Miodezopsiile - ce inseamna cand vedem “musculite zburatoare” in campul vizual?

Miodezopsiile sau “flocoanele din vitros” reprezinta perceptia unor “musculite zburatoare” in campul vizual. Pacientul vede pe un fond deschis la culoare (cerul senin, un perete alb, o coala de hartie), mici “panze de paianjen” care se misca o data cu miscarile ochilor, insa mai lent.

Ce reprezinta aceste flotante?

Formele plutitoare sunt cauzate de diverse modificari degenerative ale substantei care umple globul ocular la interior. Partea din spate a ochiului este plina de corpul vitros, un gel transparent care ofera tonicitatea ochiului si care are un metabolism care da nastere la diverse substante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Perceptia filamentelor este ca o umbra sau pata usor inchise la culoare, care nu pot fi fixate cu privirea, plimbandu-se prin campul vizual. Imaginea aceasta este data de umbra pe care o lasa produsii de metabolism ai corpului vitros pe retina.

Sunt periculoase?

Desi de multe ori apar la varstnici, data fiind imbatranirea naturala a corpului vitros, totusi nici copiii sau adultii nu scapa de aceste “scame” din campul vizual. O data percepute, pacientul este sfatuit sa le ignore, desi nu este usor acest lucru, mai ales la inceputul diagnosticarii lor.

Flotantele in vitros apar si la pacientii cu miopie (dioptrii de minus), precum si la cei cu diabet. Interventia chirurgicala in antecedente pentru cataracta poate sa fie favorizanta pentru aparitia miodezopsiilor.

Uneori, daca aceste tulburari sunt multe si apar brusc in campul vizual, ele pot trada aparitia unor boli grave. De aceea, este importanta prezentarea la medicul oftalmolog, de indata ce se percep flotantele, pentru a exclude alte afectiuni.

Decolarea posterioara de vitros reprezinta desprinderea corpului vitros de pe suprafata retinei. Acest lucru se intampla mai ales la persoanele trecute de 50 ani, si pot duce la dezlipiri de retina sau rupturi ale ei. Acestea sunt precedate de multe “musculite zburatoare”, uneori cu aspect de fum sau insotite de flashuri luminoase sau senzatia de “perdea” care coboara peste campul vizual. Aceste afectiuni reprezinta o urgenta oftalmologica, in lipsa unei interventii prompte, vederea putand fi grav si iremediabil afectata.

Consultul oftalmologic in caz de miodezopsii

Medicul oftalmolog va investiga acuitatea vizuala, care, in general, nu este afectata, precum si tensiunea intraoculara. Obligatoriu, se va efectua vizualizarea fundului de ochi cu dilatare. Vi se vor instila picaturi care dilata pupila pentru o mai buna examinare a interiorului ochiului. In urma acestui control veti vedea in ceata cateva ore.

Cum se trateaza

Exista medicamente care se pot prescrie (un complex de vitamine, o compozitie speciala pentru aceasta afectiune), insa efectul lor poate fi limitat. In timp, creierul invata sa ignore aceste liniute din campul vizual, ele devenind vizibile numai pe fonduri albe, luminoase.

In cazurile foarte grave, se poate proceda la interventie chirurgicala (vitrectomie)– corpul vitros se scoate si se inlocuieste cu o alta substanta, insa interventia este riscanta si trebuie atent aleasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Indiferent de situatia in care va aflati, este bine sa nu amanati vizita la oftalmolog, pentru a exclude boli oftalmologice grave!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0