Infecția cu norovirus: simptome, tratament, prevenție

Infecția cu norovirus poate provoca apariția bruscă a vărsăturilor și diareei severe. Virusul este foarte contagios, dar infecția poate fi prevenită prin spălatul pe mâini și spălarea adecvată a fructelor și legumelor înainte de consum. Să vedem cine este mai predispus la infecția cu norovirus și ce simptome îți pot semnala că te-ai infectat, dar și ce opțiuni de tratament există.

Norovirusul este în prezent principala cauză virală a gastroenteritei acute în majoritatea țărilor din întreaga lume, arată o analiză de dată recentă. La nivel mondial, norovirusul provoacă estimativ peste 680 de milioane de cazuri de infecție. La mai bine de 50 de ani de la descoperirea „virusului Norwalk”, așa cum s-a numit inițial, de către virusologul Albert Kapikian și colegii săi, comunitatea științifică și medicală continuă să genereze noi cunoștințe despre întregul spectru biologic al infecției cu norovirus. 

Infecțiile cu norovirus sunt frecvente atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, mai spun oamenii de știință, afectând toate clasele socioeconomice; cu toate acestea, statutul socioeconomic este legat de riscul de dobândire și severitatea infecțiilor cu acest virus.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare infecția cu norovirus și care sunt factorii de risc?

Cauze ale infectării cu norovirus

Infecția apare atunci când oamenii ingerează din greșeală material contaminat cu cantități mici de fluide sau fecale de la o persoană infectată. Este nevoie doar de un număr mic de particule virale pentru a provoca infecția, astfel încât chiar și cantitățile microscopice de fecale sau lichide pot fi contagioase.

O persoană infectată cu norovirus care se confruntă cu simptome precum vărsături sau diaree își poate contamina mediul în mod direct sau poate răspândi indirect particule de norovirus prin picături aerosolizate; cu toate acestea, ruta principală este prin atingerea suprafețelor contaminate cu virusul. 

Contaminarea poate apărea și în alimente sau în apă, ceea ce duce uneori la răspândirea infecției pe scară largă în restaurante sau la bordul navelor de croazieră. Focarele din sistemele școlare apar în mod regulat, uneori răspândindu-se pe scară largă. Virusul este foarte rezistent și poate trăi zile sau săptămâni întregi pe suprafețe, inclusiv pe îmbrăcăminte. Focarele apar adesea atunci când grupuri mari de oameni se adună la un loc (de exemplu în școli, cămine de bătrâni etc.).

Factori de risc pentru infectarea cu norovirus

Factorii de risc pentru infectarea cu norovirus includ:

  • Consumul de alimente într-un loc în care mâncarea este manipulată necorespunzător
  • Prezența la grădiniță sau într-un centru de îngrijire a copiilor
  • Locuitul în căminele de bătrâni
  • Cazarea în hoteluri, stațiuni, nave de croazieră sau alte destinații, în care se ia contact cu multe persoane
  • Contactul apropiat cu cineva care are infecție cu norovirus.

Dacă ai fost infectat cu norovirus, nu capeți imunitate

Studiile moleculare au confirmat diversitatea genomică complexă a norovirusurilor circulante, care variază în funcție de locație, vârstă și, uneori, prezentarea clinică și alte variabile, odată cu apariția de noi genotipuri sau variante la câțiva ani, care înlocuiesc tulpinile predominante anterior.

O persoană se poate confrunta cu o infecție cu norovirus de multe ori în viață, deoarece există multe tipuri diferite de norovirusuri, iar infectarea cu unul dintre ele nu înseamnă că persoana va fi protejată împotriva altor tipuri. Este posibil să se dezvolte imunitate împotriva unor tulpini, dar nu se știe exact cât durează această imunitate. Acest lucru poate explica de ce atât de mulți oameni de toate vârstele se infectează în timpul focarelor de norovirus. De asemenea, faptul că un om este susceptibil la infecția cu norovirus este determinat parțial și de moștenirea genetică.

Ce complicații poate da infecția cu norovirus?

Pentru majoritatea oamenilor, infecția cu norovirus se elimină de obicei în câteva zile și nu pune viața în pericol. Dar la anumite grupe - în special copiii, adulții mai în vârstă și persoanele cu sistem imunitar compromis - infecția cu norovirus poate provoca deshidratare severă, malnutriție și chiar moarte (în special în rândul persoanelor în vârstă sau imunodeprimate ori la femeile gravide).

Semnele de avertizare ale deshidratării includ oboseală, senzația de gură și gât uscate, apatie, ameţeală și scăderea cantității de urină. Copiii care sunt deshidratați pot plânge fără lacrimi și ar putea părea neobișnuit de somnoroși sau de agitați.

Norovirus: simptome care să îți dea de gândit

Printre semnele infecției cu norovirus se numără greaţa și vărsăturile, durerile de stomac sau crampele abdominale, diaree, febră ușoară, dureri musculare și o stare generală de rău. De asemenea, persoanei infectate îi poate fi extrem de sete. Când vorbim de norovirus, aceste simptome ale infecției încep de obicei într-o perioadă de 12 până la 48 de ore după expunerea la virus și durează aproximativ 1-3 zile. Pacientul infectat poate continua să elimine virusul prin fecale până la două săptămâni după ce s-a recuperat sau chiar mai mult, mai ales dacă există o problemă de sănătate subiacentă.

