Lecanemab, un medicament cu potențial în tratamentul bolii Alzheimer (studiu)

Lecanemab, un anticorp protofibrilă anti-amiloid beta (Aβ) pentru tratamentul deficienței cognitive ușoare cauzate de boala Alzheimer, a dovedit rezultate încurajatoare în studiul de fază 3 Clarity AD, demarat de compania farmaceutică japoneză Eisai.

Compania farmaceutică Eisai împreună cu Biogen, prima companie globală de bioetehnologie, au anunțat pe final de septembrie 2022, într-un comunicat oficial, că lecanemab (BAN2401), un anticorp anti-amiloid beta aflat în cercetări pentru tratamentul deficienței cognitive ușoare corelată cu boala Alzheimer a îndeplinit obiectivul primar din studiul Clarity AD și toate obiectivele secundare cheie cu rezultate foarte semnificative statistic.

Lecanemab, speranță nouă pentru pacienții cu boala Alzheimer

Oamenii de știință continuă să caute tratamente eficiente pentru Alzheimer, o afecțiune care nu se vindecă, ci doar poate fi încetinită cu ajutorul medicamentelor. Lecanemab este cea mai recentă speranță pentru persoanele care se confruntă cu această afecțiune. Pe scala CDR-SB, la 18 luni, medicamentul aflat în teste a redus cu 27% declinul cognitiv comparat cu placebo.

Încă de la pragul de șase luni, tratamentul a arătat efecte semnificative comparativ cu placebo. Incidența anomaliilor imagistice legate de amiloid-edem/efuziune (ARIA-E), un eveniment advers asociat cu anticorpii anti-amiloid, a fost de 12,5% în grupul tratat cu lecanemab și de 1,7% în grupul placebo. Incidența ARIA-E simptomatică a fost de 2,8% în grupul tratat cu lecanemab și de 0,0% în grupul placebo. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este scala CDR-SB?

CDR-SB este o scală numerică utilizată pentru a cuantifica gradele de severitate ale simptomelor demenței. Pe baza interviurilor cu bolnavii de Alzheimer și cu cei care îi îngrijesc, profesioniștii calificați din domeniul sănătății evaluează performanța cognitivă și funcțională în șase domenii: 

  • memorie;
  • orientare;
  • judecată și rezolvarea problemelor;
  • afaceri comunitare;
  • casă și hobby-uri;
  • îngrijire personală. 

Scorul total al celor șase domenii este scorul CDR-SB, iar CDR-SB este, de asemenea, utilizat ca un element adecvat pentru evaluarea eficacității medicamentelor terapeutice care vizează stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Clarity AD, un studiu amplu, cu o populație diversă

Clarity AD a fost un studiu global de confirmare de fază 3 controlat cu placebo, dublu-orb, grup paralel, studiu randomizat pe 1.795 de persoane cu boală Alzheimer precoce. Grupului de tratament i s-a administrat o doză de 10 mg/kg de lecanemab pe o perioadă de două săptămâni, participanții fiind alocați într-un raport de 1:1 pentru a primi fie placebo, fie lecanemab. 

Caracteristicile inițiale ale grupului placebo și ale grupului lecanemab au fost similare și bine echilibrate. Criteriile de eligibilitate au permis accesul pacienților cu o gamă largă de comorbidități, precum hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă, obezitate, boli renale și altele. Strategia de recrutare pentru acest studiu clinic a asigurat o mai mare includere a populațiilor etnice și rasiale în SUA, rezultând aproximativ 25% din numărul total de înscrieri din SUA, inclusiv persoanele hispanice și afro-americane care trăiesc cu Alzheimer timpuriu.

Cine s-a putut înscrie în studiu?

Pentru a participa la acest studiu, a fost necesar ca oamenii să aibă între 50 și 90 de ani, un diagnostic de afectare cognitivă ușoară din cauza bolii Alzheimer sau un diagnostic de demență ușoară din cauza boala Alzheimer, conform criteriilor clinice de bază ale Institutului Național pentru Îmbătrânire/Asociația Alzheimer și să obțină un scor între 22 și 30 de puncte la testul MMSE (un test despre abilitățile generale de gândire) la începutul studiului.

De asemenea, participanții la studiu trebuiau să facă dovada unei acumulări anormale de amiloid în creier și de probleme cu memoria măsurată folosind testul de memorie logică Wechsler Memory Scale IV. 

