

Microangiopatia cerebrală - de ce se dezvoltă
Microangiopatia cerebrală - de ce se dezvoltă
Microangiopatia cerebrală - de ce se dezvoltă
Microangiopatia cerebrală este o boală care provoacă infarcte cerebrale multiple, deoarece influențează fluxul sangvin. Afectează vârstnicii, în special dacă sunt hipertensivi.
Microangiopatia cerebrală este cunoscută sub mai multe denumiri, printre care boala materiei (substanței) albe cerebrale sau leucoaraioză. Această afecțiune semnalează deteriorarea țesutului cerebral profund, cauzată de îmbătrânire. Acest țesut conține milioane de fibre nervoase sau axoni, care conectează părți ale creierului și coloana vertebrală și le semnalează nervilor să comunice unii cu alții. Mielina este cea care protejează aceste fibre și dă culoarea materiei albe.
Acest tip de țesut cerebral ne ajută să gândim rapid, să mergem în linie dreaptă și să ne menținem poziția bipedă. Când se îmbolnăvește, mielina cedează, iar semnalele care ne ajută să facem toate aceste lucruri nu mai pot ajunge la destinație. Astfel, corpul nu mai funcționează cum ar trebui.
Microangiopatia cerebrală afectează persoanele vârstnice. Totuși, există metode prin care această afecțiune se poate preveni. De asemenea, este reversibilă urmând anumiți pași.
Ce este microangiopatia cerebrală
Microangiopatia cerebrală este un termen care acoperă o varietate de anomalii legate de vasele mici de sânge din creier. Pentru că mare parte din țesutul cerebral se vede la RMN ca fiind alb, aceste anomalii poartă numele de modificări ale materiei albe. Printre ele se numără infarctele lacunare (mici accidente vasculare), hiperintensități ale substanței albe și microsângerările cerebrale.
Din ce cauze apare microangiopatia cerebrală
Multe afecțiuni, toxine sau anumite leziuni pot provoca schimbări ale substanței albe. Specialiștii sunt de părere că motivele apariției acestei boli sunt similare cu cele care cauzează bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale:
- Hipertensiune pe termen lung
- Inflamație a vaselor de sânge
- Fumat
Se pare că femeile sunt cele mai afectate de această problemă. Alte cauze ale apariției microangiopatiei cerebrale sunt:
- Diabetul
- Hipercolesterolemia
- Boala Parkinson
- Un istoric de accident vascular cerebral.
Care sunt simptomele microangiopatiei cerebrale
Gradul de severitate a simptomelor tinde să se coreleze cu forma bolii observată în urma examenului imagistic (ușoară, moderată sau severă). Totuși, mulți dintre vârstnicii diagnosticați cu această afecțiune nu au deloc simptome. Microangiopatia cerebrală moderată și severă este asociată cu simptome precum:
- Tulburări cognitive (dificultăți de învățare și de reținere a informațiilor recente)
- Proces de gândire încetinit
- Dificultăți la mers și la menținerea echilibrului
- Accidente vasculare cerebrale
- Depresie
- Demență vasculară și alte tipuri de demență (de exemplu, boala Alzheimer)
- Pierderi de urină.
Cum se diagnostichează microangiopatia cerebrală
Progresele făcute în ceea ce privește imagistica medicală au făcut materia albă mai ușor de identificat. Un RMN, care practic face fotografii în interiorul creierului, poate arăta orice neregulă. Modificările substanței albe apar ca niște suprafețe de un alb strălucitor (hiperintensitate) pe testul RMN. Pentru ca medicul să elimine alte cauze și să poată pune un diagnostic precis, e posibil ca pacientul să aibă nevoie de mai multe teste.
Cum se tratează microangiopatia cerebrală
Până în prezent nu s-a descoperit un tratament specific pentru această problemă de sănătate. Scopul este tratarea cauzelor care au dus la apariția microangiopatiei cerebrale și încetinirea progresiei bolii. Se pot prescrie, de exemplu, medicamente care să scadă tensiunea arterială și colesterolul.
Cum se poate preveni microangiopatia cerebrală
Experții încă încearcă să găsească răspunsuri la această întrebare. În general, aceștia recomandă ca medicii curanți să ia în considerare tratarea factorilor de risc. În majoritatea cazurilor, acest lucru înseamnă detectarea și tratarea factorilor de risc corespunzători unui accident vascular cerebral (hipertensiune, hipercolesterolemie, hiperglicemie, obezitate, boală renală cronică, apnee de somn, fumat, lipsa exercițiului fizic).
Studiile efectuate până în prezent despre tratarea hipertensiunii pentru a preveni progresia modificărilor materiei albe au avut rezultate contradictorii. Se pare că tratarea hipertensiunii poate încetini progresia schimbărilor la nivelul creierului în cazul anumitor vârstnici. Însă tratamentul poate să fie mai puțin eficient la persoanele cu vârste de peste 80 de ani sau care au deja microangiopatie cerebrală în formă severă. Cu alte cuvinte, cea mai bună cale de prevenire și de încetinire a acestei boli este tratarea hipertensiunii și a altor factori de risc la vârste mai tinere:
- Ținerea glicemiei sub control și respectarea recomandărilor medicului în caz de diabet
- Consumul redus de sare și grăsimi
- Menținerea colesterolului în limite normale
- Practicarea unor exerciții fizice de intensitate moderată câteva zile pe săptămână
- Evitarea fumatului.
Bibliografie:
Better Health While Aging - Cerebral Small Vessel Disease: What to Know & What to Do
https://betterhealthwhileaging.net/cerebral-small-vessel-disease/
BMC Neurology – Causes and consequences of cerabral small vessel disease
https://bmcneurol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2377-11-29
WebMD - What Is White Matter Disease?
https://www.webmd.com/brain/white-matter-disease#1