Hiperlipoproteinemie: manifestări reumatologice

Tulburările metabolismului lipidic reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare, cunoscute și sub denumirea de boli de inimă sau cardiace, reprezintă cauza numărul unu de deces la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 17,9 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza bolilor de inimă în 2019, reprezentând 32% dintre toate decesele la nivel mondial.

Lipidele sunt reprezentate de acizi grași liberi, trigliceride, fosfolipide, colesterol iar lipoproteinele sunt cele care transportă lipidele plasmatice. Mai mult decât atât, pacienții cu hiperlipoproteinemii pot avea și manifestări articulare secundare persistente unor valori crescute ale colesterolului, trigliceridelor, LDL (low density lipoprotein), VLDL (very low density lipoprotein).

Lipidele, cunoscute mai degrabă sub numele de grăsimi, sunt esențiale pentru organism. Ele reprezintă energia stocată pe care organismul o folosește atunci când sursele normale de energie sunt puține. Cu toate acestea, ele pot cauza o problemă dacă organismul nu este capabil să le descompună. Acest lucru duce la o cantitate prea mare de grăsimi în sânge. Această afecțiune se numește hiperlipidemie. Pentru ca organismul să transporte grăsimile prin sânge, acesta combină grăsimile cu lipoproteinele. O cantitate prea mare de lipoproteine în sânge se numește hiperlipoproteinemie (HLP).

Hiperlipoproteinemia crește riscul de blocaj arterial. Aceasta este cauza principală a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, crește riscul altor probleme de sănătate, inclusiv al bolilor de rinichi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cauzele hiperlipoproteinemiei

Hiperlipoproteinemia poate fi primară sau secundară. Cea primară este cauzată de factori genetici care determină organismul să producă cantități mari de lipoproteine. Cea de-a doua, pe de altă parte, se dezvoltă din cauza factorilor legați de stilul de viață și a anumitor boli. Pacienții care sunt predispuși la această afecțiune sunt cei cu un stil de viață sedentar, care sunt obezi sau supraponderali și care au o alimentație nesănătoasă. Între timp, printre bolile care pot crește riscul acestei afecțiuni se numără diabetul, pancreatita și hipotiroidismul. Medicamentele, cum ar fi steroizii și anticoncepționalele, pot provoca, de asemenea, HLP.

Simptomele cheie în hiperlipoproteinemie

Simptomele hiperlipoproteinemiei pot diferi în funcție de tipul de boală. Tipul 1 este adesea asociat cu dureri abdominale și mărirea ficatului sau a splinei. Alte simptome sunt noduli galbeni pe piele și niveluri crescute de chilomicroni în sânge.

HLP de tip 2 determină niveluri ridicate de beta-lipoproteine și colesterol seric. Pacienții cu această afecțiune au xantoame, acestea sunt creșteri de grăsimi pe piele. De asemenea, pacienții au adesea un istoric de boli de inimă în familie.

Pacienții cu HLP de tip 3 pot să nu prezinte simptome. În cele mai multe cazuri, simptomele apar doar atunci când alți factori determină creșterea nivelului de lipide din sânge. Cele mai vizibile semne sunt depunerile de grăsime pe palme, coate și brațe. De asemenea, acestea pot apărea și pe genunchi, fese și articulații. Ambele tipuri 3 și 4 de HLP cresc riscul de boală coronariană.

Simptomele HLP de tip 5 variază de la o persoană la alta. Acestea pot include o reducere notabilă a nivelului de lipoproteine cu densitate mare (HDL) și o reducere a nivelului de lipoproteine cu densitate mică (LDL). Simptomele includ, de asemenea, niveluri mai ridicate de chilomicroni și niveluri de lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL).

