Ignama salbatica, planta medicinala cu multe intrebuintari

Ignama sălbatică este o plantă medicinală folosită din timpuri străvechi pentru tratarea mai multor afecțiuni, dar și pentru efectele relaxante pe care le are. Mayașii și aztecii au fost cei care au folosit pentru prima dată ignama sălbatică pentru proprietățile sale terapeutice, mai ales în calmarea durerilor. Să vedem ce proprietăți și beneficii au aceste igname și cum se pot folosi eficient și sigur.

Ignama sălbatică (Dioscorea villosa) face parte din familia Dioscoreaceae și este o specie de plantă perenă. Rădăcinile sale sunt folosite în scopuri medicinale, datorită conținutului său de diosgenină, o substanță care poate fi transformată în laborator în diverși hormoni, inclusiv estrogen și dehidroepiandrosteron.

Deși oamenii au folosit igname pentru a trata o varietate de probleme de sănătate, inclusiv simptomele menopauzei, sindromul premenstrual, durerile reumatice, și alte afecțiuni și există un interes considerabil pentru potențialul său terapeutic, cercetările științifice care să susțină eficacitatea în tratamentul acestor condiții nu sunt foarte multe.

Utilizarea diosgeninei, spun oamenii de știință, este legată de activitățile sale farmacologice și de proprietățile medicinale, inclusiv scăderea stresului oxidativ, inducerea apoptozei, suprimarea transformării maligne, prevenirea evenimentelor inflamatorii, stimularea proliferării celulare și reglarea răspunsului imun al celulelor T, rezultând astfel efecte antidiabet, anticancer, neuroprotectoare și cardioprotectoare, imunomodulatoare, estrogenice și de protecție a pielii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce beneficii are ignama sălbatică?

Rădăcina de ignamă sălbatică are o serie de efecte benefice pentru sănătate, unele fiind observate în studii, altele fiind raportate de persoane care au folosit remedii din igname. Iată câteva dintre acestea:

Calmează simptomele specifice menstruației și menopauzei

Ignama sălbatică este extrem de benefică pentru sistemul reproducător al femeii. Proprietățile sale antispasmodice, alături de cele antiinflamatoare, fac din ignama sălbatică un remediu eficient în tratarea crampelor menstruale și a durerilor pelviene cronice, dar și a insomniilor, nervozității și durerilor articulare.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Ignama stimulează funcționarea bilei și a ficatului, contribuind astfel la sănătatea digestivă. Aceste două organe sunt esențiale pentru digestia alimentelor. Ignama sălbatică are și o cantitate moderată de fibre, care sunt esențiale pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal și pot contribui la prevenirea sau ameliorarea constipației.

Reduce durerile specifice artritei

O denumire veche folosită de nativii americani pentru ignama sălbatică este „rădăcina pentru reumatism”, datorită proprietăților sale calmante asupra articulațiilor. Oamenii de știință au descoperit faptul că ignama sălbatică are proprietăți antiinflamatoare care pot reduce inflamația și durerile specifice artritei. Însă majoritatea cercetărilor despre efectele antiinflamatorii și analgezice ale ignamei sălbatice au fost realizate in vitro sau pe animale, iar studiile clinice cu participanți umani sunt limitate. Astfel, deși ignama sălbatică ar putea oferi anumite beneficii prin reducerea inflamației și a durerii, dovezile științifice directe care să susțină eficacitatea sa specifică pentru artrită rămân insuficiente. 

Calmează colicile

Anumite surse sugerează că ignama sălbatică ar putea avea efecte antispasmodice, ajutând la relaxarea mușchilor netezi ai tractului gastrointestinal. Acest lucru ar putea reduce crampele abdominale, colicile și disconfortul asociat cu diferite condiții digestive. Și sindromul de colon iritabil poate fi ameliorat prin utilizarea unor remedii cu ignamă sălbatică.

Benefică pentru musculatură

Compușii din ignama sălbatică pot preveni degradarea musculară, mai ales la femeile care intră la menopauză și au de-a face cu un declin al estrogenului. De asemenea, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ignama sălbatică poate ajuta la reducerea inflamației și durerea asociate cu leziunile musculare și recuperarea post-exercițiu. Acest lucru ar putea contribui la un proces de recuperare mai rapid și la reducerea disconfortului după antrenamente intense. 

Combate anxietatea

Un studiu ceva mai vechi, apărut într-un jurnal de psihiatrie, a scos la iveală faptul că ignama sălbatică poate reduce nivelul de anxietate, inducând o stare de relaxare. Efectul calmant sau antianxietate al ignamei sălbatice poate fi mai degrabă indirect, sugerează cercetările, prin potențiala sa capacitate de a ușura simptomele legate de dezechilibrele hormonale, care la rândul lor pot contribui la stres și anxietate. De exemplu, dacă o persoană experimentează anxietate legată de menopauză sau sindrom premenstrual, iar ignama sălbatică ajută la echilibrarea hormonilor și la reducerea simptomelor, atunci ar putea avea ca rezultat o reducere generală a nivelurilor de anxietate. 

Reduce simptomele infecțiilor urinare

Ignama sălbatică are proprietăți antiinflamatoare care pot fi de ajutor și în tratarea infecțiilor urinare. Aceasta nu trebuie să fie folosită ca un substitut pentru tratamentul convențional - deci e important să se urmeze tratamentul prescris de medic -, ci poate fi folosită pe post de terapie complementară.

De ce este ignama sălbatică eficientă în tratarea acestor afecțiuni?

Ignama sălbatică este o plantă medicinală eficientă întrucât conține o serie de ingrediente active și substanțe precum: saponine steroidiene, fitosteroli, alcaloizi, taninuri, amilaze, aminoacizi, calciu, cupru, fier și vitamina C.

