Oravax va începe studiile vaccinului oral COVID-19 în Israel

Pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19 cauzate de varianta mai  infecțioasă Delta, Israelul se pregătește să realizeze primele studii clinice ale unui vaccin oral COVID-19, care ar putea contribui la creșterea accesului la vaccinuri în întreaga lume. 

Vaccinul Oravax este dezvoltat de Oramed Pharmaceuticals, iar protocolul de studiu a fost aprobat de Comitetul Instituțional de Evaluare al Spitalului Ichilov din Israel.

Oravax Medical este o companie axată pe dezvoltarea de modalități de administrare a medicamentelor pe cale orală și așteaptă în prezent aprobarea pentru începerea studiilor din partea Ministerului Sănătății din Israel.

Oravax utilizează tehnologia de administrare orală POD a proteinei Oramed pentru a dezvolta o versiune orală a vaccinurilor care sunt disponibile în prezent doar pe cale injectabilă.

Tehnologia vaccinului cu particule asemănătoare virusului (VLP) al Oravax acționează asupra a trei proteine de suprafață ale virusului SARS CoV-2, inclusiv proteinele care sunt mai predispuse la mutații. Acest lucru ar putea permite eficacitatea vaccinului împotriva variantelor virale existente și viitoare. În plus, tehnologia VLP poate fi administrată pe cale injectabilă sau pe cale orală.

Vaccinul oral ar putea fi folosit atât independent, cât și ca rapel

Oravax dezvoltă vaccinul oral VLP COVID-19 pentru a fi utilizat ca vaccin independent și ca rapel pentru persoanele care au primit deja vaccinuri COVID-19. Oravax intenționează să extindă studiul clinic israelian al vaccinului în cadrul rețelei globale de centre de studiu. Vaccinul este, de asemenea, analizat în studiile preclinice împotriva variantelor COVID-19, inclusiv varianta Delta.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Compania a menționat că specialiștii, inclusiv cei de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), anticipează că vor fi necesare doze de rapel pentru populația generală și pentru cei care se încadrează în categoriile de risc. Dacă va avea succes, un vaccin oral ar oferi beneficii logistice, financiare și de mediu enorme pentru miliarde de oameni care ar trebui să le primească, în special în părți ale lumii unde accesul la asistență medicală este limitat.

CEO-ul Oramed Pharmaceuticals, Nadav Kidron, a declarat: „Vaccinul nostru este un candidat deosebit de puternic împotriva virusului COVID-19 în evoluție datorită direcționării sale către mai multe proteine”.

„Cu Delta și alte variante care se dovedesc o provocare majoră pentru experții din sănătate de la nivel global, tehnologia VLP a Oravax s-ar putea dovedi și mai importantă în efortul de combatere a pandemiei de coronavirus”, a adăugat Kidron. 

Firma indiană Premas Biotech va putea comercializa forma injectabilă a vaccinului în India

Mai mult, Oravax a acordat drepturi specifice asupra tehnologiei sale VLP către o firmă indiană, Premas Biotech, pentru a dezvolta și comercializa forma injectabilă a tehnologiei în India.

Kidron a adăugat: „Deoarece Oravax se concentrează pe vaccinurile orale, am văzut un beneficiu clar al drepturilor de acordare a licenței pentru versiunea injectabilă în India, unde există o nevoie urgentă de vaccinuri”.

Prima fază a studiilor va implica 24 de voluntari

Studiile - în așteptarea recrutării și aprobării finale de la ministerul sănătății din țară în săptămânile următoare - vor servi inițial ca o „dovadă a conceptului” pentru vaccinul cu capsule, a declarat Nadav Kidron, CEO al companiei-mamă din Oravax, Oramed Pharmaceuticals, într-un interviu pentru The Jerusalem Post.

Primul studiu va implica 24 de voluntari nevaccinați, fiecare luând una sau două pastile, și va investiga siguranța vaccinului și indicatorii imunității, trecând la studii mai ample de fază 3 pentru a demonstra eficacitatea.

Vaccinul ar trebui să fie "mult mai rezistent la variantele COVID-19", a spus Kidron, deoarece antrenează sistemul imunitar împotriva a trei proteine virale în locul proteinei unice vizate de vaccinurile de la companiile Pfizer și Moderna.

Oravax dezvoltă, de asemenea, capsula ca rapel pentru persoanele care au fost vaccinate anterior împotriva COVID-19, deși planurile sale de a testa acest lucru nu sunt clare.

În cazul în care studiile s-ar dovedi un succes, ar putea trece mult timp înainte ca vaccinul oral să fie aprobat în SUA. Kidron a spus că prioritatea companiei ar fi să administreze vaccinul celor care au cel mai mult nevoie de el. Oravax ar solicita aprobarea de urgență în țările care nu au reușit să achiziționeze suficiente vaccinuri, a spus Kidron, deși nu este clar cum va funcționa acest obiectiv alături de dezvoltarea vaccinului ca rapel. Compania își va desfășura studiul de fază III cu un număr limitat de voluntari și va căuta prima aprobare pe una dintre „piețele emergente”, a spus Kidron, și abia ulterior va solicita autorizația Food and Drug Administration din Statele Unite.
„Israelul și SUA și unele dintre celelalte țări mai bogate au fost primiele care au primit Pfizer și Moderna”, a spus el. „Dar prevăd că oamenii rămași în urmă în cursa vaccinării vor avea întâietate la  primirea vaccinul oral”, adaugă Kidron.

Având în vedere diferențele mari în ceea ce privește accesul la vaccinuri din întreaga lume, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat „lăcomia” companiilor farmaceutice care fac lobby pentru doza a treia de rapel, în timp ce mulți oameni nu au fost încă deloc vaccinați.

Vaccinul oral ar ajuta la eliminarea barierelor care împiedică imunizarea la nivel global

Un vaccin oral ar ajuta la eliminarea multor bariere care împiedică imunizarea pe scară largă în întreaga lume. Sunt mai ușor de transportat și depozitat, este puțin probabil să necesite temperaturile ultra-reci de care au nevoie vaccinurile de la companiile Pfizer și Moderna și, mai important, nu sunt administrate cu ace. Vaccinarea fără ac este o ușurare pentru cei speriați de ace, reduce echipamentul și riscul bolilor transmise de sânge și poate fi administrat de persoane fără pregătire medicală. 

În ciuda beneficiilor lor, puține vaccinuri orale sunt utilizate pe scară largă datorită naturii ostile a tractului digestiv. Cele care sunt disponibile pe piață - în special pentru poliomielită, holeră, rotavirus și tifoid - prezintă adesea agenți patogeni mai robuști, capabili să reziste condițiilor.

Oravax nu este singura companie care dezvoltă un vaccin COVID-19 oral. Se fac, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a dezvolta forme de vaccinuri cu pulverizare nazală împotriva COVID-19.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.clinicaltrialsarena.com/news/oravax-to-commence-trials-of-oral-covid-19-vaccine-in-israel/
https://www.forbes.com/sites/roberthart/2021/07/22/oral-covid-vaccine-set-to-begin-trials-in-israel/?sh=76c4d3d11ba5
https://www.jpost.com/health-science/israel-to-become-first-in-world-to-test-oral-covid-19-vaccine-674563


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0