Durerea în tendonul lui Ahile: cauze și remedii

Durerea în tendonului lui Ahile este cauzată de tendinopatia achiliană. Tendonul lui Ahile este cel care face legătura dintre călcâie și mușchii gambelor.

Tendinita lui Ahile este o leziune prin suprasolicitare a tendonului lui Ahile, banda de țesut care leagă mușchii gambei din partea din spate a gambei de osul călcâiului.
Acest tip de durere este destul de rar întâlnit, doar 2% din populație confruntându-se cu această problemă. În rândul sportivilor, incidența este mai mare, durerea în tendonul lui Ahile afectând între 8-15% dintre sportivi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tendinita achileană apare cel mai frecvent la alergătorii care au crescut brusc intensitatea sau durata alergărilor lor. Este, de asemenea, frecventă la persoanele de vârstă mijlocie care practică sporturi, cum ar fi tenisul sau baschetul, dar doar în weekenduri.

Cele mai multe cazuri de tendinită achileană pot fi tratate cu îngrijiri relativ simple, la domiciliu, sub supravegherea medicului tău specialist. Strategiile de autoîngrijire sunt de obicei necesare pentru a preveni episoadele recurente. Cazurile mai grave de tendinită achileană pot duce la fracturi (rupturi) ale tendonului care pot necesita o operație chirurgicală.

Simptome ale durerii în tendonul lui Ahile

Durerea asociată cu tendinita lui Ahile începe de obicei ca o durere ușoară în partea din spate a piciorului sau deasupra călcâiului după alergare sau altă activitate sportivă. Episoade de durere mai severă pot apărea după alergări prelungite, urcarea scărilor sau sprinturi. De asemenea, este posibil să resimți sensibilitate sau rigiditate, în special dimineața, care de obicei se ameliorează cu o activitate ușoară.

Printre simptome se numără:

  • Rigiditate la nivelul tendonului lui Ahile dimineața, atunci când se fac primii pași
  • Dureri la începutul, dar și la finalul antrenamentului sportiv pe care îl faci, fie că este vorba despre rutina de fitness, jogging sau yoga
  • Durere la contactul cu solul atunci când pășești
  • Atunci când se cronicizează, poate apărea chiar o mică umflătură în zona tendonului lui Ahile, care devine dureroasă la atingere

Durerile în zona tendonului lui Ahile sunt favorizate și de proasta vascularizare. Tendoanele, în general, nu sunt foarte bine vascularizate, în comparație cu mușchii. Asta înseamnă și că vindecarea este mai anevoioasă dacă suferi un accident la nivelul tendoanelor. 

Cauze ale durerii în tendonul lui Ahile

De cele mai multe ori, cauza durerii în tendonul lui Ahile apare în urma unui efort fizic foarte solicitant. Tendinita lui Ahile este cauzată de o tensiune repetitivă sau intensă asupra tendonului lui Ahile, banda de țesut care leagă mușchii gambei de osul călcâiului. Acest tendon este folosit atunci când mergi, alergi, sari sau te împingi pe vârfuri.

Tendinopatia achiliană poate fi cauzată și de mișcările repetate de oprire și pornire, practicate în timpul tenisului, baschetului sau jogging-ului. Și încălțările cu toc și cu calapodul incomod pot cauza dureri în tendonul lui Ahile.

În cazurile foarte grave, durerea în tendonul lui Ahile poate fi declanșată de ruperea acestuia. Ruptura tendonului reduce considerabil mobilitatea piciorului.
Structura tendonului lui Ahile slăbește odată cu vârsta, ceea ce îl poate face mai susceptibil la leziuni - în special la persoanele care pot participa la sport doar în weekend-uri sau care au crescut brusc intensitatea programelor de alergare.

Când să apelezi la ajutorul un medic specialist

Dacă ai dureri persistente în jurul tendonului lui Ahile, adresează-te medicului tău specialist. Solicită asistență medicală imediată dacă durerea sau invaliditatea este severă. Dacă durerea este mare, este posibil să ai un tendon achilian rupt.

