Oxford a început testarea unui vaccin intranazal anticoronavirus

Vaccinurile reduc considerabil numărul de spitalizări și decese COVID-19. Cele dezvoltate la începutul pandemiei continuă să ofere protecție împotriva bolilor severe cauzate de noile variante ale SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala.

Toate vaccinurile COVID-19 utilizate în prezent sunt injectate în mușchi (intramuscular). Injecția intramusculară determină producerea de anticorpi care circulă în sânge pentru a recunoaște virusul. Dar această cale de administrare nu produce neapărat anticorpi la nivelul mucoasei căilor respiratorii nazale.

Acest lucru a ridicat posibilitatea ca persoanele vaccinate să poată contracta și răspândi virusul, chiar și atunci când nu știu că sunt infectate. Oamenii de știință și-au propus ca vaccinurile administrate prin nas (intranazal) să poată bloca SARS-CoV-2 atât în căile respiratorii nazale, cât și în fluxul sanguin.

Oamenii de știință au efectuat mai multe experimente pe maimuțe, în timpul cărora s-a constatat că multe vaccinuri reduc sau împiedică replicarea virală în tractul respirator inferior. În ciuda acestor observații încurajatoare, ARN-ul viral subgenomic și genomic a fost găsit în probele nazale ale animalelor testate. Deși se așteaptă ca vaccinarea să prevină sau să reducă severitatea bolii, infecția căilor respiratorii superioare ar putea să apară și să contribuie la transmiterea virală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cercetările au arătat că vaccinurile intramusculare (IM), în ciuda faptului că produc răspunsuri sistemice de imunoglobulină G (IgG), produc un răspuns slab în cazul mucoaselor. Antigenele locale, în special cele care se află în căile respiratorii superioare, sunt necesare pentru a întări imunitatea mucoasei. 

ChAdOx1 nCoV-19 / AZD1222 este un vaccin aprobat pe bază de adenovirus pentru sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Cercetătorii au studiat dacă ChAdOx1 nCoV-19 administrat intranazal reduce detectarea virusului în secrețiile nazale la hamsteri expuși la SARS-CoV-2 care poartă o mutație D614G în proteina spike.

Cercetătorii conduși de dr. Vincent Munster de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) ale NIH au testat administrarea intranazală a vaccinului Oxford / AstraZeneca la hamsteri și la maimuțe. Rezultatele au fost publicate pe 27 iulie 2021 în Science Translational Medicine.

Ce trebuie să știi

• Utilizarea unei forme de spray nazal a vaccinului Oxford / AstraZeneca COVID-19 a protejat hamsterii și maimuțele împotriva formei grave a bolii și a redus cantitatea de virus detectată din nas.
• O cantitate mai mică de virus în căile respiratorii nazale ar putea reduce riscul ca persoanele vaccinate să răspândească virusul, chiar dacă nu le este rău.
• Se desfășoară un studiu clinic pentru a testa vaccinarea intranazală la oameni.

Vaccinarea intranazală SARS-CoV-2 poate oferi protecție sporită

Protecția conferită de vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 poate fi influențată de calea imunizării. Deoarece SARS-CoV-2 este un agent patogen respirator, vaccinarea intranazală poate oferi o protecție sporită în tractul respirator. Pentru a investiga această posibilitate, cercetătorul van Doremalen și colaboratorii săi au vaccinat hamsteri și maimuțe din specia Maccacus rhesuspe cale intranazală cu ChAdOx1 nCoV-19 / AZD1222, un vaccin cu vector adenovirus în uz clinic. 

În ambele modele, vaccinarea intranazală a redus încărcătura virală după expunerea la SARS-CoV-2 în raport cu animalele din loturile de control. La hamsteri, vaccinarea intranazală a generat niveluri crescute de anticorpi neutralizanți în comparație cu vaccinarea intramusculară, deși ambele căi au fost eficiente în reducerea încărcăturii virale. Împreună, aceste date susțin efectuarea de studii suplimentare asupra vaccinării intranazale cu ChAdOx1 nCoV-19 / AZD1222.

