Ce uleiuri esentiale ar putea trata ciuperca unghiei?

Anumite uleiuri esențiale pot fi utile ca adjuvant în tratamentul pentru ciuperca unghiei, intrucat regnul vegetal reprezintă un potențial imens al resurselor naturale de exploatat în aceste scopuri. Iată despre ce este vorba!

Ciuperca unghiei sau micoza unghiei este o infecție fungică; aceasta atacă țesutul și unghia degetului de la picior, provocând decolorare, creștere neobișnuită a unghiei, inflamație, durere, uscarea pielii și diverse alte simptome. Fungii care pot ataca unghia de la picior vin sub diferite forme, dar una dintre infecțiile fungice obișnuite și cel mai greu de vindecat este onicomicoza.

Oncomicozele sunt cauzate în principal de ciuperci dermatofite și unele specii de Candida. Ratele scăzute de vindecare și recurența frecventă, dezvoltarea unei rezistențe fungice față de diferiți agenți antimicrobieni topici și sistemici și un tratament topic ineficient fac onicomicoza dificil de tratat. Uleiurile esențiale sunt candidați excelenți pentru tratamentul topic al onicomicozei deoarece dezvoltarea rezistenței ciupercilor este rară, iar prezența efectelor secundare este scăzută.

Sunt compuse dintr-o varietate complexă de compuși, în principal terpene, cu greutate moleculară mică, care pot pătrunde cu ușurință în placa unghiei, găsind elementele fungice. Amestecul complex conferă un spectru larg de acțiune antifungică, prin interacțiunea cu membranele biologice, interferența în reacția radicală și enzimatică a celulelor fungice. 

Cum recunosti onicomicoza 

Onicomicoza cauzează decolorarea, îngroșarea unghiei și separarea de patul unghial. Infecțiile fungice se pot răspândi cu ușurință în spații calde și umede, motiv pentru care piscinele publice, vestiarele și sălile de sport sunt locuri obișnuite din care o persoană poate lua astfel de infecții. 

Alți factori de risc pentru ciuperca unghiei de la picior includ circulația deficitară, răni în apropierea degetului sau unghiei de la picior, diabetul, imunitatea precară, vârsta înaintată sau purtarea pantofilor cu vârful ascuțit ori prea strâns. Șosetele umede, igiena neadecvată și utilizarea unghiilor artificiale ori a lacului de unghii pot crește riscul de a dezvolta ciuperca unghiei.

Aceste infecții fungice tind să se dezvolte în timp, iar simptomele să apară treptat, însă, odată ce apar, este important ca persoana afectată să meargă la medic pentru diagnostic și tratament pentru ciuperca unghiei. Cele mai frecvente efecte secundare sunt strierea unghiei, crăpare sau durere în unghie, pete galbene în apropierea bazei unghiei și găuri pe suprafața unghiei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Există multe opțiuni de tratament pentru ciuperca unghiei, cum ar fi cremele și medicamentele antifungice, dar multe dintre acestea pot avea efecte secundare nedorite. În acest context, poate fi luată în calcul folosirea uleiurilor esențiale pentru a trata micoza unghiei. Dacă uleiurile nu funcționează, se va cere sfatul medicului.

Cum pot contribui uleiurile esentiale la prevenirea si controlul onicomicozei?

Există unele cercetări care sugerează că unele uleiuri esențiale pot avea efecte antimicrobiene și antifungice, ceea ce le-ar putea face utile ca adjuvante în tratamentul ciupercii unghiei. Cu toate acestea, este important să înțelegem că evidența științifică în acest domeniu este limitată și că uleiurile esențiale nu ar trebui să fie folosite ca tratament principal pentru ciuperca unghiei. Este recomandat să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza orice formă de tratament pentru această afecțiune.

Dacă sunteți interesat să încercați uleiuri esențiale ca adjuvant în tratamentul ciupercii unghiei, este important să țineți cont de următoarele aspecte:

  • Uleiuri esențiale recomandate. Unele uleiuri esențiale care au fost studiate în contextul ciupercii unghiei includ uleiul de arbore de ceai (tea tree oil), uleiul de oregano și uleiul de cuișoare. Aceste uleiuri au demonstrat proprietăți antifungice în studii de laborator.

