Cele mai bune remedii din plante pentru combaterea durerii menstruale

Știai că durerile menstruale pot fi combătute și cu remedii naturale? Iată ce remedii din plante poți încerca.

Există numeroase plante care au acțiune benefică în cazul dismenoreei (așa cum este numită durerea menstruală în limbajul de specialitate) și la care se poate apela, dar e bine să se ceară înainte sfatul medicului de familie sau al unui medic cu competențe în fitoterapie.

Dismenoreea înseamnă acel sindrom care precede sau însoțește menstruația și care este caracterizat prin dureri lombare și abdominale, grețuri, vărsături, transpirație. În funcție de organism, la unele femei aceste dureri sunt mai puternice, deseori insuportabile, iar la altele sunt mai ușoare. În cele ce urmează, îți propunem câteva ajutoare din natură pentru durerile menstruale.

Remedii naturale pentru durerile menstruale

Crampele menstruale sunt rezultatul contracțiilor uterului, care provoacă dureri, pulsații și spasme în zona pelvină. Crampele pot fi cauzate de acumularea de hormoni numiți prostaglandine în prima parte a ciclului menstrual. Deși multe femei tratează durerea menstruală cu analgezice, se pot încerca și alte remedii, cum ar fi plasturii menstruali plasați pe abdomenul inferior, o pernă cu sare încălzită sau o sticlă cu apă fierbinte; și unele remedii naturale pot fi de ajutor în durerile menstruale.

Urzica moartă albă

Această plantă are acțiune antiinflamatoare și sedativă. Urzica moartă albă (Lamium album) este folosită în fitoterapie pentru a trata candidozele și prostatitele. Florile se recomandă îndeosebi pentru proprietățile lor expectorante, însă remediile pe baza florilor de urzică moartă albă se mai recomandă și în caz de dismenoree, deci dacă ai dureri moderate sau mari în timpul ciclului menstrual și în caz de leucoree (scurgere vaginală de lichid albicios, uneori purulent). Infuzia de urzică moartă albă se prepară din 1-2 lingurițe de flori la o cană cu apă fierbinte și se beau una-două căni pe zi. 

Coada-șoricelului

Printre cele mai eficiente remedii naturale pentru durerile menstruale se numără și coada-șoricelului (Achillea millefolium), sub formă de ceai. Se pune o linguriță de plantă uscată în 250 ml de apă clocotită, se lasă 5 minute la infuzat, apoi se strecoară ceaiul. Se beau 3-4 căni pe zi, urmând instrucțiunile de pe ambalaj.

Vitex agnus-castus

Despre uleiul de Vitex agnus-castus au apărut unele dovezi că poate crește progesteronul și că efectele fiziologice și farmacologice determină organismul uman să echilibreze în mod natural reducerea sau creșterea hormonilor. Într-un studiu, s-a dovedit că Vitex este eficient în reducerea intensității durerii asociate cu menstruația. La farmacie și în magazinele naturiste se găsesc suplimente alimentare cu Vitex.

Romanița (mușețelul)

Tot pentru combaterea durerii menstruale poți încerca și un remediu din mușețel. Se adaugă un pliculeț de ceai de mușețel sau o lingură de flori la o cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară dacă este cazul. Se beau 3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

Măghiranul

Despre această plantă s-a descoperit că are proprietăți antispastice stomacale și carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale). Uleiul esențial de măghiran acționează ca un bun analgezic, iar fitoterapeuții recomandă această plantă în special datorită conținutului mare de ulei volatil.

De exemplu, uleiul esențial de măghiran diluat poate fi recomandat atât intern, cât și extern, în colici intestinale, în caz de amenoree (absența ciclului menstrual, care poate fi patologică, provocată de o insuficiență ovariană sau hipofizară), în caz de dismenoree (sindrom dureros care precedă sau însoțește menstruația) și dureri de cap. Dacă iei în calcul acest remediu pentru dismenoree, cere sfatul medicului.

Ghimbirul

Folosit deseori în remediile pentru răceală și gripă, ghimbirul poate fi un aliat excelent pentru combaterea durerii menstruale, sub formă de tinctură (preparat în alcool), la recomandarea medicului fitoterapeut. Se iau până la 30 de picături pe zi, dizolvate într-un pahar cu apă.

Valeriana

Anumite studii au investigat efectele valerianei asupra durerii menstruale: unele au arătat că această plantă este eficientă în reducerea durerii, precum și în echilibrarea stării emoționale la menstruație, dar altele nu au găsit niciun efect. Pentru a prepara un ceai de valeriană ai nevoie de o linguriță de plantă uscată și o cană de apă fierbinte. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.

Scorțișoara

Unele cercetări au arătat că dacă se iau capsule de scorțișoară de trei ori pe zi în primele trei zile ale menstruației, se reduc durerea menstruală și senzația de greață pe care o au unele femei.

Lavanda

Pentru uz extern, lavanda este un alt remediu excelent pentru a combate durerile menstruale. Se diluează 3 picături de ulei esențial de lavandă în 10 ml de ulei vegetal excipient (de cocos sau de migdale, de exemplu) și se masează zona inferioară a abdomenului și a spatelui. Se aplică uleiul de două ori pe zi.

Ce mai poți face pentru a combate durerea menstruală?

În timpul menstruației, evită acele alimente și băuturi care provoacă balonare și retenție de apă: alimente cu grăsimi animale și foarte sărate, alcool, băuturi carbogazoase, cofeină. Reducerea sau eliminarea acestor alimente poate ajuta la atenuarea crampelor menstruale.

În zilele de menstruație, pune accentul pe alimente precum orezul brun, broccoli-ul, legumele verzi cu frunze, năutul, peștele, papaya, bananele, nucile, migdalele, semințele de dovleac și semințele de in.

Bea mai multă apă. Deși poate părea ciudat, e bine să știi că apa împiedică organismul să rețină apă și ajută la evitarea balonării dureroase în timpul menstruației. Apa călduță sau fierbinte este de obicei mai bună pentru crampe, deoarece lichidele fierbinți cresc fluxul de sânge către piele și pot relaxa mușchii tensionați.

Deși când ești la menstruație poate nu îți vine să faci mișcare, e important de știut că exercițiile fizice eliberează endorfine, ceea ce îți va îmbunătăți starea. Cercetările sugerează că exercițiile fizice pot reduce eficient durerea menstruală și pot reduce nevoia de medicamente analgezice. Activitatea fizică moderată, de tip mers pe jos, poate fi benefică în timpul menstruației în locul unei activități mai intense.

Atenție, dacă durerile menstruale sunt foarte puternice în fiecare lună, ai sângerări abundente, stări de greață și durere la contactul sexual e necesar să mergi la un consult medical, deoarece poate fi vorba de o boală precum endometrioza, care necesită tratament adecvat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effect of Medicinal Herbs on Primary Dysmenorrhoea - a Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4177637/
Journal of Pharmaceutical Research International - Comparative Study on the Effect of Matricaria chamomile and Achillea millefolium Capsules on Primary Dysmenorrhea Intensity of Dormitory Students of Kurdistan University of Medical Sciences, 2018
https://www.journaljpri.com/index.php/JPRI/article/view/30101
Studiul „Comparative Study on the Effect of Matricaria chamomile and Achillea millefolium Capsules on Primary Dysmenorrhea Intensity of Dormitory Students of Kurdistan University of Medical Sciences, 2018”, apărut în Journal of Pharmaceutical Research International, Page 1-7, 2019, DOI: 10.9734/jpri/2018/v25i330101, autori: Shiva Radfar et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0