Plante pe care le poti folosi in ceaiuri pentru ficat

Ficatul este unul dintre organele esențiale pentru detoxifiere, în special când vine vorba de reglarea colesterolului, lipidelor, metabolizarea glucidelor și proteinelor și de sinteza anumitor celule din sânge. 

Pentru că are funcții atât de vitale pentru organism, trebuie să facem tot ce putem să îl menținem sănătos și complet funcțional, preparand ceaiuri pentru ficat, cum ar fi: ceai de gălbenele, ceai de păpădie, ceai de anghinare.

Deși este singurul organ care dispune de capacitățile necesare pentru a se reface singur și a-și însănătoși celulele, ficatul are nevoie și de susținerea noastră, de un stil de viață sănătos, multă hidratare și suplimente sau remedii naturale.

Remedii naturiste pentru ficat

Ceaiurile pentru ficat din plante medicinale îți pot fi de mare ajutor, fie consumate regulat, cu rol de prevenție, fie într-un tratament mai intensiv, pentru calmarea durerilor și restabilirea funcțiilor normale ale ficatului. Ceaiurile cu astfel de beneficii sunt recomandate în special persoanelor cu afecțiuni hepatice dar, și celor care consumă în mod regulat tutun, alcool, zahar, trăiesc sau lucrează în medii toxice.

Care sunt plantele recomandate în ceaiurile pentru ficat?

Armurariul

Pentru afecțiunile hepatice, este recomandat consumul de ceai de armurariu, deoarece este bogat în silimarină, aminoacizi, lipide și acid fumaric. Toate aceste substanțe au rol antiinflamator și de regenerare celulară.

Un studiu publicat în Pharmaceutical Biology a examinat efectele silimarinei asupra șoarecilor cu leziuni hepatice. Cercetătorii au descoperit că șoarecii cărora li s-a administrat silimarină au avut rate de obezitate semnificativ mai scăzute, chiar și fără modificări ale dietei. Silimarina a redus, de asemenea, leziunile hepatice prin scăderea inflamației 1.

Sunt necesare mai multe cercetări în studiile pe oameni pentru a valida utilizarea ceaiului de armurariu în tratarea problemelor hepatice.  Până la finalizarea mai multor cercetări, cel mai bine este să folosești ceaiul de armurariu ca tratament complementar.

Cum se prepară infuzia de armurariu:

Infuzia de armurariu se face dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate, peste care se toarnă o cană cu apă. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute. Armurariul se poate administra și sub formă de comprimate (unul de 3 ori pe zi). Dacă optezi pentru infuzie, se recomandă 2 căni pe zi, într-o cură de 2 săptămâni.

Anghinare

Pentru sănătatea ficatului, mai este recomandat și extractul de anghinare, un bun stimulent al funcției hepatice și, poate cel mai important, al celei biliare. Extractul de frunze de anghinare poate proteja ficatul de leziuni și poate susține creșterea de țesut nou 2.

De asemenea, crește producția de bilă, care ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din ficat.

Într-un studiu, extractul de anghinare administrat șobolanilor a dus la mai puține leziuni hepatice, niveluri mai mari de antioxidanti și o funcție hepatică mai bună după o supradoză indusă de droguri, în comparație cu șobolanii cărora nu li sa administrat extract de anghinare. Studiile efectuate pe oameni arată, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății ficatului.

De exemplu, un studiu efectuat pe 90 de persoane cu boală hepatică grasă non-alcoolică a arătat că consumul zilnic de 600 mg de extract de anghinare timp de două luni a dus la îmbunătățirea funcției hepatice 3.

Într-un alt studiu pe adulți obezi cu boală hepatică grasă non-alcoolică, administrarea zilnică a extractului de anghinare timp de două luni a dus la reducerea inflamației ficatului și la o depunere mai mică de grăsime decât neconsumarea extractului de anghinare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Oamenii de știință cred că anumiți antioxidanți găsiți în anghinare - cinarina și silimarina - sunt parțial responsabili pentru aceste beneficii. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul extractului de anghinare în tratarea bolilor hepatice.

Cum se prepară infuzia de anghinare:

Toarnă 500 ml de apă clocotită peste o lingură de frunze de anghinare. Ține vasul acoperit pentru 5 minute, apoi strecoară. Consumă o jumătate din cantitatea de ceai dimineaţa, iar ce rămâne trebuie consumat înaintea meselor de prânz şi de seară. Cura cu anghinare durează 14 zile pe lună.

Păpădie


Poți bea și ceai din frunze de măslin sau ceai de păpădie (din rădăcină), ambele cu puternic efect de detoxifiere. Aceste infuzii susțin eliminarea toxinelor și stopează procesele de oxidare din organism. Ceaiul din rădăcină de păpădie stimulează producția de bila, care la rândul ei, ajută ficatul să metabolizeze grăsimile, dar are totodată și un rol hepatoprotector, ajutând ficatul să se protejeze și să se repare în urma expunerii la toxine.