  • Diluarea uleiurilor esențiale. Uleiurile esențiale trebuie diluate într-un ulei purtător (cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de migdale dulci) înainte de a fi aplicate pe unghii. Acest lucru ajută la evitarea iritației sau a reacțiilor adverse.

  • Testarea pe o mică porțiune a pieli. Înainte de a aplica uleiul esențial pe întreaga unghie afectată, este recomandat să testați uleiul pe o mică porțiune de piele pentru a verifica reacția individuală. Unele persoane pot fi sensibile sau pot prezenta alergii la anumite uleiuri esențiale.

  • Aplicarea regulată. Pentru a obține rezultate, este important să aplicați uleiul esențial pe unghia afectată în mod regulat, conform instrucțiunilor specifice și recomandate de medic sau de producătorul uleiului.

  • Consultarea medicului. În ciuda posibilelor beneficii ale uleiurilor esențiale, este important să consultați întotdeauna medicul înainte de a utiliza orice tratament, mai ales dacă aveți afecțiuni preexistente sau utilizați alte medicamente.

Rețineți că ciuperca unghiei este o afecțiune persistentă și poate necesita un tratament medical adecvat, cum ar fi utilizarea de medicamente antifungice sub formă de lacuri sau tablete, sau chiar intervenții chirurgicale în unele cazuri severe. Tratamentul adecvat trebuie stabilit și monitorizat de către un medic specialist în dermatologie sau în alte domenii relevante.

Uleiul de scorțișoară, un remediu vechi pentru ciuperca unghiei

Unul dintre cele mai vechi remedii pentru infecțiile fungice este uleiul de scorțișoară, datorită ingredientelor sale active puternice, despre care cercetările au arătat că sunt de natură antifungică. De asemenea, acest remediu poate crește protecția imunitară împotriva viitoarelor infecții. Diluează 3-4 picături de ulei de scorțișoară într-o linguriță de ulei purtător (cum ar fi cel de cocos sau de jojoba), și apoi aplică amestecul pe unghiile bolnave și sub unghii.

Uleiul de arbore de ceai, tratament adjuvant pentru ciuperca unghiei

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antifungice și antiinflamatorii notabile și poate elimina ciuperca unghiei. Studiile au arătat că uleiul de arbore de ceai este în general sigur atunci când este aplicat local. Diluează câteva picături de ulei de arbore de ceai în ulei de măsline sau alt ulei purtător și apoi aplică 5-6 picături din acest amestec pe unghiile bolnave.

Uleiul de cuișoare, antifungic natural care poate combate ciuperca unghiei

Cu niveluri ridicate de eugenol, unul dintre cei mai puternici compuși antifungici care se găsesc în mod natural în natură, uleiul esențial de cuișoare poate fi util ca tratament pentru ciuperca unghiei și piciorul de atlet (când ciuperca infectează zonele dintre degetele de la picioare și pielea picioarelor), îmbunătățind viteza de vindecare a unghiei bolnave. La fel ca în cazul altor uleiuri esențiale, și acesta se diluează într-un ulei purtător și se masează atât pe degetele de la picioare cât și pe paturile unghiilor afectate o dată sau de două ori pe zi.

Uleiul de lămâie poate ușura disconfortul cauzat de ciuperca unghiei

Cu proprietăți antiseptice și antifungice, uleiul de lămâie poate ajuta la eliminarea efectelor infecției fungice, pătrunzând în patul unghial și diminuând disconfortul. Majoritatea oamenilor pot folosi uleiul de lămâie în formă nediluată, dar, dacă ai pielea sensibilă, amestecă 5 picături de ulei de lămâie într-o lingură de ulei de cocos și apoi aplică pe unghiile afectate.

Uleiul de mentă poate calma durerea provocată de ciuperca unghiei

Uleiul de mentă poate calma rapid disconfortul, poate ameliora inflamația și poate întări sistemul imunitar pentru a combate infecțiile fungice de pe și de sub unghia de la picioare. De asemenea, poate ajuta la calmarea durerii in cazul infectiilor avansate. Nu este nevoie să diluezi uleiul de mentă: se aplică 4-5 picături de ulei direct pe unghiile decolorate, descuamate sau cu dungi și se lasă să acționeze.