FDA a acceptat cererea de aprobare accelerată a medicamentului

Pe 6 ianuarie 2023, lecanemab, care poate încetini moderat declinul cognitiv ușor și poate reduce plăcile de amiloid-β la pacienții cu boala Alzheimer precoce, a obținut aprobarea accelerată de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

FDA a acceptat că rezultatele obținute în Clarity AD pot servi drept studiu de confirmare pentru a verifica beneficiul clinic al lecanemabului. În efortul de a asigura aprobarea tradițională a FDA pentru lecanemab cât mai curând posibil, Eisai a transmis cererea prin intermediul FDA Accelerated Approval Pathway, astfel încât agenția să poată finaliza revizuirea tuturor datelor despre lecanemab, cu excepția datelor din studiul de confirmare Clarity AD.

Medicii pot prescrie acum  lecanemab, dar mulți pacienți nu și-l pot inca  permite. Medicamentul, care este administrat la fiecare două săptămâni prin perfuzie intravenoasă la un cabinet sau o clinică, costa aproximativ 26.500 de dolari pe an.

Pana acum firma producatoare nu a aplicat pentru aprobarea acestui tratament in Romania, dar il asteptam cu nerabdare.

 

Ce tratamente există în prezent pentru boala Alzheimer?

Având în vedere că boala Alzheimer este extrem de complexă, oamenii de știință afirmă că este puțin probabil să se descopere un tratament universal pentru toți pacienții. Cu alte cuvinte, este greu de crezut că vreun medicament sau altă intervenție va putea trata boala cu succes la absolut toate persoanele care trăiesc cu Alzheimer. Totuși, în ultimii ani s-au făcut progrese mari în dezvoltarea de tratamente care să gestioneze cât mai eficient simptomele.

Tratament pentru boala Alzheimer în formă ușoară spre moderată

Galantamina, rivastigmina și donepezilul sunt inhibitori ai colinesterazei prescriși pentru simptomele bolii Alzheimer în formă uşoară până la moderată. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea sau la controlul unor simptome cognitive și comportamentale.

Deși savanții nu înțeleg încă pe deplin cum funcționează inhibitorii de colinesterază pentru a trata boala Alzheimer, cercetările indică faptul că aceștia previn descompunerea acetilcolinei, o substanță chimică a creierului despre care se crede că este importantă pentru procesele de memorie și gândire.

Medicamentele care vizează cauzele care stau la baza unei afecțiuni sunt numite medicamente modificatoare de boală, singurul aprobat în prezent pentru tratarea bolii Alzheimer fiind aducanumab. Acest medicament este un anticorp uman care vizează proteina beta-amiloid și ajută la reducerea plăcilor de amiloid, care sunt leziuni cerebrale asociate cu boala Alzheimer. 

Studiile clinice pentru a stabili eficacitatea aducanumabului au inclus numai la persoanele cu Alzheimer în stadiu incipient sau cu deficiență cognitivă ușoară, dar oamenii de știință continuă să cerceteze dacă acest medicament poate influența rata de declin cognitiv a unei persoane în timp.

Tratament pentru boala Alzheimer în formă moderată până la severă

Un medicament cunoscut sub numele de memantină, un antagonist N-metil D-aspartat (NMDA), este prescris pentru a trata boala Alzheimer în formă moderată până la severă. Efectul principal al acestui medicament este de a reduce simptomele, ceea ce le-ar putea permite unor pacienți să își mențină anumite funcții zilnice puțin mai mult decât ar face-o fără medicament. De exemplu, memantina poate ajuta o persoană aflată în stadiile mai avansate ale bolii să-și mențină capacitatea de a folosi baia singură, fără ajutor din partea unui îngrijitor.

Sunt și tratamente alternative pentru Alzheimer?

Un număr tot mai mare de remedii pe bază de plante și suplimente alimentare sunt promovate ca sprijin pentru memorie sau tratamente pentru a întârzia sau a preveni boala Alzheimer și alte demențe. Afirmațiile despre siguranța și eficacitatea acestor produse se bazează în mare parte pe mărturii ale pacienților, și mai puțin pe studii științifice.

