

În medicina tradițională chineză, se mai arată în cercetare, se folosește presopunctura pentru a calma aceste dureri. Presopunctura pe meridiane și colaterale este o tehnică neinvazivă și simplă, spun oamenii de știință, bazată pe principiul Yin și Yang și relația strânsă dintre Qi și circulația sângelui. Această terapie efectuată pe punctele de pe degete, palme sau coate ajută la stimularea circulației Qi și a sângelui în meridianele spatelui, relaxând mușchii și atenuând durerea lombară.

Un alt studiu a analizat presopunctura ca tratament pentru anxietate. În timpul pandemiei de COVID-19, lumea întreagă a fost supusă unor factori de stres, cum ar fi teama de boală sau de necunoscut, precum și unor consecințe socio-economice precum șomaj și pierderi financiare. Din cauza cerințelor de distanțare socială, acești factori de stres au fost trăiți de mulți oameni în singurătate, ceea ce a dus la o anxietate și mai mare sau chiar depresie.

Cum pandemia a avut un impact negativ asupra sistemelor globale de asistență medicală, au fost necesare servicii de îngrijire medicală convenabile, sigure și rentabile pentru milioane de oameni. În acest context, presopunctura a fost considerată de oamenii de știință o tehnică sigură, economică și ușor accesibilă, care să ofere persoanelor anxioase un instrument care să le ajute să-și controleze și să-și gestioneze preocupările emoționale și de sănătate mintală. 

Deși a fost utilizată puțin, potrivit autorilor studiului, datorită simplității și accesibilității sale, presopunctura poate fi autoadministrată fără contact fizic oricând, inclusiv în alte situații care pot apărea pe viitor. Această terapie autoadministrată este utilă în reducerea anxietății fără a căuta ajutor de la alții.

De altfel, și o altă meta-analiză recentă a 27 de rapoarte a concluzionat că presopunctura poate atenua anxietatea, dovedindu-se o terapie eficientă pentru pacienții internați și pentru cei care se pregăteau de operații. Este adevărat, anxietatea poate fi atenuată și prin terapie farmacologică. Benzodiazepinele sau antidepresivele triciclice sunt adesea eficiente, spun savanții, dar de obicei implică efecte secundare și un risc de dependență crescut. Însă o terapie simplă precum presopunctura poate fi mai sănătoasă.

În această analiză, s-a constatat că presopunctura a redus semnificativ nivelul de anxietate al unor pacienți supuși unei intervenții chirurgicale cardiace, al unor pacienti cu cancer și al unora în hemodializă. 

Cum știi dacă presopunctura e potrivită pentru tine?

Iată câteva aspecte de luat în considerare pentru a determina dacă presopunctura este potrivită pentru tine:

Starea de sănătate

Dacă ai o stare generală de sănătate bună și nu suferi de afecțiuni medicale grave sau acute, presopunctura poate fi o opțiune sigură și eficientă pentru a sprijini starea fizică și psihică actuală.

Afecțiunile specifice

Dacă ai anumite afecțiuni cronice sau simptome specifice (cum ar fi dureri de spate, dureri de cap, stres, anxietate, insomnie, probleme digestive etc.), presopunctura poate fi utilă în gestionarea acestora și în reducerea simptomelor asociate.

Disponibilitatea și preferințele personale

Presopunctura poate fi potrivită pentru tine dacă ești deschis să explorezi terapii alternative și să încerci metode non-invazive de gestionare a sănătății tale. De asemenea, dacă preferi abordări naturale și non-medicamentoase pentru a-ți menține sănătatea și bunăstarea, presopunctura poate fi o alegere bună.

Răspunsul individual

De reținut că fiecare persoană poate reacționa diferit la presopunctură, iar eficacitatea terapiei poate varia în funcție de constituția și reacțiile individuale. Dacă ai avut experiențe pozitive cu presopunctura în trecut sau ești interesat să încerci această terapie, este posibil să fie potrivită pentru tine sau nu. Recomandarea noastră este să discuți și cu medicul de familie înainte de a încerca orice terapie alternativă. De asemenea, să alegi un terapet acreditat, care să îți facă o evaluare completă pentru a te lămuri dacă această terapie este adecvată pentru nevoile tale individuale.

Asemănări și diferențe între presopunctură, reflexoterapie și acupunctură

Deși am spus la începutul articolului că aceste trei forme de terapie sunt înrudite, e bine să precizăm care sunt diferențele dintre acestea, ca să poți alege tipul de terapie care crezi că se potrivește cel mai bine pentru tine.

Principala asemănare este faptul că toate cele trei terapii pornesc de la ideea existenței unui câmp energetic, ale cărui dezechilibre cauzează boli și agravează simptome. O altă asemănare este urmărirea a 12 zone principale de energie, numite și meridiane, întinse de-a lungul întregului corp, și existența unor puncte energetice pe suprafața corpului, care corespund anumitor organe. A treia asemănare este aplicarea unei forțe mecanice pe aceste puncte energetice, cu scopul echilibrării tensiunii stocate în ele.

Cât despre deosebiri, cea mai importantă este modalitatea de aplicare a forței pe aceste puncte energetice. Presopunctura folosește simpla apăsare cu ajutorul buricelor degetelor într-un punct fix timp de cel puțin 30 de secunde. Acupuncura folosește ace foarte subțiri, introduse 2-3 milimetri în piele în punctul energetic și lăsate să acționeze timp de aproximativ 20-30 de minute. Reflexoterapia presupune masarea punctelor energetice, timp de câteva minute și în general se concentrează pe o zonă mai extinsă de puncte energetice, nu doar pe unul singur.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AIAM - 8 Amazing Benefits of Acupressure
https://www.aiam.edu/acupuncture/acupressure-benefits/
Liebertpub - Effects of Acupressure on Anxiety: A Systematic Review and Meta-Analysis
https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jicm.2020.0256
Studiul „Effects of Acupressure on Anxiety: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în Journal of Integrative and Complementary MedicineVol. 28, No. 1, 12 Jan 2022https://doi.org/10.1089/jicm.2020.0256, autori: Su-Ru Chen et al.
NCBI - Acupressure: An Effective and Feasible Alternative Treatment for Anxiety During the COVID-19 Pandemic
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8671653/
Studiul „Acupressure: An Effective and Feasible Alternative Treatment for Anxiety During the COVID-19 Pandemic”, apărut în Glob Adv Health Med. 2021; 10: 21649561211058076. Published online 2021 Dec 12. doi: 10.1177/21649561211058076, autori: Juan Yang et al.
Hindawi - Clinical Efficacy and Safety of Acupressure on Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2021/8862399/
Studiul „Clinical Efficacy and Safety of Acupressure on Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis”, apărut în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2021 | Article ID 8862399 | https://doi.org/10.1155/2021/8862399, autori: Tao Li et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0