Plante pe care le poti folosi in ceaiuri pentru ficat

1. Ficatul, organ esențial în detoxifiere
2. Plante utile în ceaiuri pentru ficat
   a. Ceaiuri pentru ficat: armurariul
   b. Ceaiuri pentru ficat: anghinarea
   c. Ceaiuri pentru ficat: păpădia
   d. Ceaiuri pentru ficat: turmericul
   e. Ceaiuri pentru ficat: ceaiul verde
   f. Ceaiuri pentru ficat: gălbenelele
3. Sfaturi pentru un ficat sănătos

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ficatul, organ esențial în detoxifiere

Ficatul este unul dintre organele esențiale pentru detoxifiere, în special când vine vorba de reglarea colesterolului, lipidelor, metabolizarea glucidelor și proteinelor și de sinteza anumitor celule din sânge. Pentru că are funcții atât de importante pentru organism, trebuie să facem tot ce putem să îl menținem sănătos și complet funcțional, printr-o alimentație hrănitoare și un stil de viață sănătos, fără fumat și alcool în exces.

O metodă de a contribui la sănătatea ficatului este și să preparăm ceaiuri pentru ficat, cum ar fi: ceai de gălbenele, ceai de păpădie, ceai de anghinare. Deși este singurul organ care dispune de capacitățile necesare pentru a se reface singur și a-și însănătoși celulele, ficatul are nevoie și de susținerea noastră, de un stil de viață sănătos, multă hidratare și suplimente sau remedii naturale.

Ceaiurile pentru ficat din plante medicinale îți pot fi de mare ajutor, fie consumate regulat, cu rol de prevenție, fie într-un tratament mai intensiv, pentru calmarea durerilor și restabilirea funcțiilor normale ale ficatului. Ceaiurile cu astfel de beneficii sunt recomandate în special persoanelor cu afecțiuni hepatice dar, și celor care consumă în mod regulat tutun, alcool, zahar, trăiesc sau lucrează în medii toxice.

Plante utile în ceaiuri pentru ficat

Ceaiuri pentru ficat: armurariul

Pentru afecțiunile hepatice, este recomandat consumul de ceai de armurariu, deoarece este bogat în silimarină, aminoacizi, lipide și acid fumaric. Toate aceste substanțe au rol antiinflamator și de regenerare celulară.

Un studiu publicat în Pharmaceutical Biology a examinat efectele silimarinei asupra șoarecilor cu leziuni hepatice. Cercetătorii au descoperit că șoarecii cărora li s-a administrat silimarină au avut rate de obezitate semnificativ mai scăzute, chiar și fără modificări ale dietei. Silimarina a redus, de asemenea, leziunile hepatice prin scăderea inflamației.

Sunt necesare mai multe cercetări în studiile pe oameni pentru a valida utilizarea ceaiului de armurariu în tratarea problemelor hepatice. Până la finalizarea mai multor cercetări, cel mai bine este să folosești ceaiul de armurariu ca tratament complementar, după ce ai discutat cu medicul curant.

Cum se prepară infuzia de armurariu:

Infuzia de armurariu se face dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate, peste care se toarnă o cană cu apă. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute. Armurariul se poate administra și sub formă de comprimate (unul de 3 ori pe zi). Dacă optezi pentru infuzie, se recomandă 2 căni pe zi, într-o cură de 2 săptămâni.

Ceaiuri pentru ficat: anghinarea

Pentru sănătatea ficatului, mai este recomandat și extractul de anghinare, un bun stimulent al funcției hepatice și, poate cel mai important, al celei biliare. Extractul de frunze de anghinare poate proteja ficatul de leziuni și poate susține creșterea de țesut nou. De asemenea, crește producția de bilă, care ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din ficat.

