Microcipul care ar putea lua locul rinichilor, pentru pacienții care necesită transplant

O veste bună pentru pacienții cu insuficiență renală gravă, dependenți de dializă și care necesită un transplant de rinichi vine din Statele Unite ale Americii. William H. Fissell IV, un profesor specializat în bolile renale, asociat la Vanderbilt University Medical Center din Nashville, TN, și echipa sa lucrează la un microcip care, implantat persoanelor care fac dializă, ar putea prea funcțiile normale ale rinichilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum funcționează microcipul renal

"Suntem în plin proces de creare a unui dispozitiv bio-hibrid, care poate imita un rinichi pentru a elimina suficiente produse reziduale, sare și apă, încât dializa să nu mai fie necesară." Spune William H. Fissell IV. Dispozitivul va avea o dimensiune de 1-2 centimetri și va conține multiple filtre. Cercetătorii și proiectanții au folosit pentru acesta aceeași nanotehnologie de siliciu pe care industria microelectronică o utilizează pentru calculatoare.
 
Cipul va implantat în corpul pacientului, în deplină siguranță, iar costurile estimate sunt foarte mici. Dispozitivul nu are nevoie de o sursă de energie, deoarece folosește puterea inimii pacientului - presiunea naturală a fluxului sanguin în vasele de sânge - pentru a împinge sângele prin filtre.
 
Cercetare continuă, în prezent fiind concentrată pe o modalitate de a asigura curgerea lină a fluxului de sânge prin filtre, fără apariția cheagurilor de sânge. Echipa realizează permanent modele 3D ale dispozitivului și intenționează să înceapa studiile pilot ale filtrului microcip, la pacienții care fac dializă, pana la sfârșitul anului 2017.

De la insuficiența renală moderată, la dializă și chiar transplant

Funcția rinichilor este extrem de importantă pentru organism, iar insuficiența renală este o afecțiune care se poate agrava galopant, devenind fatală. Chiar dacă suferiți de insuficiență renală moderată și nu necesitați în prezent dializă, trebuie să aveți permanent sub observație starea rinichilor, dar și prezența unor alte afecțiuni cronice care pot interfera și agrava afecțiunea.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0