Oreionul (parotidita epidemica): cauze, simptome, complicatii, tratament

Parotidita epidemică mai este cunoscută și ca oreion sau infecție urliană. Ea este o boală contagioasă, cauzată de un virus care se transmite de la o persoană la alta, prin salivă, secreții nazale și contactul personal apropiat. Apare mai des la copii, dar și adulții se pot imbolnavi dacă nu au făcut boala în copilărie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Oreionul a fost cândva o boală foarte frecventă în copilărie. Odată cu implementarea vaccinării pe scară largă, incidența oreionului a scăzut substanțial. Infecția oreionului se manifestă prin cefalee, febră, oboseală, anorexie, stare de rău urmată de semnul distinctiv clasic al bolii, parotida.  

Oreionul este cauzat de Rubulavirus și de un membru al familiei paramyxoviridae și apare, de regulă, la sfârșitul iernii și la începutul primăverii. Oreionul afectează, în principal, glandele salivare, numite totodată glande parotide. Aceste glande sunt responsabile de secreția de salivă. Există trei seturi de glande salivare pe fiecare parte a feței noastre, localizate în spatele și sub urechile noastre.

Simptomul cel mai des atribuit oreionului este umflarea glandelor salivare. Oreionul trece de obicei fără a provoca probleme grave sănătății unei persoane. Complicațiile grave sunt rare. Dar oreionul poate duce la meningită virală dacă virusul se deplasează în stratul exterior al creierului. Alte complicații includ umflarea testiculelor sau a ovarelor, dacă persoana afectată a trecut de  pubertate.

Ce simptome are oreionul / parotidita epidemică

Simptomele oreionului apar, de obicei, în decurs de două săptămâni de la expunerea la virus. Simptomele sunt asemănătoare gripei, mai exact pacientul se confruntă cu:
•    oboseală
•    dureri musculare
•    dureri de cap
•    pierderea poftei de mâncare
•    febră
•   durere în timpul mestecării sau la înghițire.

Febra mare (de 39 °C) și umflarea glandelor salivare apar la câteva zile de la debutul bolii. Oreionul implică de obicei durere, sensibilitate și umflare uneia sau umflarea ambelor glande salivare parotide (zona obrazului și a maxilarului). De obicei, umflarea se înrăutățește în una până la 3 zile și apoi scade în cursul săptămânii următoare. O parotidă se poate umfla înaintea celeilalte, iar la 25% dintre pacienți, doar o parte se umflă. Alte glande salivare (submandibulare și sublinguale) de sub podeaua gurii, de asemenea, se pot umfla, dar asta se întâmplă destul de rar (în 10% dintre cazuri).

Simptomele prodromale nespecifice pot preceda parotida cu câteva zile, inclusiv febra care poate dura 3 până la 4 zile, mialgie, anorexie, stare de rău și cefalee. Parotida epidemică durează de obicei în medie 5 zile.

Infecția oreionului se poate prezenta doar cu simptome nespecifice sau în principal respiratorii sau poate fi asimptomatică. 

Oreionul poate apărea la o persoană care este complet vaccinată, dar pacienții vaccinați sunt mai puțin susceptibili de a prezenta simptome sau complicații severe decât cazurile nevaccinate. Oreionul trebuie suspectat la toți pacienții cu parotidă sau complicații ale oreionului, indiferent de vârstă, starea vaccinării și istoricul de călătorie.

Infecția oreionului este cel mai adesea confundată cu umflarea ganglionilor limfatici ai gâtului. Umflarea ganglionilor limfatici poate fi diferențiată prin granițele bine definite ale ganglionilor limfatici, locația lor în spatele unghiului maxilarului și lipsa proeminenței urechii sau obturarea unghiului maxilarului, care sunt caracteristice oreionului.

Boala este des întâlnită la copii, și sporadic, la adulți

Oreionul sau parotidita epidemică este o boală contagioasă și epidemică de natură virotică, frecventă la copii. Ea se manifestă atât prin febră, cât și prin inflamarea glandelor parotide. Un pacient are mari șanse să transmită virusul la o altă persoană din momentul în care a intrat în contact cu virusul și până când se umflă glandele sale parotide. Majoritatea copiilor care fac oreion prezintă simptome ale infecției cu acest virus. Chiar și așa, unii copii nu au deloc simptome sau prezintă foarte puține simptome.

Când semnele și simptomele se instalează, ele apar, de obicei, la aproximativ două sau trei săptămâni de la expunerea la virus. Deși oreionul nu este de obicei grav, afecțiunea are simptome similare cu tipurile mai grave de infecții, cum ar fi febra glandulară și amigdalita. De obicei, oreionul dispare de la sine în aproximativ 10 zile.

Cauzele oreionului

Cauza care determină instalarea parotiditei epidemice este virusul urlian, care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, prin contactul direct cu saliva sau cu picăturile respiratorii ale unei persoane infectate cu oreion. 

Oreionul în timpul sarcinii

Oreionul care apare la femeile însărcinate este în general benign și nu mai sever decât la femeile care nu sunt însărcinate. Ca și alte infecții, există riscul teoretic ca oreionul în primele luni de sarcină să poată ducă la complicații. Cele mai multe studii privind efectele oreionului gestațional asupra fătului au fost efectuate în anii 1950-1960, când boala era mai frecventă înainte ca vaccinul pentru oreion să fie disponibil. 

