Igiena mediului ambiant și emoțiile negative în medicina tradițională chineză

Emoțiile negative, poluarea din mediul ambiant și încărcarea tehnologică peste măsură sunt considerate nocive de medicina tradițională chineză și cu efecte grave asupra sănătății fizice și psihice. Să vedem de ce igiena mediului ambiant este importantă și cum influențează emoțiile negative sănătatea.

Nu există emoții bune și rele, emoțiile sunt simple reacții psihofiziologice la stimulii din mediul înconjurător sau la gândurile și interpretările noastre despre acești stimuli. Cum interpretăm și reacționăm la emoții poate determina modul în care percepem calitatea lor. 

De exemplu, frica poate fi considerată o emoție rea pentru că poate genera disconfort sau anxietate, dar totodată poate fi și un mecanism util de autoconservare care ne ajută să evităm pericolele. În același timp, bucuria este adesea considerată o emoție bună, pentru că ne face să ne simțim bine și să ne conectăm cu ceilalți, dar în unele situații poate fi asociată cu comportamente impulsive sau nepotrivite.

În acest articol, discutăm despre efectele pe care mediul înconjurător le poate avea asupra noastră, atât fizic, cât și psihic, de ce e important să fim atenți la igiena acestuia pentru a avea grijă nu doar de corp, ci și de psihic și cum să gestionăm emoțiile negative.  

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Igiena mediului înconjurător în medicina tradițională chineză 

Poluarea mediului este parte integrantă din viața celor care trăiesc în orașe foarte aglomerate, unde noxele sunt la tot pasul, alimentele sunt contaminate, stratul de ozon s-a subțiat, iar zgomotele intense și scăderea nivelului calitativ al vieții provoacă grave probleme de sănătate. 

Toată această situație este provocată chiar de omenire din cauza faptului că se nesocotește importanța mediului în care trăim, și, cu alte cuvinte, ne distrugem singuri sănătatea; apa și hrana poluate duc la gastrite, diaree și intoxicații; poluarea fonică duce la insomnie, tulburări psihice precum depresia sau chiar chiar surzenie; subțierea stratului de ozon crește riscul de reacții alergice, hipersensibilitate și cancer de piele. 

Cele mai importante trei motive care înrăutățesc starea mediului sunt: creșterea populației, industrializarea masivă și bunăstarea sau goana după averi fără vreo considerație pentru moștenirea lăsată generațiile viitoare în termeni de sănătate. Chinezii puneau în trecut foarte mare preț pe igiena mediului - aerul proaspăt și apa curată erau esențiale pentru sănătate. 

Să luăm exemplul lor și să mergem cât de des putem (dacă nu ne permitem să locuim la munte sau în zone nepoluate) la munte pentru a ne purifica, să mâncăm cât mai sănătos (mai puțină carne, dar mai multe fructe și legume proaspete), să bem apă curată de izvor, să respirăm aer curat și să ne bucurăm de soarele blând - adică să apelăm la resursele de energie și sănătate oferite de natură. 

Aspecte ale mediului care prezintă riscuri pentru sănătate

Igiena mediului este stricată de substanțe chimice, radiații, poluarea aerului, poluarea sonoră și poluarea apelor. Pentru a combate poluarea ambientală, sunt indicate:

  • aerisirea zilnică a casei și în special a dormitorului cel puțin două ore, dar și a biroului; dacă zona e poluată, achiziționarea unui purificator de aer pentru casă, pe care să-l pornim după ce aerisim, ar fi binevenită;
  • exerciții fizice în aer liber și plimbări zilnice; 
  • apa pe care o bem și pe care o folosim la gătit să fie curată (dacă mergem în zone nesigure, să fie îmbuteliată sau fiartă înainte);
  • pentru curățarea plămânilor de aerul poluat se recomandă a se consuma des suc de morcov cu cartof și, măcar o dată pe lună, o excursie la munte, unde se va inspira adânc de multe ori aerul curat;
  • pe cât posibil, izolarea fonică a casei sau măcar a dormitorului, pentru ca zgomotele din exterior sau de la vecini să fie cât mai reduse; în caz că nu se poate, o muzică liniștitoare în căști ajută la combaterea stresului și la relaxare;
  • evitarea șederii într-un spațiu cu fum de țigară; cu atât mai mult dacă nu suntem fumători, dacă cineva își aprinde o țigară în încăpere, e important să ieșim și să intrăm după ce s-a aerisit;
  • evitarea păstrării în dormitor a unor aparate TV, pături electrice, calculatoare, telefoane sau ceasuri digitale - mai ales în zona capului, a pernei;
  • protejarea pielii de radiațiile solare cu creme cu factor de protecție solară și haine corespunzătoare;
  • spălarea temeinică a fructelor și legumelor cu apă și bicarbonat pentru a elimina substanțele cu care poate au fost tratate.

Și toxicitatea informațională afectează igiena mediului

Și informația care vine mereu peste noi, bună sau rea, deci această „bombardare” cu informații de tot felul, mai ales negative, care nu ne privesc și ne dau o stare proastă, trebuie evitată. Recomandarea este nu să nu mai fim la curent cu ce se întâmplă în țară și în lume, ci să ne rezervăm doar un moment din zi în care să ne informăm, iar în rest să ne vedem de alte activități. În niciun caz nu ne face bine să ascultăm toată ziua știri alarmiste, care vor genera sau accentua emoțiile negative.

