Cum te imbatraneste lumina albastra emanata de ecranele digitale?

Lumina albastra naturala este benefica pentru organism, aceasta regland ritmul circadian. Insa lumina albastra artificiala, adica cea emanata de lumina LED, insa si de ecranele gadgeturilor pe care le folosim din ce in ce mai mult, are o serie de efecte negative asupra ochilor si pielii.

Ecranul telefonului, laptopul, televizorul cu ecran plat, precum si calculatorul sunt surse de lumina albastra artificiala la care ne expunem o buna parte din zi – unii dintre noi mai bine de 12 ore chiar. Ceea ce nu stim, insa, multi dintre noi este ca aceasta lumina este extrem de daunatoare pentru vederea, dar si pentru pielea noastra, accelerand declansarea procesului de imbatranire prematura.

Efectele luminii albastre asupra ochilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ochii sunt extrem de afectati de expunerea prelungita la aceasta lumina albastra, pentru ca nu au capacitatea de a “bloca” acest tip de lumina. Mai putin de 1% din radiatiile UV la care ne expunem la soare afecteaza retina, chiar daca nu porti ochelari de protectie, asta pentru ca ochiul uman are capacitatea de a bloca aceste radiatii. Pe de alta parte insa, lumina albastra artificiala reuseste sa patrunda cu usurinta prin cornee si sa ajunga la retina, cauzand daune.

Studiile facute in domeniu arata chiar ca lumina albastra artificiala la care ne expunem in exces poate cauza leziuni permanente la nivelul celulelor retinei, favorizand astfel degenerescenta maculara, care la randul ei, in timp, poate duce la pierderea vederii.

Oboseala oculara apare adesea in urma expunerii la lumina albastra emanata de ecranele digitale. Inrosirea ochilor, lacrimarea si vederea in ceata sunt manifestari frecvente ale oboselii oculare aparute din aceasta cauza.

Efectele luminii albastre asupra pielii

In mod cert stiai deja ca lumina albastra poate fi daunatoare pentru ochi, insa specialistii vin cu o noua avertizare: si pielea poate fi afectata de expunerea la lumina albastra.

Statistic vorbind, tinerii adulti petrec in jur de 10 ore in fata ecranelor digitale, iar medicii dermatologi sunt de parere ca aceasta expunere poate fi echivalentul a 20 de minute petrecute in bataia razelor de soare.

Lumina albastra face rau pielii tale prin stimularea activitatii radicalilor liberi si cresterea stresului oxidativ la nivelul pielii. Asadar, pielea imbatraneste prematur, ca atunci cand este expusa la radiatiile solare pentru mult timp.

Interesant este ca lumina albastra poate penetra stratul superficial al pielii, afectand nivelul de elastina si colagen, care sunt raspunzatoare pentru mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii.

Cu toate ca lumina soarelui este mult mai periculoasa pentru piele decat cea emanata de ecranele digitale, la aceasta din urma ne expunem mult mai des – tinerii isi verifica telefonul, potrivit statisticilor, de peste 150 de ori pe zi.

Cum te protejezi de lumina albastra

Pentru a-ti proteja si ochii, dar si pielea, de efectele daunatoare ale luminii albastre, poti achizitiona dispozitive cu ecran cu filtru de protectie impotriva luminii albastre. Smartphone-urile de ultima generatie iti ofera posibilitatea de a bloca lumina albastra – modul de noapte al ecranului nu emana deloc lumina albastra. Acesta ofera culorilor o tenta galbuie, insa nu este deloc deranjanta, ba chiar e mult mai usor de suportat de catre ochi.

De asemenea, ochelarii cu lentile de protectie pentru calculator pot bloca lumina albastra emanata de gadgeturi. Acestia pot fi purtati chiar daca nu suferi de probleme de vedere, strict in scop preventiv.

Cremele pe baza de antioxidanti pot crea o bariera la nivel cutanat, care va oferi protectie impotriva luminii albastre. Insa mai eficiente decat aceste creme sunt suplimentele alimentare care contin antioxiodanti ce protejeaza atat vederea, cat si pielea, de efectele negative pe care acest tip de lumina le poate avea.

Ori de cate ori ai ocazia, protejeaza-ti ochii si pielea de aceasta lumina. Cu cat limitezi mai mult expunerea la lumina albastra, cu atat te vei expune mai putin riscului de imbatranire prematura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0