Ce efecte are colesterolul marit asupra corpului?
Ce efecte are colesterolul marit asupra corpului?
Ce efecte are colesterolul marit asupra corpului?
Hipercolesterolemia (numită uneori, mai simplu, colesterol mărit) reprezintă prezența unor niveluri ridicate ale colesterolului în sânge. În acest articol ne îndreptăm atenția asupra efectelor și complicațiilor pe care le are colesterolul mărit asupra oragnaismului și ce regim este potrivit pentru o persoană cu colesterol mărit.
Colesterolul are roluri foarte clare în funcționarea organismului: este o parte importantă a structurilor membranelor celulare, oferind stabilitate și fluiditate membranelor și asigurând funcționarea adecvată a celulelor, este necesar pentru producerea hormonilor steroizi, inclusiv cortizolul, aldosteronul, estrogenul, progesteronul și testosteronul, care joacă roluri vitale în reglarea metabolismului, funcțiilor reproductive și răspunsului la stres, este esențial pentru sinteza vitaminei D în piele, sub influența razelor ultraviolete ale soarelui și multe altele. Însă, când valorile colesterolului total și LDL (numit și colesterol rău) sunt prea mari, atunci apar problemele și e important ca, dacă în urma analizelor de sânge ți s-au depistat valori prea mari, să urmezi un regim pentru colesterol mărit și alte indicații ale medicului (poate fi nevoie chiar de medicamente).
Prea mult colesterol LDL poate fi, deci, o problemă. În timp, hipercolesterolemia poate să deterioreze arterele, să contribuie la bolile de inimă și să crească riscul de a avea un accident vascular cerebral, dar nu numai. În prezent, recomandările sunt ca LDL-ul să fie sub 100 mg/dL, dar cercetări recente arată că ar putea fi și un pic mai mare de atât la persoanele care nu au alte probleme de sănătate.
Ce efecte are colesterolul mărit asupra sistemului cardiovascular și sistemului circulator?
Când ai prea mult colesterol LDL în corp, acesta se poate depune în artere, înfundându-le sau făcându-le mai puțin flexibile. Această stare de fapt este numită ateroscleroză. Sângele nu mai circulă la fel de bine prin arterele întărite, așa că inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin aceste artere. Pe măsură ce plăcile de aterom se acumulează în artere, în timp, poți să dezvolți boli cardiovasculare.
Plăcile de colesterol care se depun pe pereții arterelor coronariene pot întrerupe circulația sângelui îmbogățit cu oxigen către mușchiul inimii. Acest lucru poate cauza durere în piept, numită și angină pectorală. Angina nu este un infarct miocardic, dar te poate avertiza că ai un risc mare să faci un atac de cord.
O bucată de placă de aterom se poate rupe sau se poate desprinde, în cele din urmă, și poate forma un cheag, care poate să blocheze circulația sângelui în direcția inimii, ducând la un atac de cord, sau în direcția creierului, ducând la un AVC (accident vascular cerebral). Aceste plăci pot, totodată, să blocheze circulația sângelui către arterele care alimentează cu sânge brațele, stomacul, picioarele și laba piciorului, ducând la ceea ce se numește boala arterială periferică.
Ce efecte are colesterolul asupra sistemului endocrin?
Glandele din corp care produc hormoni folosesc colesterolul pentru a fabrica hormoni cum ar fi estrogenul, testosteronul și cortizolul. Hormonii pot avea, totodată, un efect asupra nivelurilor colesterolului din corpul tău. Unele cercetări au arătat că nivelul estrogenului crește în timpul ciclului menstrual al femeii. Și nivelul colesterolului HDL crește, iar nivelul colesterolului LDL scade. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care riscul unei femei de a dezvolta boli cardiovasculare crește după menopauză, când nivelul estrogenului scade vertiginos și la analize se poate observa colesterol mărit.
Ce efecte are colesterolul mărit asupra sistemului nervos?
Colesterolul este o componentă esențială a creierului uman. De fapt, creierul nostru conține aproximativ 20% din întreaga rezervă de colesterol a corpului. Această grăsime este esențială pentru dezvoltarea și pentru producția celulelor nervoase, care îi permite creierului să comunice cu restul corpului.
Deși avem nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru ca creierul să funcționeze optim, prea mult din această substanță grasă poate să aibă efecte nefaste. Excesul de colesterol poate duce la accidente vasculare cerebrale, o întrerupere a circulației sângelui care poate să afecteze grav anumite părți ale creierului, ducând astfel la pierderea memoriei și la pierderea altor funcții foarte importante.
Dacă ai colesterol mărit, acesta accelerează formarea de plăci de beta-amiloide, depozite de proteine care deteriorează creierul în cazul persoanelor cu boala Alzheimer.
Ce efecte are colesterolul mărit asupra sistemului digestiv?
În sistemul digestiv, colesterolul este esențial pentru producția de bilă, o substanță care ajută corpul să descompună alimentele și să absoarbă nutrienții în intestine. Însă dacă ai prea mult colesterol în bilă, excesul se transformă în cristale, iar apoi în pietre dure numite calculi în vezica ta biliară. Să nu uităm ca acești calculi biliari pot fi extrem de dureroși.
Regim colestrol mărit
Primul lucru pe care îl recomandă majoritatea medicilor pacienților cu colesterol mărit este să își schimbe alimentația. Anumite alimente pot crește nivelul colesterolului LDL și anume grăsimile saturate, care se găsesc în carne grasă, produse lactate integrale (unt, brânză, smântână), untură și unele uleiuri (ulei de palmier și de cocos) și grăsimile saturate, care se găsesc în alimente ultra procesate, cum ar fi margarina, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți și alimente prăjite. Și zahărul în exces contribuie indirect la creșterea valorilor LDL-ului, de multe ori fiind combinat cu grăsimi în diverse produse.