Diagnostic hiperlipoproteinemie

În cazul în care medicul suspectează HLP, pacientul va fi trimis la un specialist în lipide. Specialiștii în lipide pot fi cardiologi și medici specializați în sistemul endocrin.
Diagnosticarea afecțiunii presupune un examen fizic amănunțit și revizuirea istoricului medical al pacientului. De asemenea, este analizat și istoricul medical al familiei acestora. Aceasta este urmată de analize de sânge pentru a măsura nivelul lipidelor din sânge. De asemenea, sunt examinate depozitele de grăsime din anumite zone ale corpului.

Se folosesc și alte teste de diagnosticare. Aceste teste pot include testele funcției hepatice. Acestea pot include, de asemenea, teste care au ca scop verificarea nivelului de acid uric din sânge, precum și a nivelului de glucoză din sânge. Medicul va verifica, de asemenea, nivelurile de proteine din urină și funcția tiroidiană

Ce manifestări reumatologice se pot întâlni?

Pacienții cu hiperlipoproteinemie pot prezenta xantoame (la nivelul tendoanelor, la nivelul osului sau pe suprafețele extensoare), pot întâmpina probleme de afectare articulară de tipul artritelor acute sau cronice (care se manifestă prin dureri articulare) sau afectare articulară, secundară prezenței cristalelor de colesterol.

Xantoamele se formează prin depunerea de lipide la nivelul pielii și diferitelor țesuturi. Mecanismul acumulării lipidelor la nivelul diferitelor țesuturi este similar cu cel al apariției plăcilor de aterom la nivelul vaselor de sânge. Xantoamele au consistența moale, semisolidă sau solidă, au dimensiuni de câțiva milimetri (mm) sau mai mari și au tendința de a se uni unele cu altele.

Tipuri de xantoame

Xantoamele tendinoase reprezintă noduli subcutanați, aderenți la tendoane și mobili sub piele. Acestea sunt localizate pe fața dorsală a mâinii (la nivelul tendoanelor mușchilor extensori ai degetelor), la nivelul tendonului Achilean (la călcâi), la nivelul suprafețelor de extensie (cot, triceps). Pot fi asimptomatice (doar se vizualizează cu ochiul liber) dar pot fi și cauza unor inflamații ale tendoanelor determinând tendinite sau tenosinovite. Cel mai frecvent, xantoamele la nivelul tendonului lui Achile pot determina o iritație locală la nivelul călcâiului produsă de încălțămintea rigidă de iarnă. Rareori se poate ajunge până la ruptura tendonului. Soluția la îndemână este cea de a purta o încălțăminte comodă. Există și xantoame care se dezvoltă în interiorul tendoanelor, printre fibre și care se mișcă odată cu tendoanele.

Xantoamele osoase sunt diagnosticate pe radiografie și apar ca niște formațiuni rotunde sau ovale, bine delimitate la nivelul oaselor lungi (de exemplu la nivelul femurului sau humerusului și pot determina fractura patologică pe aceste oase afectate). Xantoamele pot apărea și la nivelul altor oase (craniu, pelvis).

Xantoamele tuberoase reprezintă mase subcutanate, aflate pe suprafețele extensoare (cot, genunchi, mână sau la nivelul feselor și coapselor).

Tratamentul xantoamelor

Tratamentul xantoamelor se bazează în special pe modificarea regimului alimentar, în sensul reducerii consumului de grăsimi. Ca tratament medicamentos se recomandă administrarea de medicamente care reduc nivelul lipidelor din sânge. Îndepărtarea xantoamelor pe cale chirurgicală este considerată o soluție cu efecte pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece există risc de recurență în apariția acestora. Intervenția chirurgicală de îndepărtare a xantoamelor este recomandată pentru cele cu localizare la nivelul tendonului lui Achile. Esențial în aceste complicații ale hiperlipoproteinemiilor este să fie corectat dezechilibrul lipidic declanșat de boala de bază.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Rheumatic manifestations in patients with hyperlipidemia - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2142769/
Rheumatic manifestations of hyperlipidemia and antihyperlipidemia drug therapy - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8266112/ 
Therapeutic management of hyperlipoproteinemia (a) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6752750/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0