Piatra de Gua sha: beneficii și utilizări

Gua sha este o terapie naturală, alternativă, care implică frecarea și răzuirea pielii cu un instrument special de masaj, pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Această tehnică antică de vindecare provine din medicina chineză și oferă o abordare unică pentru o sănătate mai bună, tratând probleme precum durerea cronică, durerile și tensiunea musculară și, în general, îmbunătățirea imunității.

În terapia gua sha, un tehnician îți masează pielea cu ajutorul unui instrument ce seamănă cu o piatră cu laturi netede, pentru a stimula microcirculația țesuturilor moi, ceea ce accelerează fluxul sanguin. Tehnicienii realizează masajul cu ajutorul unui instrument cu margini netede, cunoscut sub numele de instrument de masaj gua. Tehnicianul aplică ulei de masaj pe piele și apoi folosește piatra de Gua sha pentru a masa în mod repetat pielea, cu mișcări descendente.

Gua sha este concepută să abordeze energia stagnantă din corp, numită chi, pe care practicienii o consideră responsabilă pentru apariția inflamației. Inflamația este cauza principală a mai multor afecțiuni asociate cu durerea cronică. Se consideră că frecarea suprafeței pielii ajută la descompunerea acestei energii, la reducerea inflamației și la stimularea vindecării.

Masajul cu piatra Gua sha se efectuează în general pe spatele, fesele, gâtul, brațele și picioarele unei persoane. O versiune blândă a acesteia este chiar folosirea pe față, ca tehnică de îngrijire facială. Tehnicianul poate aplica o presiune ușoară și poate crește treptat intensitatea pentru a determina câtă forță poate suporta o persoană.

Care sunt beneficiile gua sha?

Gua sha poate reduce inflamația, deci este adesea utilizată pentru a trata afecțiuni care provoacă dureri cronice, cum ar fi artrita și fibromialgia, precum și cele care declanșează dureri musculare și articulare.

Piatra de gua sha poate fi realizată din diferite materiale, precum: jad (o piatră prețioasă, cu efecte calmante pentru piele), cuarț roz (o piatră cu proprietăți calmante, indicată mai ales pentru pielea sensibilă, cu tendințe de rozacee), opal (o piatră despre care se spune că intensifică emoțiile și stimulează creativitatea), obsidian negru (reduce inflamația) sau cuarț albastru.

Gua sha poate, de asemenea, ameliora simptomele altor afecțiuni:

1. Hepatita B

Hepatita B este o infecție virală care provoacă inflamații hepatice, leziuni hepatice și cicatrici hepatice. Cercetările sugerează că gua sha poate reduce inflamația cronică a ficatului.

Un studiu de caz a monitorizat un bărbat cu enzime hepatice ridicate, un indicator al inflamației hepatice. Acestuia s-a administrat terapia gua sha și, după 48 de ore de tratament, a înregistrat o scădere a enzimelor hepatice. Acest lucru îi determină pe cercetători să creadă că gua sha are capacitatea de a reduce inflamația ficatului, scăzând astfel probabilitatea leziunilor. În prezent, sunt în curs mai multe cercetări.

2. Migrene

Dacă durerile de cap de tipul migrenelor nu răspund la medicamentele eliberate fără rețetă, gua sha te poate ajuta. Într-un studiu, o femeie de 72 de ani care trăia cu dureri de cap cronice a primit terapia gua sha pe o perioadă de 14 zile. Migrenele ei s-au îmbunătățit în acest timp, sugerând că această tehnică de vindecare străveche poate fi un remediu eficient pentru durerile de cap. Este nevoie totuși de mai multe cercetări.

3. Angorjarea sânilor

Angorjarea sânilor este o afecțiune cu care se confruntă multe femei care alăptează. Acesta este momentul în care sânii se umplu excesiv cu lapte. De obicei, apare în primele săptămâni de alăptare sau dacă mama este departe de sugar din orice motiv. Sânii devin umflați și dureroși, ceea ce face dificilă alăptarea bebelușilor. Aceasta este de obicei o afecțiune temporară.