Într-un studiu, extractul de anghinare administrat șobolanilor a dus la mai puține leziuni hepatice, niveluri mai mari de antioxidanti și o funcție hepatică mai bună după o supradoză indusă de droguri, în comparație cu șobolanii cărora nu li sa administrat extract de anghinare. Studiile efectuate pe oameni arată, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății ficatului.

De exemplu, un mic studiu efectuat pe 90 de persoane cu boală hepatică grasă non-alcoolică a arătat că aportul zilnic de 600 mg de extract de anghinare timp de două luni a dus la îmbunătățirea funcției hepatice. Într-un alt studiu pe adulți obezi cu boala ficatului gras non-alcoolic, administrarea zilnică a extractului de anghinare timp de două luni a dus la reducerea inflamației ficatului și la o depunere mai mică de grăsime decât neconsumarea extractului de anghinare.

Oamenii de știință cred că anumiți antioxidanți găsiți în anghinare - cinarina și silimarina - sunt parțial responsabili pentru aceste beneficii. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul extractului de anghinare în tratarea bolilor hepatice.

Cum se prepară infuzia de anghinare:

Toarnă 500 ml de apă clocotită peste o lingură de frunze de anghinare. Ține vasul acoperit pentru 5 minute, apoi strecoară. Consumă o jumătate din cantitatea de ceai dimineaţa, iar ce rămâne trebuie consumat înaintea meselor de prânz şi de seară. Cura cu anghinare durează 14 zile pe lună.

Ceaiuri pentru ficat: păpădia

Poți bea și ceai din frunze de măslin sau ceai de păpădie (din rădăcină), ambele cu puternic efect de detoxifiere. Aceste infuzii susțin eliminarea toxinelor și stopează procesele de oxidare din organism. Ceaiul din rădăcină de păpădie stimulează producția de bila, care la rândul ei, ajută ficatul să metabolizeze grăsimile, dar are totodată și un rol hepatoprotector, ajutând ficatul să se protejeze și să se repare în urma expunerii la toxine.

Cum se prepară ceaiul de păpădie:

Pune într-un vas 2 lingurițe de frunze uscate de păpădie și 250 ml apă (o cană). După ce a dat în clocot, acoperă și lasă amestecul la infuzat, 10 minute. La final, strecoară amestecul. Poți să adaugi miere de albine sau zahăr brun. Poți să consumi câte 2 căni pe zi, una dimineața, pe stomacul gol, și seara înainte de culcare. Cura ar trebui să dureze 3 săptămâni.

Ceaiuri pentru ficat: turmericul

Ceaiul de turmeric are proprietăți antioxidante extrem de benefice pentru ficat, dar și pentru întreg organismul. Turmericul are capacitatea de a reduce inflamația, dar și de a ajuta ficatul să își repare țesuturile afectate de boli hepatice, precum steatoza hepatica sau hepatita C.

Cum se prepară ceaiul de turmeric:

Pune într-un vas 250 ml de apă. Când aceasta începe să fiarbă, adaugă 1 linguriță de turmeric, 1 linguriță de scorțișoară și amestecă. Ia vasul de pe foc și mai lasă amestecul la infuzat pentru 10-15 minute. Strecoară și lasă ceaiul să se răcească înainte de a-l consuma. Poți să adaugi și o linguriță de miere.

Ceaiuri pentru ficat: ceaiul verde

Ceaiul verde, obținut din frunzele de ceai nefermentate, conține cea mai mare concentrație de antioxidanți care pot îmbunătăți funcțiile hepatice și pot combate efectul radicalilor liberi la nivelul acestui organ. Dacă alegi ceaiul verde, însă, trebuie să fii foarte atent la cantitatea consumată, întrucât dacă faci excese din punct de vedere cantitativ, efectul obținut nu va fi cel dorit. 

Acest ceai poate avea efecte toxice la nivelul ficatului atunci când este consumat în cantități foarte mari.

