Persoanele cu insomnii, risc mai mare de COVID-19 în formă gravă [studiu]

Persoanele care suferă de insomnii, întreruperi dese de somn și burnout au un risc mai mare să facă o formă gravă a bolii COVID-19.

Lipsa somnului și tulburările de somn pe termen lung pot duce la greșeli la locul de muncă și accidente acasă, pe stradă sau la serviciu și, în plus, sunt conectate cu multe afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, obezitatea și depresia. Cum este corelată calitatea slabă a somnului cu boala COVID-19?

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Fiecare oră în plus pe care o persoană o doarme în timpul nopții a fost asociată cu un risc cu 12% mai mic de a fi infectat cu SARS-CoV-2, arată rezultatele unui studiu apărut în jurnalul științific BMJ Nutrition Prevention & Health în marite 2021. Somnul perturbat sau în cantitate insuficientă și epuizarea (burnout-ul) au fost corelate în trecut cu un risc crescut de infecții virale și bacteriene, dar nu era clar dacă aceștia sunt și factori de risc pentru COVID-19, spun cercetătorii.

Pentru a explora mai departe acest subiect, oamenii de știință s-au bazat pe răspunsurile la un sondaj online. La sondaj au participat lucrătorii din domeniul sănătății expuși în mod repetat la contactul cu pacienți bolnavi de COVID-19 (cum ar fi personal medical de la primiri urgențe sau de la terapie intensivă), și astfel, aflați la risc crescut de a se infecta ei înșiși. Sondajul a avut loc în perioada 17 iulie - 25 septembrie 2020 și a fost deschis lucrătorilor din domeniul sănătății din mai multe țări: Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și SUA.

Respondenții au furnizat detalii personale despre stilul de viață, starea de sănătate și utilizarea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, precum și a suplimentelor alimentare. În plus, au oferit informații despre cât de mult apucă să doarmă nopțile și despre prezența oricăror tulburări de somn, precum și despre epuizarea de la locul de muncă. De asemenea, au precizat care este gradul de expunere la COVID-19 serviciu.

Problemele de somn și burnout-ul pot fi factori de risc pentru COVID-19

La sondaj au participat aproximativ 2884 de lucrători din domeniul sănătății, dintre care 568 au avut COVID-19, constatat fie prin simptome de diagnostic auto-raportate, fie printr-un rezultat pozitiv al testului RT-PCR. https://doc.ro/sanatate/covid-19-cum-te-pregatesti-pentru-testul-rt-pcr 

Severitatea infecției a fost definită ca:

  • foarte ușoară - fără sau aproape niciun simptom
  • ușoară - febră cu sau fără tuse, care nu necesită tratament;
  • moderată - febră, simptome respiratorii și / sau pneumonie;
  • gravă - dificultăți de respirație și saturație scăzută de oxigen;
  • critică - insuficiență respiratorie care necesită asistență mecanică și terapie intensivă.

Cantitatea de somn pe noapte raportată de participanți a fost în medie sub 7 ore, dar mai mult de 6. După ce s-au luat în considerare potențialii factorii de influență, fiecare oră suplimentară de somn pe timp de noapte a fost asociată cu un risc cu 12% mai mic de a se infecta cu SARS-CoV-2. În schimb, o oră suplimentară dormită în timpul zilei a fost asociată cu un risc cu 6% mai mare de a face COVID-19, deși această asociere a variat în funcție de țară.

Aproximativ 1 din 4, respectiv 24% dintre cei care au făcut COVID-19, au raportat dificultăți de somn noaptea, comparativ cu aproximativ 1 din 5, respectiv 21% dintre cei care nu s-au îmbolnăvit.
1 din 20, adică 5% dintre cei care au avut COVID-19 au raportat că se confruntă cu trei sau chiar mai multe tulburări de somn, inclusiv dificultate de a adormi, de a rămâne adormit sau nevoia de somnifere în trei sau mai multe nopți pe săptămână, comparativ cu 3% dintre cei fără infecție.

În comparație cu respondenții care nu au avut probleme de somn, aceia care se confruntau cu trei astfel de tulburări au avut un risc cu 88% mai mare de infectare cu SARS-CoV-2. 

Proporțional, mai mulți dintre care au făcut COVID-19 au raportat epuizare zilnică decât cei care nu s-au îmbolnăvit. Concret, în comparație cu cei care nu au raportat prezența burnout-ului, cei care au declarat că se confruntă cu acest tip sever de epuizare au fost de peste două ori mai predispuși să dezvolte COVID-19. În mod similar, acești respondenți au fost, de asemenea, de aproximativ trei ori mai predispuși să facă o formă mai gravă de boală și să aibă nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare.


Cum e relația ta cu somnul?

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza, savanții precizând că recunosc mai multe limitări ale acestei cercetări. Printre acestea se numără evaluarea subiectivă a nivelurilor de expunere, a problemelor legate de somn și a graviății infecției (în sensul că e posibil ca respondenții să nu-și fi amintit foarte corect). În plus, eșantionul a inclus numai cazuri de COVID-19 în formă foarte ușoară până la moderat-severă.

Autorii studiului afirmă că mecanismul care stă la baza acestor asociații rămâne neclar, dar s-a emis ipoteza că lipsa somnului și tulburările de somn pot influența negativ sistemul imunitar prin creșterea citokinelor și a histaminelor proinflamatorii. Și alte studii anterioare au asociat burnout-ul cu un risc crescut de infecții virale, precum răceala și gripa, dar și cu afecțiuni pe termen lung, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, bolile musculo-scheletice și decesul din toate cauzele. Aceste studii au sugerat că burnout-ul poate prezice direct sau indirect bolile cauzate de stresul profesional care afectează sistemul imunitar și modifică nivelurile de cortizol.

Concluzia studiului de față este că lipsa somnului pe timp de noapte, tulburările grave de somn și nivelul ridicat de epuizare pot fi factori de risc pentru COVID-19 în cazul lucrătorilor în domeniul sănătății din prima linie. Acest studiu, mai spun cercetătorii, evidențiază un domeniu adesea neglijat: necesitatea unui somn de calitate și a reîncărcării organismului cu energie pentru a preveni epuizarea, dar și consecințele acestuia. 

Din perspectiva medicinei muncii și a stilului de viață, o mai bună înțelegere a efectelor muncii în ture și a somnului de calitate slabă este esențială pentru bunăstarea personalului medical și a altor lucrători cheie. Întreruperile ciclului somn-veghe pot afecta sănătatea metabolică, imunitară și chiar psihică. În plus, privarea de somn poate determina persoanele afectate să consume alimentele dense în calorii, cu un conținut mai ridicat de grăsimi, zahăr și sare, în special în perioadele de stres, ceea ce le afectează astfel sănătatea generală.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Nutrition, Prevention & Health - COVID-19 illness in relation to sleep and burnout
https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/03/23/bmjnph-2021-000228
1. Studiul „COVID-19 illness in relation to sleep and burnout”, apărut în BMJ Nutrition, Prevention & Health, 2021; bmjnph-2021-000228 DOI: 10.1136/bmjnph-2021-000228, autori: Hyunju Kim, Sheila Hegde et al.
CDC - Sleep and Sleep Disorders 
https://www.cdc.gov/sleep/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0