Neem, planta cu beneficii pentru piele, dantură și imunitate

În medicina ayurvedică, extractul de neem a fost folosit din vechime pentru o varietate de afecțiuni precum astm, constipație sau ulcere gastrice, dar și pentru tratarea problemelor pielii. De asemenea, se pare că acest remediu poate echilibra sistemul imunitar.

Neem (Azadirachta indica) este un tip de arbore veșnic verde, originar din India. În medicina ayurvedică, extractul de neem a fost folosit de mult timp pentru o varietate de scopuri legate de sănătate, cum ar fi tratarea astmului, a constipației și a indigestiei, tratarea tusei, a diabetului, a bolii parodontale și a infecțiilor de tract urinar. De asemenea, se putea dovedi util în tratarea inflamațiilor și pentru îmbunătățirea sănătății hepatice. 

Remediile cu neem au implicații terapeutice în prevenirea și tratamentul unor afecțiuni, însă mecanismul molecular exact în prevenirea patogenezei nu este înțeles în întregime. Se consideră că neem are acest rol rol terapeutic datorită sursei bogate de antioxidanți și alți compuși activi valoroși, cum ar fi azadiractina, nimbolinina, nimbidina, gedunina, salanina și quercetina.

Remediul se găsește la farmacii sau magazine naturiste sub formă de capsule, tincturi, pudre sau ulei de neem. În timp ce uleiul se aplică în general pe scalp sau pe alte zone de piele pentru a trata afecțiuni precum mătreața sau acneea, extractul din frunze de neem se ia de obicei pe cale orală. În unele cazuri, coaja, florile și fructele copacului sunt, de asemenea, utilizate medicamentos. Beneficiile medicinale au fost descrise în special pentru frunzele de neem, care au dovedit, printre altele, proprietăți imunomodulatoare, antiinflamatoare, antiulceroase, antifungice, antibacteriene, antivirale și antioxidante.

Apa de gură cu neem ar putea combate placa dentară

Unele cercetări au arătat că planta poate ajuta la combaterea acumulării plăcii și la prevenirea gingivitei. Într-un studiu restrâns, 20 de subiecți au primit apă de gură fie cu clorhexidină gluconat, o substanță utilizată în mod obișnuit pentru prevenirea bolii gingiilor, fie cu neem. Cercetătorii au descoperit că apa de gură cu neem a fost la fel de eficientă, sugerând că neemul poate fi o alternativă rentabilă la tratamentele cu gluconat de clorhexidină. 

Într-un alt studiu¹, 36 de bărbați urmat timp de șase săptămâni un tratament fie cu un gel care conținea extract de neem, fie cu o apă de gură care conținea clorhexidină gluconat. Rezultatele studiului au arătat că gelul pe bază de neem a fost mai eficient în reducerea acumulării de placă decât apa de gură.

Uleiul de neem poate combate mătreaţa

Dovezi anecdotice sugerează că uleiul de neem ajută la combaterea mătreții, dar mecanismul precis de acțiune nu este clar. Mătreața poate fi cauzată de pielea uscată, o infecție fungică, dermatită de contact sau alte afecțiuni ale pielii. Proprietățile naturale antifungice și antiinflamatorii ale uleiului de neem ar putea ajuta la tratarea cauzei de bază a scalpului descuamat și la ușurarea simptomelor. În studiile de laborator, s-a constatat că o terpenă din neem numită nimbidină inhibă răspunsul inflamator, ceea ce ar putea explica potențialul său succes în tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii care provoacă mătreață.

Uleiul de neem poate trata acneea

Aplicarea topică a uleiului de neem poate fi utilă în tratamentul acneei și al altor afecțiuni ale pielii datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene. În unele cercetări de laborator, s-a constatat că un preparat din ulei de neem are un efect antibacterian asupra microbilor care provoacă acnee. Autorii studiului² au menționat că uleiul poate fi utilizat cu succes ca tratament antiacneic pe termen lung.