Se știe, din cele mai vechi timpuri, că „o minte sănătoasă se află într-un corp sănătos”. De asemenea, și reciproca este la fel de importantă - un corp sănătos depinde de o minte sănătoasă. În concluzie, mintea și corpul fac împreună un om sănătos, nu pot fi despărțite și sunt în strânsă legătură pentru a obține o sănătate deplină - emoțiile și gândurile influențează direct sistemul imunitar adică sistemul de apărare pentru sănătatea noastră fizică. 

Medicina tradițională chineză pune accentul pe interdependența dintre corp și minte: yin (mintea - aspectul invizibil) și yang (corpul - aspectul vizibil); de aici se trage concluzia că stările emoționale joacă un rol semnificativ în vulnerabilitatea noastră la boli dar și în vindecare. Dacă mintea e sănătoasă, corpul funcționează corect; dacă mintea este într-o stare mai proastă, și corpul ajunge să aibă probleme. Când ne hrănim mintea sănătos, ne hrănim într-o măsură și corpul: de aceea, contează enorm ce lăsăm zi de zi să ne intre în minte, gândurile asupra cărora stăruim și oamenii cu care ne întâlnim.

Emoțiile negative ne influențează sănătatea

Medicina tradițională chineză consideră că emoțiile negative sunt principale cauze ale bolilor, astfel: mânia dăunează ficatului, tristețea, plămânilor, teama, rinichilor, îngrijorarea, splinei iar groaza, inimii și rinichilor. 

Echilibrul este cheia

Această relație directă dintre emoții și sănătate afectează qi-ul unei persoane, energia vitală, și implicit legătura sănătoasă dintre corp și minte. Chinezii ne recomandă să fim echilibrați în tot ceea ce facem, să ne controlăm eficient emoțiile ca să fim sănătoși și să ne vindecăm rapid atunci când ne îmbolnăvim (dacă nu ești împăcat cu tine și nu te eliberezi de griji, întârzii vindecarea). 

Bombardarea informațională despre care am discutat ne atacă emoțional iar acest lucru afectează sistemul imunitar, pentru că ne consumă qi-ul, care este baza sistemului nostru de apărare. 

Este foarte greu să nu ne implicăm emoțional în tot ceea ce trăim, vedem sau auzim, dar măcar să încercam să filtrăm informațiile, să păstrăm doar ce ne ajută și să încercam să ne debarasăm repede de cele care ne afectează, mai ales că nu toate ne privesc personal. Cel mai indicat este că atunci când suntem bombardați negativ să încercam să echilibrăm cu ceva pozitiv pentru a nu ne consuma energia vitală.

Alimente care echilibrează emoțiile

Anumite alimente sunt considerate a avea efecte benefice asupra gestionării emoțiilor. De exemplu, ceaiul de mușețel sau de lavandă poate ajuta la calmarea sistemului nervos. Alimentele bogate în acizi grași Omega 3, cum ar fi peștele gras (somon, macrou, sardine) sau semințele de in, susțin sănătatea creierului și echilibrul emoțional.

Meditația și respirația conștientă

Practicile de meditație și respirație conștientă, cum ar fi qigong-ul, sunt frecvent recomandate în medicina tradițională chineză pentru a calma mintea și a reduce stresul și anxietatea. Aceste tehnici pot ajuta la canalizarea energiei și la restabilirea echilibrului emoțional.

Mișcarea regulată

Tai Chi este o formă de mișcare lentă și fluidă care combină poziții și mișcări ritmice cu respirație controlată și concentrare mentală. Este considerat a fi benefic pentru îmbunătățirea flexibilității, echilibrului, coordonării și a stării generale de bine. De asemenea, Tai Chi poate ajuta la reducerea stresului și anxietății.

Deși nu este originară din China, yoga este adesea practicată în cadrul medicinei tradiționale chineze, fiind recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății fizice și psihice. Yoga implică mișcări ale corpului, respirație controlată și meditație, și poate fi adaptată pentru a satisface nevoile individuale ale practicanților.

Acupunctura și masajul terapeutic

Tratamentele complementare, cum ar fi acupunctura și masajul terapeutic, sunt adesea utilizate în medicina tradițională chineză pentru a ajuta la deblocarea fluxului de energie în corp și la reducerea tensiunii și a disconfortului emoțional.

Pentru a întregi acest tablou al ființei omenești, mai trebuie spus că, în măsura în care emoțiile negative afectează corpul, și corpul care nu este păstrat cât mai sănătos poate afecta negativ mintea. Interacțiunea dintre corp și minte trebuie avută mereu în vedere, prin alegerile pe care le facem zi de zi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie: 
NCCIH - Traditional Chinese Medicine: What You Need To Know
https://www.nccih.nih.gov/health/traditional-chinese-medicine-what-you-need-to-know
Oxford Academic - Body, Mind, and Spirit in Early Chinese Medicine
https://academic.oup.com/book/45799/chapter-abstract/400644008?redirectedFrom=fulltext
Studiul „Body, Mind, and Spirit in Early Chinese Medicine”, apărut în A Tripartite Self: Mind, Body, and Spirit in Early China, Pages 180–C6N74, April 2023, https://doi.org/10.1093/oso/9780197630877.003.0007, autor: Lisa Raphals
Springer Link - The Concept of Body-Mind Relationship in the Context of Chinese Culture
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-12584-4_6
Studiul „The Concept of Body-Mind Relationship in the Context of Chinese Culture”, apărut în In: Leigh, H. (eds) Global Psychosomatic Medicine and Consultation-Liaison Psychiatry. Springer, Cham, 2019, https://doi.org/10.1007/978-3-030-12584-4_6, autori: Xiao, S.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0