Factori de risc

O serie de factori pot crește riscul de tendinită achileană, inclusiv:

  • Sexul. Tendinita achileană apare cel mai frecvent la bărbați.
  • Vârsta. Tendinita achileană este mai frecventă pe măsură ce îmbătrânești.
  • Probleme fizice. O boltă naturală plată a piciorului poate pune mai multă presiune pe tendonul lui Ahile. Obezitatea și mușchii încordați ai gambei pot, de asemenea, să crească tensiunea tendonului.
  • Alegerile de antrenament. Alergarea în pantofi uzați îți poate crește riscul de tendinită achileană. Durerile de tendon apar mai frecvent pe vreme rece decât pe vreme caldă, iar alergarea pe teren accidentat te poate predispune, de asemenea, la o leziune a tendonului lui Ahile.
  • Condiții medicale. Persoanele care au psoriazis sau tensiune arterială ridicată prezintă un risc mai mare de a dezvolta tendinită achileană.
  • Medicamente. Anumite tipuri de antibiotice, numite fluorochinolone, au fost asociate cu rate mai mari de tendinită achileană.

Remedii durere în tendonul lui Ahile

În primul rând, este foarte important să apelezi la medicul specialist pentru o opinie avizată și pentru un tratament adecvat. În paralel, poți face și tu eforturi, acasă, pentru ameliorarea durerilor.

Repaus

Repausul este foarte important atunci când suferi de o asemenea durere întrucât solicitarea tendonului va agrava problema, nu va contribui la vindecarea sa. Așadar, renunță la activitățile precum cățăratul, alergatul sau tenisul. Dacă sportul face parte din viața ta, înlocuiește aceste activități cu unele care nu solicită tendonul lui Ahile, oferindu-i răgaz să se refacă. Înotul este un sport pe care îl poți practica fără probleme într-o asemenea situație.

Masaj

Masajul te poate ajuta să ameliorezi durerile în tendonul lui Ahile. Pentru masaj poți apela la un specialist, dar și la persoanele apropiate ori îți poți masa chiar tu zona, folosind un gel cu proprietăți antiinflamatoare.

Încălțăminte

Încălțămintea pe care o porți este și ea importantă, mai ales în perioada de recuperare. Renunță la încălțările cu toc, dar și la cele cu un calapod incomod. Poartă încălțări cu talpă joasă, confortabile, și înfășoară-ți piciorul cu o fașă elastică, pentru a te asigura că stă într-o poziție fixă și nu poate fi forțat.

Suplimente

Folosește suplimente care accelerează refacerea. Suplimentele pe bază de turmeric și ghimbir sunt renumite pentru proprietățile lor antiinflamatoare, dar și acizii grași Omega-3 sunt de ajutor. Suplimentele pe bază de colagen de origine bovină pot fi și ele de folos. Înainte de a urma un tratament pe bază de suplimente, consultă-te cu medicul tău.

Prevenire

Deși este posibil să nu fie posibil să preveniți tendinita achileană, poți lua măsuri pentru a-ți reduce riscul:

  • Crește treptat nivelul de activitate. Dacă abia începi un regim de exerciții fizice, începe încet și crește treptat durata și intensitatea antrenamentului.
  • Ia-o ușor. Evită activitățile care solicită excesiv tendoanele, cum ar fi alergarea în pantă. Dacă participi la o activitate obositoare, încălzește-te mai întâi prin exerciții fizice într-un ritm mai lent. Dacă observi dureri în timpul unui anumit exercițiu, oprește-te și odihnește-te.
  • Alege cu grijă încălțămintea. Pantofii pe care îi porți în timp ce faci exerciții fizice ar trebui să ofere o amortizare adecvată pentru călcâi și ar trebui să aibă un suport ferm pentru arcadă pentru a ajuta la reducerea tensiunii din tendonul lui Ahile. Înlocuiește pantofii uzați. Dacă pantofii sunt în stare bună, dar nu îți susțin picioarele corect, încearcă suporturi pentru arcadă în ambii pantofi.
  • Întinde-te zilnic. Ia-ți timp pentru a îți întinde mușchii gambei și tendonul lui Ahile dimineața, înainte de exerciții și după exerciții pentru a îți menține flexibilitatea. Acest lucru este deosebit de important pentru a evita reapariția tendinitei achiliene.
  • Întărește-ți mușchii gambei. Mușchii puternici ai gambei permit tendonului lui Ahile să facă față mai bine tensiunilor pe care le întâmpină în timpul activității și al exercițiilor fizice.
  • Fă antrenamente încrucișate. Alternează activitățile cu impact ridicat, cum ar fi alergarea și săriturile, cu activități cu impact redus, cum ar fi ciclismul și înotul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Achilles Tendinitis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21553-achilles-tendinitis 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0