Neem, promițător în tratarea ulcerului gastric

Conform unei recenzii din 2009, remediile cu neem par promițătoare în tratamentul ulcerelor gastrice. Analizând rezultatele unor studii, oamenii de știință au concluzionat că suplimentele cu extract de coajă de neem pot ajuta la controlul ulcerului, eventual prin inhibarea secreției de acid gastric.

Neem ar putea fi de ajutor în suprimarea tumorilor canceroase

O revizuire a mai multor cercetări, publicată în Cancer Biology & Therapy, indică faptul că neem poate oferi beneficii anti-cancer, inclusiv proprietăți de stimulare imunitară și de suprimare a tumorilor. Acest remediu joacă un rol în modularea diferitelor căi de semnalizare celulară. Anumite substanțe din neem activează genele supresoare tumorale și inactivează activitatea mai multor gene implicate în dezvoltarea și progresia cancerului, cum ar fi VEGF, NF- κ B și PI3K / Akt.

Neem, util și în diabet?

Un studiu întreprins pentru a evalua extractul alcoolic din rădăcină de neem în diabet a arătat că acesta a avut rezultate semnificative statistic. Un alt experiment a fost efectuat pentru a examina acțiunea farmacologică hipoglicemiantă a remediului la șobolanii diabetici și rezultatele au arătat că, într-un test de toleranță la glucoză cu extract de neem, nivelurile de glucoză au fost semnificativ mai mici în comparație cu grupul de control, iar neem a redus semnificativ nivelurile în ziua a 15-a la șobolanii diabetici.

Remediile cu neem ar putea stimula imunitatea

Unele cercetări, la fel și dovezile anecdotice, indică faptul că remediile cu neem ar putea stimula imunitatea.

Ce contraindicații și efecte secundare are neem?

Remediile cu neem luate pe cale orală nu sunt recomandate copiilor și nici femeilor însărcinate sau care alăptează. 

Neem ar putea determina sistemul imunitar să devină mai activ, ceea ce poate agrava simptomele bolilor autoimune. Dacă o persoană are scleroză multiplă, lupus sau poliartrită reumatoidă, e bine să evite utilizarea acestui remediu.

Având în vedere existența anumitor dovezi cum că neem poate reduce nivelul zahărului din sânge, e indicat ca pacienții cu diabet care utilizează acest remediu să își monitorizeze cu atenție glicemia. Dacă au tratament medicamentos pentru diabet, e indicat să ceară sfatul medicului în cazul în care se gândesc să își administreze suplimente cu neem.

Unele cercetări sugerează că remediile orale cu neem ar putea dăuna calității spermei și ar putea reduce fertilitatea și în alte moduri. Prin urmare, persoanele care încearcă să conceapă ar trebui să evite acest remediu.

Administrarea remediilor cu neem trebuie întreruptă cu două săptămâni înainte de o intervenție chirugicală.

Ca de fiecare dată când este vorba de suplimente alimentare, orice persoană ar trebui să ceară înainte sfatul medicului. Discuția cu medicul trebuie inițiată mai ales dacă persoana care dorește să ia astfel de remedii suferă de anumite afecțiuni și se află pe tratamente medicamentoase.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Evaluation of antiplaque activity of Azadirachta indica leaf extract gel—a 6-week clinical study
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887410300357X?via%3Dihub
1. Studiul „Evaluation of antiplaque activity of Azadirachta indica leaf extract gel—a 6-week clinical study”, Journal of Ethnopharmacology Volume 90, Issue 1, January 2004, Pages 99-103, https://doi.org/10.1016/j.jep.2003.09.035, autori: M.Raveendra Pai, Leelavathi D. Acharya, N. Udupa
Formulation and characterization of solid lipid nanoparticles loaded Neem oil for topical treatment of acne
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221618913601444?via%3Dihub 
2. Studiul „Formulation and characterization of solid lipid nanoparticles loaded Neem oil for topical treatment of acne”, apărut Journal of Acute Disease Volume 2, Issue 4, 2013, Pages 282-286, https://doi.org/10.1016/S2221-6189(13)60144-4, autori: V.Vijayan et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0