Ce trebuie sa stii despre accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai raspandite cauze de mortalitate in lume. Este de asemenea, principala cauza de invaliditate, mai ales ca aproximativ un sfert dintre accidentele vasculare cerebrale se manifesta la pacientii cu varste sub 65 de ani. Accidentul vascular cerebral reprezinta prima cauza de mortalitate in Romania si a treia in lume.

Accidentul vascular cerebral (AVC) are loc atunci cand fluxul sanguin este brusc intrerupt catre o parte a creierului. Din cauza lipsei de sange, oxigenul si glucoza nu mai pot ajunge la creier, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale.

Simptome AVC

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele cauzate de accidentul vascular cerebral ischemic sunt diferite de cele ale accidentului hemoragic. Ele tin de localizarea cheagului de sange sau a hemoragiei si de extindere a regiunii afectate.

Simptomele pot progresa in decurs de cateva minute, ore sau zile, in mod treptat, cum ar fi: slabiciunea usoara poate evolua spre o incapacitate de a misca bratul si piciorul de pe o parte a corpului.

Daca accidentul vascular cerebral este provocat de un cheag de sange mare (ischemic), simptomele vor aparea brusc, in decurs de cateva secunde. Simptomele unui accident vascular mic sunt greu de identificat, insa atunci cand se observa ca au aparut mai multe accidente vasculare cerebrale de mici dimensiuni, pacientul poate prezenta o modificare treptata a echilibrului, gandirii, comportamentului sau a miscarii.

Simptomele care insotesc o hemiplegie, o paralizie a unuia sau mai multor nervi cranieni, se manifesta prin tulburari de sensibilitate ale campului vizual, prin afazie, tulburari de vorbire, pot fi asociate sau izolate.

Diagnostic AVC

Pentru a confirma diagnosticul si pentru a preciza natura ischemica sau hemoragica a accidentului este indispensabil un CT sau un RMN cerebral. Alte examene necesare sunt ecografia cardiaca, explorare a arterelor care iriga creierul prin metoda Doppler sau prin arteriografie, analizele de sange pentru a determina cauza. Poate fi necesara si o punctie lombara pentru decelarea unei hemoragii meningeene asociate.

Sanatatea creierului si prevenirea unui atac cerebral

Din fericire, poti adopta anumite masuri pentru a preveni un accident vascular cerebral si pentru a-ti mentine sanatatea creierului. Este vorba de anumiti factori de risc care pot fi tinuti sub control, mai ales daca stii deja ca ii ai:

Tensiunea arteriala - Daca nu este controlata, hipertensiunea este un factor de risc urias, care iti creste de patru ori riscul de atac cerebral. Mentine tensiunea arteriala la valori sub 135/85 mm Hg. Daca este necesar, medicul iti va prescrie medicatie pentru tensiunea arteriala mare.

Scaderea in greutate - Obezitatea, la fel ca seria de complicatii asociate excesului ponderal (inclusiv tensiunea arteriala mare si diabetul), creste riscurile de a avea un AVC. Discuta cu medicul tau pentru a concepe o strategie personalizata pentru a slabi intr-un mod sanatos. Incearca sa nu mananci mai mult de 1500-2000 de calorii pe zi, in functie de indicele de masa corporala pe care il ai.

Consuma alcool cu moderatie - Consumul de alcool, chiar si cand este o cantitate mica, iti poate creste riscul de AVC. Daca bei mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi, riscul tau de AVC creste vertiginos, spun expertii americani. Sfatul cel mai bun: nu consuma alcool deloc sau, daca bei, fa-o cu moderatie.

Trateaza fibrilatia atriala - Este o forma de batai neregulate ale inimii, care determina formarea cheagurilor sangvine in inima. Aceste cheaguri pot circula si pot ajunge la creier, producand astfel un accident vascular cerebral.

Renunta la fumat - Fumatul accelereaza formarea cheagurilor de sange in mai multe feluri. Iti ingroasa sangele si creste cantitatea de placi de aterom care se depun in artere. Renuntarea la fumat te va ajuta sa iti reduci semnificativ riscul de AVC.

Suplimentele pentru buna functionare a creierului

Intreaba-ti medicul sau cere-i sfatul, din timp, cu privire la cele mai indicate suplimente nutritive in cazul tau, care te ajuta sa iti mentii creierul sanatos si memoria intr-o stare optima.

Exista putine dovezi stiintifice care indica faptul ca suplimentele pot preveni un AVC in mod direct, insa unele cercetari sugereaza ca acestea ar putea ajuta la reducerea riscului de atac cerebral si ar putea imbunatati recuperarea. Asadar, daca medicul considera ca este in regula sa iei suplimente nutritive, ai putea avea de beneficiat de pe urma substantelor precum: acidul folic, vitamina B6 si vitamina B12; betaina, vitamina C, vitamina D, vitamina E, acizii grasi Omega 3, magneziul.

Desigur, exista si suplimente din plante (fitoterapie) care sunt o optiune pentru cei care vor sa isi mentina creierul sanatos in acest mod. Acest gen de suplimente pot imbunatati circulatia sangelui la nivelul creierului si pot ajuta la prevenirea unui alt AVC. Iata cateva exemple: ginsengul indian, numit si ashwagandha, usturoiul sub forma de capsule, ginsengul asiatic, gotu kola, turmericul.

Contraindicatii

Aceste suplimente sunt de evitat daca pacientul ia warfarina, aspirina sau orice alt fel de medicamente anticoagulante, pentru ca exista riscul ca sangele sa se subtieze si mai mult. Intreaba-ti medicul daca poti lua astfel de suplimente.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0