Într-un studiu, unor mămici li s-a administrat gua sha din a doua zi după naștere,  până la ieșirea din spital. Personalul medical a monitorizat aceste femei în săptămânile de după naștere și a constatat că multe au prezentat mai puține dificultăți de angorjare, exces de lapte și disconfort. Acest lucru le-a ușurat mult alăptarea bebelușilor.

4. Dureri de gât

Tehnica gua sha se poate dovedi eficientă și pentru remedierea durerilor cronice de gât. Pentru a determina eficacitatea acestei terapii, 48 de participanți la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Unui grup i s-a administrat terapia cu gua sha, iar celălalt a folosit o pernă cu încălzire termică pentru tratarea durerilor de gât. După o săptămână, participanții care au primit gua sha au raportat mai puțină durere în comparație cu celălalt grup.

5. Sindromul Tourette

Sindromul Tourette implică mișcări involuntare, cum ar fi ticuri faciale, spasme ale  gâtului și emisii vocale necontrolate. Potrivit unui singur studiu de caz, gua sha combinată cu alte terapii ar fi putut ajuta la reducerea simptomelor sindromului Tourette la o persoană.

Studiul a implicat un bărbat în vârstă de 33 de ani care avea sindromul Tourette de la vârsta de 9 ani. El a fost tratat cu acupunctură, ierburi, gua sha și și-a modificat stilul de viață. După 35 de tratamente, realizate o dată pe săptămână, simptomele sale s-au îmbunătățit cu 70%. Chiar dacă acest om a avut rezultate pozitive, sunt necesare cercetări suplimentare.

6. Sindromul perimenopauzal

Perimenopauza apare pe măsură ce femeile se apropie de menopauză. Simptomele includ:

•    insomnie
•    menstruații neregulate
•    anxietate
•    oboseală
•    bufeuri

Un studiu a constatat că gua sha poate reduce simptomele perimenopauzei la unele femei.

Studiul a examinat 80 de femei cu simptome perimenopauzale. Grupul de intervenție a primit tratamente de 15 minute cu gua sha, o dată pe săptămână,  împreună cu terapia convențională, timp de opt săptămâni. Grupul de control a primit doar terapie convențională.

La finalizarea studiului, grupul de intervenție a raportat o reducere semnificativă a simptomelor ca insomnia, anxietatea, oboseala, durerile de cap și bufeurile, comparativ cu grupul de control. Cercetătorii cred că terapia cu gua sha ar putea fi un remediu sigur și eficient pentru acest sindrom.

Are terepia cu gua sha efecte secundare?

Ca remediu natural de vindecare, gua sha este considerată o terapie sigură. Deși sunt necesare mai multe cercetări, există puține riscuri asociate acestei tehnici de masaj. Terapia nu ar trebui să fie dureroasă, dar procedura poate schimba aspectul pielii. Deoarece implică frecarea sau răzuirea pielii cu un instrument de masaj, vasele de sânge minuscule cunoscute sub numele de capilare, aflate la suprafața pielii, se pot sparge. Acest lucru poate duce la vânătăi și sângerări minore. Vânătăile dispar de obicei în câteva zile.

Dacă apare sângerare, există și riscul infectării cu boli transmisibile prin sânge prin terapia cu gua sha, deci este important ca tehnicienii să își dezinfecteze instrumentele după fiecare persoană pe care o tratează.

Evită această tehnică dacă ai suferit o intervenție chirurgicală în ultimele șase săptămâni.

Persoanele care iau medicamente vasodilatatoare sau au tulburări de coagulare  ar trebui, de asemenea, să evite terapia cu gua sha.

Această tehnică poate părea simplă, dar ține cont că ar trebui să fie efectuată doar de un acupuncturist autorizat sau de un medic specialist în medicina chineză. Doar astfel te asiguri că primești un tratament sigur și adecvat. Certificarea confirmă că are cunoștințe de bază despre această practică de vindecare. Apelarea la un profesionist îmbunătățește eficacitatea tratamentului și reduce riscul de durere sau vânătăi severe din cauza forței excesive.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 

The effect of gua sha treatment on the microcirculation of surface tissue: A pilot study in healthy subjects.

Gua Sha for migraine in inpatient withdrawal therapy of headache due to medication overuse


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0