

Micoza unghiei: diagnosticare, tratament si prevenire
Micoza unghiei: diagnosticare, tratament si prevenire
Micoza unghiei: diagnosticare, tratament si prevenire
Micoza unghiei poarta numele de onicomicoza si este o problema cu care atat femeile, cat si barbatii se confrunta. Infectiile fungice sunt, de regula, cauzate de o micoza luata dintr-un mediu umed. Dusurile comune, precum cele de la piscina, ori sauna reprezinta mediul perfect pentru micoze. De asemenea, si pedichiura facuta cu instrumente nesterilizate te poate face sa te pricopsesti cu o infectie fungica.
Infectiile micotice apar, de regula, la unghiile de la picioare pentru ca acestea sunt mereu expuse umiditatii din incaltaminte.
Cum identifici micoza unghiei
- Unghia se ingroasa
- Apar pete albe sau decolorate pe unghii
- Unghia devine casanta
- Forma unghiei se schimba
- Unghia isi pierde stralucirea, devine mata
- Unghia se separa de patul unghial
Exista o serie de alte infectii care pot afecta unghia, mimand simptomele onicomicozei asa ca indicat ar fi sa apelezi la ajutorul unui medic dermatolog pentru confirmarea diagnosticului.
Factori de risc pentru micoza unghiei:
- Diabetul
- Circulatie sanguina deficitara
- Varsta de peste 65 de ani
- Aplicarea unghiilor false
- Inotul in piscinele publice
- Sistem imunitar slabit
- Purtatul incaltarilor inguste, care apropie foarte tare degetele
Cum poti sa previi micoza unghiei
Micoza unghiei poate fi prevenita prin adoptarea unor obiceiuri simple, dar de efect, in rutina de beauty.
Foloseste pudra sau spray antimicotic cu regularitate – folosirea unui astfel de produs, mai ales in zilele in care stam ore in sir incaltati cu pantofi sau ghete in care transpiram, scade riscul infectiei fungice considerabil.
Usuca-ti bine picioarele dupa dus – miozele adora umezeala asa ca degetele umede reprezinta locul ideal de multiplicare pentru acestea. Fa-i un obicei din a te sterge bine pe picioare, mai ales pe suprafata unghiilor, dar si intre degete. Poti folosi un prosop, ori chiar uscatorul de par pentru a indeparta orice urma de umezeala.
Alege cu atentie salonul la care iti faci manichiura si pedichiura – incearca sa iti gasesti o manichiurista de incredere, la un salon care respecta normele de igiena cu strictete. O manichiura sau pedichiura facuta cu instrumente nesterilizate iti poate cauza probleme si mai mari, nu doar o infectie fungica.
Poarta sosete de bumbac – sosetele de bumbac limiteaza umezeala, spre deosebire de cele din materiale sintetice, care te fac sa transpiri si creeaza mediul optim pentru dezvoltarea micozelor.
Nu umbla in picioarele goale in locuri publice – daca mergi la piscina, la spa ori esti in vestiarul de la sala de fitness, evita sa umbli in picioarele goale. Poarta intotdeauna slapi pentru a evita expunerea la fungi.
Limiteaza folosirea ojelor – folosirea ojelor iti afecteaza unghia, distrugandu-i stratul protector. Astfel, devii mai predispusa la infectiile fungice daca folosesti cu regularitate oja.
Cum tratezi micoza unghiei
Odata ce ai constatat ca unghia ta este afectata de micoza, apeleaza la medicul specialist pentru a ti se prescrie un tratament. Acesta poate fi pe baza de creme, pe baza de medicamente ori chiar pe baza de lac de unghii cu proprietati antimicotice. In cazul in care micoza unghiei este netratata, poti ajunge in situatia de a ti se indeparta chirurgical unghia.
Sursa foto: Shutterstock