Cum îngrijești pielea din jurul ochilor

Lipsa somnului, stilul de viață alert, alimentația săracă în fructe și legume, lipsa hidratării adecvate, dar și dezechilibrele hormonale și expunerea la poluare - toate au ceva de „spus” când vine vorba de pielea din jurul ochilor. Dacă ții cont de câteva sfaturi, poți atenua aspectul cearcănelor, pungilor de sub ochi și liniilor fine.

Fără o îngrijire adecvată, primele semne ale îmbătrânirii premature apar pe pielea din jurul ochilor. V-ați întrebat vreodată de ce se întâmplă asta? În primul rând, pentru că pielea din jurul ochilor este mai subțire și mai delicată decât pielea din alte părți ale corpului. Asta face ca vasele de sânge din această zonă să fie mai vizibile, dând un aspect întunecat zonei din jurul ochilor. În al doilea rând, razele ultraviolete (UV), factorii de stres externi și stilul de viață alert pot determina, de asemenea, ca pielea din jurul ochilor să îmbătrânească mai repede.

Descoperă soluțiile experților DOC

Cercurile întunecate din jurul ochilor

Există câteva motive pentru care mulți dintre noi au cearcăne. Pentru unii, cauza este genetică, mai exact este o trăsătură pe care am moștenit-o de la părinți. În cazul altora, pe măsură ce îmbătrânesc,  pielea de sub ochi începe să se subțieze și vasele din  zonă devin mai vizibile. În unele situații, cercurile întunecate din jurul ochilor pot apărea din cauza lipsei somnului.

Cercurile întunecate de sub ochi nu vor mai fi așa de vizibile dacă aplici zi de zi o cremă de ochi îmbogățită cu peptide, hidroxiacizi și vitamina C. Aceasta din urmă stimulează formarea colagenului, proteina responsabilă de elasticitatea pielii1. De ajutor sunt și retinolul - pentru că netezește suprafața pielii - și acidul hialuronic - pentru că reține umiditatea de la nivelul pielii.

Pungile de sub ochi

Pungile sub ochi, cunoscute medical drept edem infraorbital, pot apărea fie pentru că ai un regim alimentar bogat în sodiu, fie pentru că obișnuiești să consumi alcool. Și lipsa somnului poate duce, de asemenea, la apariția pungilor de sub ochi, iar pentru unii dintre noi și genetica poartă o parte din vină. O altă cauză poate fi grăsimea care se acumulează în zona respectivă. Dacă aceasta este cauza apariției pungilor de sub ochi, poate fi indicată o intervenție chirurgicală de tipul blefaroplastiei, prin care defectul este corectat, iar o parte din pielea în exces, îndepărtată.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În majoritatea cazurilor, micile pernuțe de sub ochi deranjează doar din punct de vedere estetic și nu indică neapărat probleme de sănătate, însă uneori acestea pot trăda afecțiuni renale sau hepatice. Dacă pungile de sub ochi apar din cauza consumului de alcool sau de alimente bogate în sodiu, este important să adopți o dietă săracă în sare și să renunți la alcool. Pentru îmbunătățirea aspectului zonei de sub ochi, dimineața, după ce te trezești, masează delicat această zonă - începând din colțul interior al ochiului spre exterior. Utile sunt și pliculețele de ceai verde care au fost infuzate și apoi ținute la congelator sau chiar felii de castravete înghețate. Datorită EGCC-ul, antiinflamator care ajută la regenerarea pielii și care se găsește în ceaiul verde, umflăturile se reduc. Pe termen lung, folosește înainte de culcare o cremă pe bază de cofeină, pentru stimularea circulației sângelui.

Linii fine în jurul ochilor

Liniile fine sunt accentuate de deshidratarea pielii. De aceea, este foarte important să aplici în fiecare zi o cremă de față. Optează pentru produse care au în compoziție peptine (substanțe care stimulează producția de colagen).

Protecția solară este o necesitate

Expunerea neprotejată la soare ți se citește și pe chip. Cum? Pielea îmbătrânește înainte de vreme și pielea de sub ochi capătă o tentă mai întunecată. O cremă de protecție cu spectru larg este cu adevărat o parte indispensabilă a oricărei rutine de îngrijire a pielii și ar trebui aplicată în fiecare zi, indiferent de sezon. Important este să întinzi crema și pe pleoapa superioară. Aceasta este una dintre zonele cele mai trecute cu vederea atunci când vine vorba de aplicarea protecției solare.

Importanța hidratării pielii

Hidratarea pielii este un pas crucial pentru un ten fără cusur, prin consumul adecvat de apă, aproximativ 35 ml/kg corp. Același lucru este valabil și pentru zona de sub ochi. Deoarece în această parte a feței lipsesc glandele sebacee, aceasta este mai predispusă la uscăciune. O întrebare frecventă despre hidratarea acestei părți a feței este dacă poate fi folosită aceeași cremă pe care o folosești pentru ten. Răspunsul este da. Atât timp cât nu irită ochii, poți să o folosești. Reține totuși că pielea din această zonă a feței este mai subțire și poate fi sensibilă la crema obișnuită de față. Dacă simți o senzație de înțepătură si disconfort, investește mai degrabă într-o cremă specială pentru ochi, care conține substanțe ce reduc inflamația și stimulează microcirculația locală. În cazul unui aspect foarte alterat al pielii zonei periorbitale, adresează-te unui medic estetician sau dermatolog pentru proceduri specifice de tipul mezoterapiei, prin care sunt introduse în epiderm vitamine, minerale și extracte specifice, ce stimulează drenarea zonei, activează circulația și îmbunătățesc textura pielii. 

 
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Healthline - 7 Ways to Care for the Skin Around Your Eyes

Live about - Caring For The Skin Around Your Eyes

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Observer - Why the Skin Around Your Eyes Ages So Quickly—and How to Protect It

1. Studiul „The Roles of Vitamin C in Skin Health”, publicat în Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 866, autori Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr, and Margreet C. M. Vissers

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0