Deși există rapoarte de cazuri de malformații congenitale la sugari născuți din mame care au avut oreion în timpul sarcinii, singurul studiu prospectiv, controlat, a constatat că ratele de malformații au fost similare între mamele care au avut oreion și cele care nu au avut oreion în timpul sarcinii.

Tratament în cazul oreionului

Pentru că oreionul este cauzat de un virus, antibioticele nu sunt eficiente în acest caz. Din fericire, majoritatea copiilor și adulților se recuperează după un caz de oreion (fără complicații) în decurs de aproape două săptămâni. Așa cum am menționat mai sus, oreionul este provocat de un virus. În acest caz, se pot trata simptomele, pentru ca pacientul să se simtă mai confortabil în perioada în care este bolnav. Aceste măsuri includ:
•    odihnă la pat, atunci când pacientul se simte slăbit sau obosit.
•    administrarea unor calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a scădea febra.
•    calmarea glandelor umflate, prin aplicarea unor comprese cu gheață.
•    consumarea unei cantități suficiente de lichide, pentru a evita deshidratarea din cauza febrei.
•    pacientul poate să consume supă, iaurt și alte alimente care nu sunt greu de mestecat (să nu uităm că mestecatul poate fi o activitate dureroasă atunci când glandele salivare sunt umflate)
•    evitarea alimentelor și băuturilor acide, care pot să provoace și mai multă durere la nivelul glandelor salivare.

De obicei, oreionul trece în câteva săptămâni. La zece zile după boală, ar trebui să te simți mai bine. Majoritatea persoanelor care fac oreion nu pot contracta boala a doua oară.  

Complicațiile oreionului

Complicațiile oreionului au potențialul de a fi grave, însă sunt rare. Cele mai multe complicații implică inflamarea și umflarea anumitor părți ale corpului, cum ar fi: testiculele, pancreasul, ovarele și sânii, creierul, membranele și lichidul din jurul creierului și măduvei spinării, pierderea auzului și avortul.

Orhita este o inflamație a testiculelor care poate fi cauzată de oreion. Puteți gestiona durerea de orhită punând pachete reci pe testicule de mai multe ori pe zi. Medicul poate recomanda analgezice eliberate pe bază de rețetă, dacă este necesar. În cazuri rare, orhita poate provoca sterilitate.

Femeile infectate cu oreion se pot confrunta cu inflamația ovarelor. Inflamația poate fi dureroasă, dar nu dăunează ovocitelor. Cu toate acestea, dacă o femeie contractează oreion în timpul sarcinii, ea are un risc mai mare decât în ​​mod normal de a suferi un avort spontan.

Oreionul poate duce la meningită sau encefalită, două afecțiuni potențial fatale dacă nu sunt tratate. Meningita reprezintă umflarea membranelor din jurul măduvei spinării și creierului. Encefalita este o inflamație a creierului. Ia legătura de urgență cu medicul dacă ai convulsii, îți pierzi conștiința sau dacă te confrunți cu dureri foarte mari de cap.

Pancreatita sau inflamația pancreasului indusă de oreion este o afecțiune temporară. Simptomele includ dureri abdominale, greață și vărsături. Virusul oreionului duce, de asemenea, la pierderea permanentă a auzului în aproximativ 5 din 10.000 de cazuri. Virusul dăunează cohleei, una dintre structurile din urechea internă care facilitează auzul.

Cum se  previne oreionul?

Dacă ai oreion, poți ajuta la prevenirea răspândirii acestuia prin:

  • spălarea regulată a mâinilor cu săpun
  • utilizarea și eliminarea șervețelelor atunci când strănutați
  • evitarea școlii, serviciului și expunerea în colectivități timp de cel puțin 5 zile după ce simptomele apar pentru prima dată

Vaccinarea poate preveni oreionul

Majoritatea sugarilor și copiilor primesc un vaccin pentru rujeolă, oreion și rubeolă (ROR) în același timp. Prima doză cu vaccinul ROR se administrează, în general, între 12 și 15 luni, potrivit schemei naționale de vaccinare. O a doua vaccinare este necesară pentru copiii de vârstă școlară, adică în jurul vârstei de 7 ani. Cu două doze, vaccinul pentru oreion este eficient în proporție de aproximativ 88%. Rata de eficacitate a unei singure doze este de aproximativ 78%.

Adulții care s-au născut înainte de 1957 și nu au contractat încă oreion ar putea să se vaccineze. Cei care lucrează într-un mediu cu risc ridicat, cum ar fi un spital sau o școală, ar trebui să fie întotdeauna vaccinați împotriva oreionului.

Vaccinul oreionului este un virus viu atenuat. Acesta nu trebuie administrat femeilor însărcinate, iar femeile trebuie să aștepte 4 săptămâni după vaccinarea ROR pentru a rămâne însărcinate. Persoanele care au suferit reacții alergice care pun viața în pericol la componentele vaccinului sau cele cu imunosupresie semnificativă nu ar trebui vaccinate cu vaccinul ROR.  Discută cu medicul de familie cu privire la programul de imunizare pentru tine și copiii tăi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Centers for Disease Control and Prevention - Mumps
https://www.cdc.gov/mumps/hcp.html# 
National Foundation for Infectious Diseases - Mumps
https://www.nfid.org/infectious-diseases/mumps/
World Health Organization - Mumps
https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccine-standardization/mumps
National Library of Medicine - Mumps
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534785/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0