Cum se prepară ceaiul verde:

Pune 1 pliculeț de ceai verde într-un vas cu apă clocotită (250 ml) după ce ai oprit focul și l-ai lăsat 2-3 minute să se răcească. Lasă la infuzat cel mult 3 minute, scoate pliculețul, și dacă vrei adaugă 1 linguriță de miere și puțin suc de lămâie. Consumă ceaiul de 2 ori pe săptămână, timp de 3 luni.

Ceaiuri pentru ficat: gălbenelele

Nu în ultimul rand, ceaiul de gălbenele, cu un efect antiinflamator, antiseptic și de regenerare, este și el recomandat pentru persoanele cu afecțiuni hepatice. Tratamentul hepatic, în special bazat pe remedii naturale, este unul de durată. Se recomanda consumul a cel mult 2 căni de ceai pe zi, iar rezultatele se observa după 2-3 luni de tratament.

Poți consuma astfel de ceaiuri și dacă urmezi un tratament cu anticoncepționale, pilule care pot avea efecte negative asupra ficatului.

Cum se prepară ceaiul de gălbenele:

Pentru un ceai de gălbenele, ai nevoie de 2 linguriţe de flori uscate la 300 ml de apă clocotită. Consumă ceaiul în 3 reprize, înainte de mesele principale.

Atenție! Gălbenelele proaspete nu sunt sigure pentru consum. Pot provoca diaree și iritații severe ale stomacului, intestinelor, vezicii urinare și rinichilor.   

Indiferent de tipul de ceai de plante consumat pentru efectele curative asupra ficatului, e important să nu neglijezi consultul medical de specialitate, precum nici tratamentul medicamentos oferit de medic. Tratamentul pentru afecțiunile hepatice, alături de remediile naturiste precum ceaiurile din plante și adoptarea unei diete sănătoase, vor ajuta pacientul să trateze mai eficient bolile de care suferă.

Sfaturi pentru un ficat sănătos

  • În primul rând, adoptă o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, limitând grăsimile saturate și evitând pe cât posibil zaharurile procesate și grăsimile trans. Fă acest lucru treptat, câte o schimbare pe rând, mai ales dacă ești obișnuit să ai o alimentație haotică. Consumă cafea sau ceai verde ori negru (cu moderație, nu exagerat) deoarece antioxidanții din acestea ajută la protejarea ficatului.
  • Apoi, evită toxinele, cum ar fi fumul de țigară sau substanțele chimice din pesticide, și folosește medicamente doar conform prescripției, deoarece excesul poate supraîncărca ficatul. 
  • De asemenea, caută să te menții la o greutate sănătoasă, deoarece obezitatea poate duce la steatoză hepatică. Fii activ și încearcă să faci exerciții fizice regulate, cel puțin 150 de minute pe săptămână, pentru a stimula metabolismul și a reduce grăsimea hepatică. 
  • Vaccinarea împotriva hepatitei A și B este foarte importantă pentru un ficat sănătos, iar igiena riguroasă previne hepatita virală. 
  • În final, efectuează analize hepatice periodice pentru a detecta de timpuriu orice probleme. În plus, e bine să mergi la medic dacă observi simptome precum oboseală persistentă sau icter.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PMC - Effects of Artichoke Supplementation on Liver Enzymes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9348909/
Studiul „Effects of Artichoke Supplementation on Liver Enzymes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”, apărut în Clin Nutr Res. 2022 Jul 25;11(3):228–239. doi: 10.7762/cnr.2022.11.3.228, autori: Mohammad Reza Amin
PMC - Effects of Tea against Alcoholic Fatty Liver Disease by Modulating Gut Microbiota in Chronic Alcohol-Exposed Mice
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8228948/
Studiul „Effects of Tea against Alcoholic Fatty Liver Disease by Modulating Gut Microbiota in Chronic Alcohol-Exposed Mice”, apărut în Foods. 2021 May 28;10(6):1232. doi: 10.3390/foods10061232, autori: Bangyan Li et al.

Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0