Candidoza vaginala, metode inedite prin care o poti preveni

Infecțiile genitale de tip candidoză vaginală apar din diverse cauze, începând de la tratamentul cu antibiotice, până la dereglările hormonale și o alimentație nesănătoasă, care creează un mediu acid ori o igienă neadecvată. Menținerea pH-ului în parametri normali păstrează vaginul sănătos, controlând fungii și bacteriile și prevenind astfel infecțiile vaginale.

Ce este candidioza?

Candidoza este o infecție fungică provocată de mai multe specii de Candida, în special Candida albicans. Candida este prezentă în mod normal pe piele, în tractul intestinal și, la femei, în zona genitală și în general nu provoacă probleme. Cu toate acestea, fungii provoacă uneori infecții ale pielii, ale gurii (care afectează membranele mucoase) sau ale vaginului. Astfel de infecții se pot dezvolta la persoanele cu un sistem imunitar sănătos, dar sunt mai frecvente sau persistente la pacienții cu diabet, cancer sau SIDA și la femeile însărcinate.

Cum recunoști o infecție vaginală?

Cele mai des întâlnite simptome care indică prezența unei infecții intime sunt următoarele:

  • Durere și usturime la urinare
  • Durere în timpul contactului sexual
  • Mâncărimi în zona intimă
  • Secreții vaginale anormale și abundente
  • Miros neplăcut al secrețiilor vaginale

Cum tratezi infecțiile vaginale?

În primul rând, pentru a trata infecțiile vaginale, fie că e vorba de Candida sau de alte microorganisme, trebuie mai întâi ca un medic să stabilească diagnosticul, deci să identifice exact natura infecției. Diagnosticul se pune după examinarea și uneori cultura unei probe de sânge sau țesut infectat și, în anumite cazuri, analize de sânge, deși multe infecții cu Candida sunt evidente numai din simptome.

Tratamentul pe care medicul îl va prescrie poate să fie pe bază de pastile, de ovule sau chiar pe bază de creme. În principiu, candidoza vaginală se tratează cu medicamente antifungice (cum ar fi clotrimazol și nistatină) care se aplică direct pe zona afectată. Medicul poate prescrie, de asemenea, un medicament antifungic numit fluconazol pentru a fi administrat pe cale orală.

Candidoza vaginală apare adesea în timpul sarcinii. Dacă te confrunți cu o asemenea problemă în timpul celor 9 luni de sarcină, nu lua niciun fel de tratament înainte de a te consulta cu medicul tău, spălăturile din zona intimă cu salvie fiind un remediu la îndemână.

Cum previi candidoza vaginală?

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția infecțiilor intime cu Candida. Iată despre ce este vorba:

Limitează consumul de zahăr

Glucoza încurajează dezvoltarea infecțiilor fungice în zona intimă, așa că nu ar strica să limitezi consumul de zahăr rafinat, consumând în schimb fructe și legume dulci (morcov, sfeclă etc.), care pe lângă glucoză, au fibre și alți nutrienți care aduc un plus de sănătate. În plus, consumul de zahăr în exces poate duce la kilograme în plus.

Încearcă o dietă alcalină

Fructele, legumele, nucile și semințele sunt alimente alcaline, care ajută la menținerea pH-ului echilibrat. Folosește mai des scorțișoara și rozmarinul pentru a da gust salatelor, condimente cu proprietăți antifungice. Iaurtul, kefirul, sana și alimentele cu lactobacili, dar și celelalte alimente probiotice, cum ar fi cicoarea, murăturile, borșul proaspăt controlează dezvoltarea fungilor în întregul organism, sistemul digestiv și în  zona intimă.

Schimbă-ți hainele rapid dacă ai transpirat

Mediul umed favorizează multiplicarea Candidei, deci apariția și dezvoltarea infecțiilor genitale. Cu cât stai mai mult cu hainele neschimbate după ce transpiri, cu atât riscurile de face o infecție intimă sunt mai mari. Cum Candida există în colon, la defecație unii spori vor rămâne în zona intimă și se vor înmulți în condiții de transpirație și lipsa apei și săpunului, sau a șervețelelor intime în acea zonă. 

Așadar, de fiecare dată când ajungi acasă de la sala de fitness, dă-ți hainele jos, fă-ți un duș și pune-ți haine curate și uscate pe tine, pentru a preveni apariția unor astfel de probleme.

Poartă lenjeria intimă potrivită

Poartă lenjerie intimă din bumbac, întrucât aceasta va menține mediul uscat. Lenjeria intimă nu trebuie să fie din materiale sintetice întrucât acest tip de material favorizează menținerea umidității în textura sa. Alege întotdeauna măsura potrivită, niciodată o măsură mai mică pentru că hainele prea mulate favorizează umiditatea crescută. 

De asemenea, schimbă des absorbantul în perioada menstruației și nu folosi vată deasupra absorbantului, întrucât această greșeală pe care o fac unele femei favorizează menținerea umidității nesănătoase. Absorbantul, folosit singur, ajută la menținerea uscată a zonei vulvare în perioada ciclului menstrual.

Evită produsele parfumate pentru îngrijirea zonei intime 

Substanțele chimice care sunt folosite pentru parfumarea săpunurilor și a gelurilor de duș pentru zona intimă dezechilibrează bacteriile benefice din zona genitală, facilitând infecțiile fungice. Cel mai indicat e să te speli cu un săpun sau cu un gel de duș special pentru zona intimă.

Odihnește-te și bea apă

Pentru ca organismul să funcționeze corespunzător și să se poată lupta cu infecțiile din zona genitală, trebuie să îi oferi resursele necesare. Somnul este una dintre resursele de preț ale organismului, așa că oferă-i odihnă dacă vrei să dea randament. Ca să dormi bine, evită să mănânci și să bei alcool cu măcar două-trei ore înainte de ora de culcare. De asemenea, cu o oră înainte de a merge la somn, renunță să mai stai cu ochii în ecrane și găsește-ți o activitate relaxantă, cum ar fi să citești câteva pagini dintr-o carte, să ai o conversație plăcută sau să faci o baie caldă în timp ce îți aprinzi o lampă de aromaterapie.

Pentru a contribui la prevenirea infecțiilor din zona genitală, inclusiv candidoza vaginală, nu uita de hidratarea adecvată cu apă, ceaiuri, salate, legume și fructe proaspete, alături de supe ușoare ori ciorbe acrite natural, cu borș, zeamă de varză, zeamă de corcodușe sau lămâie.

Evită stresul

Dacă stresul îți afectează și ție viața, ca multor altor oameni, fă tot posibilul pentru a-l gestiona întrucât acesta favorizează, printre altele, slăbirea sistemului imunitar și deci și apariția infecțiilor vaginale. Sunt multe metode de combatare a stresului și trebuie să afli ce anume te relaxează pe tine. Poți începe prin a face mișcare cât mai des, mergi la filme sau la alte spectacole, ieși la o plimbare cu bicicleta sau citește o carte bună, în parc. 

 
 

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0