Diosgenina

Este cea mai importantă substanță chimică care se găsește în igname și este un precursor pentru sinteza diferiților hormoni, cum ar fi progesteronul, estrogenii, și corticosteroizii. Diosgenina este adesea citată pentru potențialele sale beneficii în ameliorarea simptomelor menopauzei și alte probleme legate de hormoni.

Saponine steroide

Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la efectele benefice ale ignamei sălbatice asupra sănătății.

Alcaloizi

Aceștia sunt substanțe organice naturale care pot avea efecte diverse asupra corpului uman, incluzând potențialul de a ameliora simptomele unor afecțiuni.

Stigmasterol

Acesta este un sterol vegetal care pare să aibă efecte antiinflamatorii și care poate contribui la scăderea nivelului de colesterol în sânge.

Beta-caroten

Un precursor al vitaminei A, beta-carotenul este important pentru sănătatea ochilor, sistemul imunitar și integritatea pielii.

Fibre

Ignama sălbatică conține o cantitate moderată de fibre, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la menținerea sănătății intestinale.

Unde găsești remedii cu igname?

Ignama sălbatică se găsește în magazinele cu produse naturiste, atât sub formă de tinctură, cât și sub formă de capsule, pudră sau extract lichid. Dacă se folosește tinctură, se recomandă 2‑3 ml de trei ori pe zi. Asta înseamnă între 40 și 100 de picături. Dacă preferi capsulele, acestea trebuie luate de trei ori pe zi.

Orice produs pe bază de extract de ignamă trebuie luat în funcție de recomandările făcute de producător, care se regăsesc pe eticheta produsului. Dacă remediile cu igname sunt recomandate de un specialist în fitoterapie, se vor urma instrucțiunile acestuia.

Efecte secundare și contraindicații ale remediilor cu igname

Ignama sălbatică este, în general, considerată ca fiind sigură pentru utilizare. În unele cazuri însă, pot apărea simptome precum greață, balonare sau diaree, mai ales dacă nu se respectă doza recomandată și se ia o cantitate mai mare. Unii oameni pot dezvolta reacții alergice la ignama sălbatică, care pot include erupții cutanate, mâncărimi, sau dificultăți de respirație. 

Ignama sălbatică poate interacționa negativ cu anumite medicamente, inclusiv cu cele pentru coagularea sângelui și cu tratamentele hormonale. Este important să se discute cu un medic înainte de utilizarea suplimentelor cu ignamă sălbatică dacă pacientul este sub tratament medicamentos. 

Persoanele cu afecțiuni hepatice nu ar trebui să ia suplimente pe bază de ignamă sălbatică, mai ales dacă nu se consultă în prealabil cu medicul gastroenterolog.

Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite aportul de ignamă sălbatică întrucât nu s-au făcut suficiente cercetări cu privire la modul în care această plantă ar putea afecta fătul său calitatea laptelui.

Persoanele care suferă de afecțiuni care pot fi influențate de hormoni ar trebui să evite și ele remediile cu igname. Printre acestea se numără pacientele cu cancer uterin, cancer ovarian sau endometrioză. Ignama sălbatică se poate comporta precum estrogenul, iar asta înseamnă că dacă ai o afecțiune căreia nu îi priește estrogenul în exces, ar trebui să eviți și aceste remedii cu igname.

Deși multe dintre efectele secundare menționate sunt rare sau necesită aportul în doze mari pentru a deveni relevante, este important să se abordeze cu prudență utilizarea oricărui supliment și să se consulte un profesionist în domeniul sănătății pentru sfaturi personalizate. În general, un bun principiu de urmat este să nu se depășească doza recomandată pe eticheta produsului și să se monitorizeze orice reacții neobișnuite care apar după începerea utilizării suplimentului. 

Cercetări recente precizează că în diferite comunități etnice și regiuni geografice, diverse specii de Dioscorea sunt utilizate ca sursă de hrană datorită beneficiilor nutriționale ridicate și valorilor terapeutice pentru tratamentul și vindecarea anumitor probleme de sănătate. În timp ce ignama este una dintre cele mai importante culturi de rădăcinoase și tuberculi din întreaga lume, spun oamenii de știință, este încă clasificată drept cultură orfană, deoarece este subutilizată și primește puține investiții și atenție în ce privește cercetarea pentru îmbunătățirea culturilor.

Cu toate acestea, avertizează savanții,  exploatarea ignamelor poate duce la dispariția acestora dacă nu sunt luate măsuri adecvate în ceea ce privește conservarea. Acest lucru va duce direct la pierderea acestei surse potențiale de compuși activi pentru industria farmaceutică, deci utilizarea rațională și durabilă ar trebui încurajată, în condițiile în care medicamentele derivate din plante vor fi tot mai acceptate în sistemele de sănătate moderne dacă dovedesc că pot fi eficiente și sigure pentru pacienți.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Wild yam 
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/wild-yam
Science Direct - Chinese yam (Dioscorea): Nutritional value, beneficial effects, and food and pharmaceutical applications
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224423000511
Studiul „Chinese yam (Dioscorea): Nutritional value, beneficial effects, and food and pharmaceutical applications”, apărut în Trends in Food Science & Technology, Volume 134, April 2023, Pages 29-40, autori: Ye Li et al.
NCBI - The Dioscorea Genus (Yam)-An Appraisal of Nutritional and Therapeutic Potentials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555206/
Studiul „The Dioscorea Genus (Yam)-An Appraisal of Nutritional and Therapeutic Potentials”, apărut în Foods. 2020 Sep; 9(9): 1304. Published online 2020 Sep 16. doi: 10.3390/foods9091304, autori: Jude E. Obidiegwu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0