Cum se prepară ceaiul de păpădie:

Pune într-un vas 2 lingurițe de frunze uscate de păpădie și 250 ml apă (o cană). După ce a dat în clocot, acoperă și lasă amestecul la infuzat, 10 minute. La final, strecoară amestecul. Poți să adaugi miere de albine sau zahăr brun. Poți să consumi câte 2 căni pe zi, una dimineața, pe stomacul gol, și seara înainte de culcare. Cura ar trebui să dureze 3 săptămâni.

Turmeric

Ceaiul de turmeric are proprietăți antioxidante extrem de benefice pentru ficat, dar și pentru întreg organismul. Turmericul are capacitatea de a reduce inflamația, dar și de a ajuta ficatul să își repare țesuturile afectate de boli hepatice, precum steatoza hepatica sau hepatita C.

Cum se prepară ceaiul de turmeric:

Pune într-un vas 250 ml de apă. Când aceasta începe să fiarbă, adaugă 1 linguriță de turmeric, 1 linguriță de scorțișoară și amestecă. Ia vasul de pe foc și mai lasă amestecul la infuzat pentru 10-15 minute. Strecoară și lasă ceaiul să se răcească înainte de a-l consuma. Poți să adaugi și o linguriță de miere.

Ceaiul verde

Ceaiul verde, obținut din frunzele de ceai nefermentate, conține cea mai mare concentrație de antioxidanți care pot îmbunătăți funcțiile hepatice și pot combate efectul radicalilor liberi la nivelul acestui organ. Dacă alegi ceaiul verde, însă, trebuie să fii foarte atent la cantitatea consumată, întrucât dacă faci excese din punct de vedere cantitativ, efectul obținut nu va fi cel dorit. 

Acest ceai poate avea efecte toxice la nivelul ficatului atunci când este consumat în cantități foarte mari.

Cum se prepară ceaiul verde:

Pune 2 pliculețe de ceai verde într-un vas cu apă clocotită (250 ml). Lasă la infuzat 10 minute, scoate pliculețele, adaugă 1-2 lingurițe de miere și puțin suc de lămâie. Consumă ceaiul de 2 ori pe săptămână, timp de 3 luni.

Gălbenele

Nu în ultimul rand, ceaiul de gălbenele, cu un efect antiinflamator, antiseptic și de regenerare, este și el recomandat pentru persoanele cu afecțiuni hepatice.
Tratamentul hepatic, în special bazat pe remedii naturale, este unul de durată. Se recomanda consumul a cel mult 2 căni de ceai pe zi, iar rezultatele se observa după 2-3 luni de tratament.

Poți consuma astfel de ceaiuri și dacă urmezi un tratament cu anticoncepționale, pilule ce pot avea efecte negative asupra ficatului.

Cum se prepară ceaiul de gălbenele:

Pentru asta, ai nevoie de  de 2 linguriţe de flori uscate la 300 ml de apă clocotită. Consumă ceaiul în 3 reprize, înainte de mesele principale.

Atenție! Gălbenelele proaspete nu sunt sigure pentru consum. Pot provoca diaree și iritații severe ale stomacului, intestinelor, vezicii urinare și rinichilor.   

Indiferent de tipul de ceai consumat pentru efectele curative asupra ficatului, e important să nu neglijezi consultul medical de specialitate, precum nici tratamentul medicamentos oferit de medic. Tratamentul pentru afecțiunile hepatice, alături de remediile naturiste precum ceaiurile din plante și adoptarea unei diete sănătoase, vor ajuta pacientul să trateze mai eficient bolile de care suferă.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Silymarin improved diet-induced liver damage and insulin resistance by decreasing inflammation in mice”, publicat în Pharmaceutical Biology, în 2016, autori: Yu Guo, Suli Wang, Ying Wang, Tiehong Zhu 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27387273/
2  Studiul „The hepatocurative effects of Cynara scolymus L. leaf extract on carbon tetrachloride-induced oxidative stress and hepatic injury in rats”, publicat în Springerplus. 2016; 5: 216, autori: Emine Colak, Mehmet Cengiz Ustuner, Neslihan Tekin, Ertugrul Colak, Dilek Burukoglu, Irfan Degirmenci și Hasan Veysi Gunes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771653/
3 Studiul „Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial”, publicat în Phytother Res, 2018, autori: Yunes Panahi, Parisa Kianpour, Reza Mohtashami, Stephen L Atkin, Alexandra E Butler, Ramezan Jafari, Roghayeh Badeli, Amirhossein Sahebkar
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0