Coenzima Q10, sau ubiquinona, este un antioxidant care apare în mod natural în organism și este necesar pentru reacțiile celulare normale. Acest compus nu a fost studiat pentru eficacitatea sa în tratarea bolii Alzheimer, dar unele dovezi anecdotice arată că ar putea aduce beneficii pacienților cu Alzheimer.

Ginkgo biloba conține mai mulți compuși care pot avea efecte pozitive asupra celulelor din creier și organism. Se crede că ginkgo biloba are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, pentru a proteja membranele celulare și pentru a regla funcția neurotransmițătorilor. 

Deși ginkgo a fost folosit de secole în medicina tradițională chineză și în prezent este folosit și în Europa pentru a atenua simptomele cognitive asociate cu o serie de afecțiuni neurologice, studiile efectuate nu au dovedit că este eficient.

Cercetările au asociat, de asemenea, consumul mai mare de Omega 3 cu o posibilă reducere a riscului de demență sau declin cognitiv. Principalul acid gras Omega 3 din creier este DHA, care se găsește în membranele grase care înconjoară celulele nervoase, în special la joncțiunile microscopice unde celulele se conectează între ele. 

Teoriile despre motivul pentru care Omega 3 ar putea influența riscul de demență includ beneficiile lor pentru inimă și vasele de sânge (efecte antiinflamatorii și protecția membranelor celulelor nervoase), iar studiile care au inclus pacienți cu declin cognitiv au arătat o ușoară îmbunătățire a memoriei în urma aportului regulat de Omega 3.

Cum se gestionează simptomele comportamentale ale bolii Alzheimer?

Insomnia, agitația, anxietatea, agresivitatea, neliniștea și depresia sunt simptome comportamentale frecvente ale pacienților cu Alzheimer, de aceea cercetătorii fac eforturi pentru a găsi soluții în rezolvarea acestora. Experții sunt de acord că medicamentele pentru tratarea acestor probleme de comportament ar trebui utilizate numai după ce au fost încercate alte strategii care nu implică medicamente.

De exemplu, terapia de stimulare cognitivă implică participarea la activități de grup și exerciții menite să îmbunătățească memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor. De asemenea, reabilitarea cognitivă implică lucrul cu un profesionist calificat, cum ar fi un terapeut ocupațional, și o rudă sau un prieten pentru ca pacientul să-și poată îndeplini câte o sarcină din viața de zi cu zi.

Somniferele, medicamentele anti-anxietate, anticonvulsivante și antipsihotice ar trebui luate de o persoană cu boala Alzheimer numai după ce medicul a explicat toate riscurile și efectele secundare ale medicamentului și dacă opțiunile mai sigure nu au ajutat la tratarea problemei.

Statistici recente

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că, la nivel global, erau 26.9 milioane de persoane cu demență ușoară, 14.8 milioane cu demență moderată și 13.4 milioane cu demență severă.

Sondajele efectuate pentru Raportul Mondial Alzheimer pe 2022 au arătat că 64% dintre respondenții care trăiesc cu demență au indicat că nu au un plan de îngrijire personalizat. În țările cu venituri mai mici, 45% dintre pacienți au indicat că nu li s-a oferit sprijin după diagnostic, în timp ce în țările cu venituri mai mari, 37% au indicat că nu li s-a oferit nimic.

Costul demenței la nivel global, la nivelul anului 2019, a fost de 1 trilion de dolari, potrivit aceluiași raport. În România, doar 40% dintre bolnavii cu afecțiuni neurodegenerative sunt diagnosticați, iar pentru cei diagnosticați costurile de îngrjire sunt enorme, de ordinul zecilor de mii de euro anual.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biogen - Lecanemab confirmatory phase 3 Clarity AD study met primary endpoint, showing highly statistically significant reduction of clinical decline in large global clinical study of 1,795 participants with early Alzheimer’s Disease
https://investors.biogen.com/news-releases/news-release-details/lecanemab-confirmatory-phase-3-clarity-ad-study-met-primary
Alzheimer Europe - A study to confirm safety and efficacy of BAN2401 in participants with early Alzheimer's disease
https://www.alzheimer-europe.org/research/clinical-trials/clarity-ad
Alzheimer’s Society - Treatment and support of Alzheimer's disease
https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/types-dementia/treatment-support-alzheimers-disease
Alzheimer's Disease International - World Alzheimer Report 2022 
https://www.alzint.org/u/World-Alzheimer-Report-2022.pdf

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0