Unele persoane care au norovirus nu prezintă niciun simptom. Cu toate acestea, sunt contagioase și pot răspândi virusul. Simptomele la adulți pot fi diferite de cele la copii. Copiii mici și bebelușii nu se pot plânge de sete, dar pot părea letargici pe măsură ce se deshidratează. Femeile însărcinate sau pacienții vârstnici infectați cu norovirus pot avea simptome mai severe. Persoanele care nu pot să-și înlocuiască fluidele și dezvoltă semne de deshidratare au nevoie de îngrijire medicală.

Ce opțiuni de tratament există pentru infecția cu norovirus?

Nu există tratament specific sau medicamente pentru infecția cu norovirus. Este important ca persoanele infectate să rămână bine hidratate, consumând multe lichide sănătoase (apă, ceai, supă). Fluidele care conțin electroliți și zaharuri trebuie încurajate.

Medicamente antidiareice care se pot lua fără prescripție medicală pot fi utilizate în conformitate cu instrucțiunile, dar trebuie evitate în caz de dureri abdominale severe sau de febră. Unii cercetători sunt de părere că persoanele afectate trebuie să evite aceste medicamente, dacă este posibil, deoarece pot prelungi boala.

Există tratamente naturiste pentru infecția cu norovirus?

Anumite remedii pot ajuta la mai buna gestionare a simptomelor și la grăbirea vindecării în timpul unei infecții cu norovirus:

  • Probioticele, care se găsesc în alimente precum iaurt sau varză murată, pot ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale și la reducerea simptomelor gastrointestinale asociate cu norovirusul. Se pot lua, de asemenea, suplimente alimentare cu probiotice.
  • Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antiemetice care pot ajuta la calmarea grețurilor și a disconfortului gastric asociat cu norovirusul. Poate fi consumat sub formă de ceai sau adăugat în diverse preparate și băuturi. 
  • Ceaiurile calde și supa de pui sprijină hidratarea. Supa de pui poate oferi, de asemenea, nutrienți și electroliți benefici în recuperare.

Care este prognosticul unui pacient infrectat cu norovirus?

Prognosticul pentru un pacient infectat cu norovirus depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea generală de sănătate a acestuia și prezența eventuală a altor afecțiuni. În general, infecția cu norovirus se rezolvă în mod spontan în câteva zile fără tratament specific.

Cu toate acestea, pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi copiii mici, persoanele vârstnice și cele cu sistemul imunitar slăbit, simptomele pot fi mai severe și pot duce la complicații. Deoarece norovirusul este extrem de contagios, cum spuneam, este, de asemenea, important să se ia măsuri de igienă adecvate pentru a preveni răspândirea infecției către alte persoane.

Cum se poate preveni infectarea cu norovirus?

Infecțiile cu norovirus pot fi prevenite prin igienizarea corectă a mâinilor cu apă și săpun (dacă apa și săpunul nu sunt disponibile se vor freca bine mâinile una de alta cu o soluție dezinfectantă care să aibă 70% alcool) și prin evitarea contactului cu persoanele bolnave și cu mediul lor. 

Dacă un membru al familiei s-a îmbolnăvit, e important să se dezinfecteze cu atenție suprafețele comune (baia, clanțele, întrerupătoarele, mesele etc.). De asemenea, persoanele infectate trebuie să stea acasă, nu să meargă la școală sau la serviciu, pentru că le pot transmite și altora virusul.

Uneori, evitarea persoanelor bolnave sau a obiectelor infectate poate fi mai dificilă decât pare. Contaminarea în timp ce o persoană culege legume sau fructe proaspete poate duce la focare răspândite pe măsură ce produsul este vândut în toată țara sau în tot orașul, de exemplu. La fel, un membru al echipajului bolnav de pe o navă de croazieră poate contamina mâncarea servită sutelor de oameni prezenți. 

Standardele stricte de igienă pentru persoanele care manipulează alimentele pot ajuta la reducerea riscului de focare de norovirus. Acasă, spălarea de rutină a fructelor și a legumelor cu apă și bicarbonat înainte de servire poate fi utilă pentru reducerea sau prevenirea infecțiilor, inclusiv cea cu norovirus.

Deoarece există multe tulpini diferite de norovirus, a fost dificil să se dezvolte un vaccin. Cu toate acestea, domeniul de cercetare este activ și există unele vaccinuri care s-au dovedit promițătoare în studiile realizate pe animale. Au început să se facă teste și cu participanți umani, însă, în prezent, nu există definitivat niciun vaccin care să se comercializeze.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Norovirus
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17703-norovirus
NCBI - Norovirus: Facts and Reflections from Past, Present, and Future
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8707792/
Studiul „Norovirus: Facts and Reflections from Past, Present, and Future”, apărut în Viruses. 2021 Dec; 13(12): 2399. Published online 2021 Nov 30. doi: 10.3390/v13122399, autori: Yalda Lucero et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0