Accentele puse pe igiena mediului ambiant de medicina tradițională chineză

Emoțiile negative, poluarea din mediul ambiant și încărcarea tehnologică peste măsură sunt considerate de medicina chineză nocive și cu efecte grave asupra sănătății noastre.

 

Efectele poluării mediului asupra sănătății

Poluarea mediului este parte integrantă din viață celor care trăiesc în orașe aglomerate, zgomotoase, unde apa și aerul sunt poluate, alimentele contaminate, stratul de ozon s-a subțiat, zgomotele intense și scăderea nivelului calitativ al vieții ne provoacă grave probleme de sănătate. Toată această situație este provocată de noi din cauza faptului că nesocotim importanța mediului în care trăim, ne distrugem singuri sănătatea astfel: apa și hrana poluate duc la gastrite, diaree și intoxicații; poluarea fonică duce la insomnie, tulburări psihice, surzenie; subțierea stratului de ozon duce la reacții alergice, hipersensibilitate și cancer de piele. 

Cele mai importante trei motive care înrăutățesc starea mediului sunt: creșterea populației, industrializarea masivă și bunăstarea sau goană după averi fără a ne gândi la generațiile viitoare. 

Chinezii puneau în trecut foarte mare preț pe importanța igienii mediului - aerul proaspăt și apa curată erau esențiale pentru sănătate. Să luăm exemplul lor și să mergem cât de des putem (dacă nu ne permitem să locuim la munte sau în zone nepoluate) la munte pentru a ne purifica, să mâncăm cât mai sănătos (puțină carne dar multe fructe și legume proaspete), să bem apă curată de izvor, să respirăm aer curat și să ne bucurăm de soarele blând – resursele nelimitate de energie oferite de natură. 

Aspecte ale mediului care prezintă riscuri pentru sănătate

 • substanțele chimice 
 • radiațiile 
 • poluarea aerului 
 • poluarea sonoră 
 • poluarea apelor 

Măsuri de combatere a poluării ambientale

 • aerisirea zilnică a casei și în special a dormitorului cel puțin două ore, dar și a biroului  
 • să facem exerciții fizice în aer liber și să ne plimbăm zilnic 
 • apa pe care o bem și pe care o folosim la gătit să fie curată (îmbuteliată sau fiartă înainte) 
 • pentru curățarea plămânilor de aerul poluat se recomandă a se consuma zilnic suc de morcov cu cartof 
 • să încercam să izolăm fonic casa sau măcar dormitorul pentru a nu ne disturba liniștea cei din exterior și în caz că nu se poate să încercam să punem o muzică liniștitoare care să ne ajute să nu ne stresăm 
 • să evităm să stăm într-un spațiu cu fum de țigară, să nu respirăm fum ci din contra, atunci când cineva își aprinde țigara în încăpere, să ieșim și să intrăm după ce s-a aerisit 
 • să nu ținem în dormitor, când dormim, aparate care radiază (TV, pături electrice, calculatoare, telefoane sau ceasuri digitale - mai ales în zona pernei) 
 • să ne protejăm pielea de radiațiile solare cu creme de protecție și haine corespunzătoare 
 • să spălam foarte bine toate fructele și legumele de insecticide 

Toxicitatea informațională

Reprezintă bombardarea cu informații negative care nu ne privesc și ne dau o stare proastă. 
Se știe, din cele mai vechi timpuri că „o minte sănătoasă se află într-un corp sănătos”. De asemenea și reciproca este la fel de importantă - un corp sănătos depinde de o minte sănătoasă. În concluzie, mintea și corpul fac împreună un om sănătos, nu pot fi despărțite și sunt în strânsă legătură pentru a obține o sănătate deplină - emoțiile și gândurile influențează direct sistemul imunitar adică sănătatea noastră fizică. 

Chinezii sunt călăuziți de interdependență dintre corp și minte: yin (mintea - aspectul invizibil) și yang (corpul - aspectul vizibil) iar de aici se trage concluzia că stările emoționale joacă un rol semnificativ în vulnerabilitatea noastră la boli dar și în vindecare. Dacă mintea e sănătoasă, corpul funcționează corect; dacă mintea este într-o stare mai proastă și corpul are probleme. Când ne hrănim mintea sănătos inevitabil ne hrănim și corpul, de aceea contează enorm atitudinea pozitivă în față unei boli pentru a ne vindecă rapid. 

Emoțiile negative ne influențează sănătatea

 
 

Chinezii din vechime considerau emoțiile principale cauze ale bolilor astfel: mânia dăunează ficatului, tristețea plămânilor, teama rinichilor, îngrijorarea splinei iar bucuria sau groază excesivă inimii și rinichilor. 

Această relație directă dintre emoții și sănătate afectează qi-ul unei persoane și implicit legătură sănătoasă dintre corp și minte. Chinezii ne recomandă să fim echilibrați în tot ceea ce facem, să ne controlăm eficient emoțiile că să fim sănătoși, să ne vindecăm rapid (dacă nu ești împăcat și nu te eliberezi de griji - întârzii vindecarea). 

Bombardarea informațională ne afectează emoțional iar acest lucru afectează sistemul imunitar, ne consumă qi-ul (baza sistemului nostru de apărare). Este foarte greu să nu ne implicăm emoțional în tot ceea ce trăim, vedem sau auzim dar măcar să încercam să filtrăm informațiile, să păstrăm doar ce ne ajută și să încercam să ne debarasăm repede de cele care ne afectează ,mai ales că nu toate ne privesc personal. Cel mai indicat este că atunci când suntem bombardați negativ să încercam să echilibrăm cu ceva pozitiv pentru a nu ne consumă qi-ul care este bază echilibrului yin/yang al nostru. 

Pentru a întregi acest tablou al ființei omenești, trebuie să se știe că în măsură în care emoțiile afectează corpul, și corpul poate afecta mintea. Interacțiunea strânsă dintre ele este interdependentă, nici unul nu poate supraviețui fără celălalt. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0