Studiile anterioare efectuare la maimuțe din specia Maccacus rhesus au arătat că vaccinarea intramusculară cu ChAdOx1 nCoV-19 / AZD1222 a oferit protecție împotriva pneumoniei, dar nu a redus încărcătura virală a SARS-CoV-2 din tractul respirator superior. În acest nou studiu, cercetătorii au investigat dacă ChAdOx1 nCoV-19 administrat intranazal reduce detectarea virusului în secrețiile nazale după infectarea maimuțelor și hamsterilor vaccinați, expuși la SARS-CoV-2 care poartă o mutație D614G în proteina spike. 

Încărcăturile virale în secrețiile recoltate de la hamsteri vaccinați intranazal au fost scăzute în comparație cu hamsterii din loturile martor și nu s-a găsit ARN viral sau virus infecțios în țesutul pulmonar după o infectare directă sau după contactul direct cu hamsteri infectați. Vaccinarea intranazală a maimuțelor din specia Maccacus rhesus a dus la reducerea concentrațiilor de virus în secrețiile nazale și la o reducere a încărcăturilor virale în secrețiile  bronhoalveolare și în țesutul tractului respirator inferior. 

Vaccinarea intranazală cu ChAdOx1 nCoV-19 / AZD1222 a redus concentrațiile de virus în secrețiile nazale la cele două modele animale SARS-CoV-2, ceea ce justifică efectuarea de studii suplimentare pentru o posibilă cale de vaccinare pentru vaccinurile COVID-19.

Vaccinarea intranazală reduce încărcătura virală după expunerea la coronavirusul SARS-CoV-2 în modelele preclinice

Echipa a comparat mai întâi pulverizarea vaccinului intranazal cu injecția intramusculară la hamsteri. Ambele căi de administrare au produs niveluri ridicate de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 în sânge după o singură doză. Nivelurile de anticorpi din sânge au fost de fapt mai mari după administrarea intranazală.
 
Hamsterii vaccinați și un grup de animale nevaccinate au fost apoi expuși la SARS-CoV-2, fie prin administrare directă în nas, fie prin contactul cu hamsteri infectați. Ambele căi de administrare a vaccinului au protejat hamsterii de boli grave. Hamsterii nevaccinați au slăbit și au prezentat semne de leziuni pulmonare, dar hamsterii vaccinați, nu. Animalele care au primit vaccinare intranazală au avut, de asemenea, o încărcare virală substanțial mai mică în căile respiratorii nazale nazale decât animalele nevaccinate.
 
Cercetătorii au testat apoi două doze de vaccin intranazal la patru maimuțe. La fel ca la hamsteri, s-au găsit în sânge anticorpi după a doua doză, la niveluri similare cu cele observate la persoanele care s-au recuperat din COVID-19.
 
Maimuțele au fost apoi expuse la SARS-CoV-2. În comparație cu patru maimuțe nevaccinate, cele care au primit vaccinul intranazal au avut cantități virale mai reduse în nas și în țesutul pulmonar. Trei dintre animalele nevaccinate testate au dezvoltat simptome de pneumonie, în timp ce niciuna dintre maimuțele vaccinate nu a făcut-o.
 
Este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege diferențele de răspuns imunitar între cele două căi de administrare. Dar aceste rezultate justifică efectuarea de studii suplimentare de administrare intranazală pentru vaccinuri anti-SARS-CoV-2 la oameni, spune dr. Munster.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://stm.sciencemag.org/content/early/2021/07/26/scitranslmed.abh0755
https://stm.sciencemag.org/content/13/607/eabh0755
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7808328/
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/intranasal-covid-19-vaccine-effective-animal-studies
https://www.nature.com/articles/s41541-021-00315-6.pdf?origin=ppub


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0