Pielea de peste, folosita pentru tratarea arsurilor pielii

Tilapia, peste de apa dulce inrudit cu bibanul, este folosit de catre medicii brazilieni pentru tratarea arsurilor severe de la nivel cutanat.

Arsurile sunt extrem de dureroase, dificil si costisitor de tratat. Medicii brazilieni au descoperit insa o metoda neconventionala pentru ingrijirea si tratarea arsurilor de la nivelul pielii: bandajarea acestora cu piele de peste.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cremele hidratante pe baza de colagen sunt foarte costisitoare si nu sunt atat de eficiente pe cat si-ar dori cadrele medicale sau pacientii. Cercetatorii de origine braziliana sustin ca folosirea pielii de peste tilapia pentru tratarea arsurilor nu numai ca amelioreaza durerile pacientilor si accelereaza vindecarea, insa totodata reduce si costurile.

Pestele tilapia este un peste care se regaseste din abundenta in raurile de pe teritoriul Braziliei, pretul acestuia fiind destul de mic. Fiind crescut si in crescatorii, acest peste este usor de procurat. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Ceara, nordul Braziliei, au descoperit faptul ca pestele tilapia are o piele bogata in apa si colagen, dar si o rezistenta crescuta la virusuri, fiind asemanatoare pielii oamenilor. Aceasta are, totodata, si proprietati vindecatoare atunci cand vine vorba despre tesuturile pielii care au suferit arsuri.

Pielea de peste tilapia este foarte elastica si contine o cantitate mare de colagen, care este transferat pielii arse atunci cand se foloseste pielea de peste pe post de compresa. Durerea este ameliorata instantaneu in urma aplicarii pielii de peste pe rana cauzata de arsura pielii.

 

 

Oamenii de stiinta chinezi au studiat, in trecut, proprietatile pielii de peste tilapia, insa brazilienii sunt primii care fac testare pe oameni.

Potrivit cercetatorilor de origine braziliana, tratamentul cu piele de peste tilapia poate accelera vindecarea arsurilor de la nivel cutanat cu cateva zile si poate reduce necesitatea de administrare a medicamentelor pentru calmarea durerilor.

Pielea de peste este, in prealabil, sterilizata si tratata cu diverse substante, apoi iradiata pentru uciderea virusurilor si refrigerata. Dupa ce trece prin aceste proceduri, pielea de peste poate rezista pana la 2 ani, timp in care nu isi pierde deloc din calitati. Tratamentul aplicat pielii de peste indeparteaza si mirosul neplacut de peste.

In perioada de testare, tratamentul cu piele de peste tilapia a fost folosit pe un numar de 56 de pacienti cu arsuri de gradul doi si trei.

Pielea de peste este bogata in continutul de colagen si nu trebuie schimbata atat de des precum bandajele clasice. Pielea este aplicata direct pe arsuri, apoi acoperita cu bandaj clasic, fara sa fie necesara folosirea vreunei creme. Dupa 10 zile, pielea de peste este inlocuita cu alta, proaspata.  In decursul celor 10 zile, pielea de peste se va usca si poate fi indepartata prin decojire.

Medicii brazilieni sustin ca tratamentul pentru arsuri pe baza de piele de peste tilapia este cu 75% mai ieftin decat cel pe baza de crema cu sulfadiazina, care este la acest moment folosita pentru tratarea arsurilor in spitalele din Brazilia.

Oamenii de stiinta spera sa incurajeze companiile farmaceutice sa foloseasca pielea de tilapia procesata in scopuri medicale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0