Uleiul de cimbru poate încetini răspândirea ciupercii unghiei

Timolul este ingredientul activ din uleiul de cimbru, iar acest antioxidant pare să aibă și efecte antifungice. Nu numai că poate încetini răspândirea ciupercii unghiei, ci poate să și stimuleze regenerarea celulelor sănătoase. 3-4 picături de ulei de cimbru se amestecă într-o linguriță de ulei de jojoba sau de migdale dulci și apoi se masează ușor unghiile de la picioare de două ori pe zi.

Uleiul de oregano poate trata multe tulpini fungice

În timp ce acest ulei esențial este mai cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, pare, de asemenea, să fie eficient și împotriva infecțiilor fungice. Unele studii au arătat că gama variată de ingrediente active din uleiul de oregano pot contribui la tratarea unui număr mare de tulpini fungice care pot infecta unghiile de la picioare. 

Pentru persoanele cu piele sensibilă, se recomandă amestecarea uleiului de oregano cu ulei de cocos înainte de utilizare ca tratament pentru ciuperca unghiei, iar persoanele care nu se știu sensibile pot aplica pur și simplu 3-4 picături de ulei de oregano pe unghiile de la picioare o dată pe zi, până când starea se îmbunătățește.

Atenție, deși practica folosirii uleiurilor esențiale ca tratament naturist pentru ciuperca unghiilor de la picioare este destul de veche și își poate dovedi eficiența, există o serie de efecte secundare potențiale ale folosirii uleiurilor esențiale. 

În primul rând, aceste uleiuri sunt amestecuri chimice foarte concentrate, iar unele dintre ingredientele active pot cauza inflamații sau iritații ale pielii, în special la persoanele cu piele sensibilă. În al doilea rând, pot apărea reacții alergice, în special atunci când uleiurile sunt utilizate necorespunzător sau în exces. 

Uleiurile esențiale pot deveni sursa de noi molecule terapeutice, iar utilizarea unui ulei esențial încorporat într-o formulare topică este o alternativă interesantă, sigură și eficientă pentru tratamentul onicomicozei. Cu toate acestea, sunt necesaremai multe  studii pentru a evalua eficacitatea uleiurilor esențiale în tratamentul onicomicozei in vivo.

Ciuperca unghiilor de la picioare poate părea o afecțiune relativ inofensivă, dar dacă este lăsată netratată, poate afecta permanent patul unghial, degetele de la picioare și chiar capacitatea de a merge. Dacă ai încercat să te tratezi cu uleiuri esențiale, dar nu observi îmbunătățiri în starea unghiilor, este indicat să ceri sfatul medicului pentru alte opțiuni de tratament.

Alegerea tratamentului poate fi influențată de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, de organismul cauzator, de numărul de unghii afectate și de gradul de implicare a unghiilor. Antifungicele orale oferă o probabilitate mai mare de vindecare decât cele topice, dar terapia orală prezintă riscuri mai mari in special hepatotoxicitate și necesită o monitorizare mai atentă.

Terbinafina pe cale orală este tratamentul de elecție, urmat de regimul de puls cu itraconazol. Agenții topici recent aprobați, efinaconazol și tavaborol, au fost superiori placebo în studiile clinice și par să producă rate de vindecare micologică ușor îmbunătățite în comparație cu medicamentele topice anterioare, dar sunt necesare comparații directe suplimentare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

Essential Oils for Treatment for Onychomycosis: A Mini-Review, 2016, Fernanda C Flores , Ruy C R Beck , Cristiane de B da Silva

Antifungal Drug Use for Onychomycosis, 2019,Jackson Thomas , Gregory M Peterson , Julia K Christenson

Mayo Clinic - Nail fungus https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294
Organic Facts - 9 Amazing Essential Oils For Toenail Fungus https://www.organicfacts.net/essential-oils-toenail-fungus.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0