Ca să contribui la scăderea colesterolului, ar trebui ca alimentația să se bazeze pe:
Fructe și legume
Crude sau preparate cât mai simplu prin fierbere ușoară, acestea sunt bogate în fibre, antioxidanți și alte substanțe nutritive benefice care luptă împotriva colesterolului prea mare.
Grăsimi mononesaturate
Aceste grăsimi pot reduce nivelul de colesterol LDL și pot crește HDL, colesterolul bun. Se găsesc în uleiul de măsline, avocado, nuci și semințe și ar trebui consumate zilnic, cu moderație (nu mai mult de două linguri de ulei pe zi și nu mai mult de un căuș de palmă de nuci ori semințe).
Grăsimi polinesaturate
Acizii grași Omega-3, un tip de grăsimi polinesaturate, sunt deosebit de benefici pentru sănătatea inimii și sunt prezenți în peștele gras (somon, macrou, hering), nuci, semințe de in și chia.
Fibre solubile
Se găsesc în ovăz, orz, leguminoase (fasole, mazăre, linte), fructe (mere, citrice, căpșuni) și legume. Fibrele solubile pot ajuta la scăderea colesterolului LDL prin legarea acestuia în tractul digestiv și eliminarea sa din organism.
Proteine vegetale
Consumul de alimente bogate în proteine vegetale, cum ar fi tofu, tempeh, nuci, semințe și leguminoase, te poate ajuta de asemenea dacă ai colesterolul mărit.
Steroli și stanoli vegetali
Se găsesc în mod natural în cantități mici în multe fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și produse fortificate. Acestea pot bloca absorbția colesterolului în intestin și pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL.
Iată câteva idei de regim pentru colesterol mărit:
Exemplu 1
Înainte de micul dejun: o ceașcă de ceai verde
Mic dejun: fulgi de ovăz înmuiați cu iaurt grecesc, în care pui fructe de pădure și o lingură de migdale tocate
Gustare: un măr și o lingură de nuci
Prânz: salată de boabe de fasole sau năut, felii de roșii, castraveți, ardei gras, ceapă roșie, verdeață proaspătă după preferințe (pătrunjel, mărar, busuoc etc.), puțină sare, zeamă de lămâie după gust și o lingură de ulei de măsline și o felie de pâine integrală
Cina: pește la grătar cu legume la alegere, stropești totul cu un dressing din zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, usturoi pisat și puțină sare
Exemplu 2
Mic dejun: smoothie verde din 1 cană de spanac proaspăt, 1/2 banană, 1/2 cană de ananas, 1 cană de lapte de migdale, 1 linguriță de semințe de chia
Gustare: un morcov și o jumătate de ardei gras feliat cu 2 linguri de humus sau fasole bătută
Prânz: lipie integrală pe care o ungi cu muștar și în care pui fâșii de carne de pui fiert, la grătar sau la cuptor, cu felii de avocado, salată verde, felii de roșii și ceapă roșie
Gustare: o piersică sau alt fructe de sezon și câteva migdale
Cina: Orez brun cu legume (ardei gras, zucchini, ciuperci și spanac) și tofu la grătar, peste care pui sos de soia și condimente la alegere
Exemplu 3
Mic dejun: budincă de chia, din 3 linguri de semințe de chia amestecate cu 1 cană de lapte de migdale, lăsate peste noapte la frigider, 1/2 cană de fructe de pădure proaspete deasupra
Gustare: un fruct
Prânz: supă de linte cu ceapă, usturoi, morcov, țelină și roșii pasate, condimente (chimen, coriandru, turmeric, boia dulce, iute sau afumată) și puțin ulei de măsline, alături de o felie de pâine integrală cu pastă de avocado (avocado, sare, zeamă de lămâie, piper, opțional usturoi pisat)
Gustare: un iaurt grecesc cu o lingură de semințe de floarea soarelui
Cina: file de pește cu conopidă și morcovi la cuptor, alături de salată de hrișcă fiartă, cu roșii, castraveți, ceapă roșie, pătrunjel și o lingură de ulei de măsline
Așadar, dacă ai fost diagnosticat cu colesterol mărit, sfatul nostru e să ții seama de indicațiile medicului, să ai grijă ce mănânci și, dacă ți-au fost recomandate, să îți iei medicamentele, pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate și a evita evenimentele cardiace cu potențial fatal, adică accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - LDL: The „Bad” Cholesterol
https://medlineplus.gov/ldlthebadcholesterol.html
BMJ Open - Is LDL cholesterol associated with long-term mortality among primary prevention adults? A retrospective cohort study from a large healthcare system
https://bmjopen.bmj.com/content/14/3/e077949
Studiul „Is LDL cholesterol associated with long-term mortality among primary prevention adults? A retrospective cohort study from a large healthcare system”, apărut în BMJ Open 2024;14:e077949. doi: 10.1136/bmjopen-2023-077949, autori: Kip KE, Diamond D, Mulukutla S et al.
NCBI - Serum Cholesterol Levels and Risk of Cardiovascular Death: A Systematic Review and a Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316578/
Studiul „Serum Cholesterol Levels and Risk of Cardiovascular Death: A Systematic Review and a Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul; 19(14): 8272. Published online 2022 Jul 6. doi: 10.3390/ijerph19148272, autori: Eujene Jung et al.
Te-ar mai putea interesa și...