Hidroxiclorochina nu este mai eficientă decât placebo în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 [studiu]

Deși la începuturile pandemiei de COVID-19 hidroxiclorochina părea să aibă efecte promițătoare ca mijloc de prevenire și ca tratament pentru această boală, mai multe studii au arătat că în realitate nu este eficientă.

La începutul pandemiei, hidroxiclorochina părea să aibă potențial ca mijloc de prevenție

Rapoarte timpurii din China și din Franța au sugerat că pacienții cu simptome severe de COVID-19 și-au îmbunătățit mai repede starea de sănătate atunci când li s-au administrat clorochină sau hidroxiclorochină, medicamente utilizate în principal pentru tratarea malariei și a mai multor boli inflamatorii, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă. 

Deși s-a demonstrat într-un studiu de laborator că hidroxiclorochina și clorochina neutralizează virusul care duce la boala COVID-19, alte studii efectuate pe oameni nu au sugerat niciun beneficiu al acestui medicament. În ceea ce privește eficacitatea hidroxiclorochinei în monoterapie pentru a preveni infecția cu coronavirus, rezultatele unui studiu clinic a constatat că nu previne infecția. De asemenea, cercetătorii de la Case Western Reserve University din Cleveland, Ohio au descoperit într-un studiu că hidroxiclorochina nu este eficientă în prevenirea bolii COVID-19 la pacienții cu lupus și artrită reumatoidă.

Într-un studiu clinic recent, prin care oamenii de știință au încercat să afle dacă administrarea zilnică a hidroxiclorochinei ar putea să-i protejeze pe cei mai susceptibili să fie mai expuși la COVID-19, s-a constatat că nu există nicio diferență între ratele de infectare în rândul personalului medical care a luat hidroxiclorochină versus persoanele care au luat un placebo.

Experții nu recomandă utilizarea hidroxiclorochinei ca metodă preventivă pentru COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au constatat că, deși au observat o lipsă de efect împotriva COVID-19 asociată cu hidroxiclorochina, nivelurile de infectare au fost scăzute în rândul participanților la studiu, ceea ce ar putea indica eficacitatea altor măsuri de prevenție utilizate în sistemul de sănătate: distanțarea socială, utilizarea echipamentelor de protecție personală și igiena corectă a mâinilor.

„Această lucrare reprezintă primul studiu randomizat al efectului profilactic al hidroxiclorochinei pentru cei care nu au fost încă expuși la COVID-19”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Benjamin Abella, profesor de medicină de urgență și directorul Centrului pentru Știința Reanimării. „Și cu toate că hidroxiclorochina este un medicament eficient pentru tratamentul bolilor precum lupusul și malaria, nu am observat diferențe care să ne determine să recomandăm prescrierea acesteia ca medicament preventiv pentru COVID-19 la lucrătorii din prima linie”, a mai adăugat acesta.

Datorită naturii noi a bolii COVID-19, comunitățile științifice și cele medicale au fost nevoite să evalueze rapid măsurile de tratament și prevenire. Astfel, un medicament care a fost considerat o potențială soluție preventivă a fost hidroxiclorochina, pe baza studiilor de laborator care indicau că ar putea împiedica SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, să pătrundă în celule.

Ca atare, echipa de cercetare de la Universitatea din Pennsylvania și-a propus să testeze riguros dacă administrarea unei doze substanțiale de hidroxiclorochină - 600 mg pe zi timp de două luni - ar avea vreun efect asupra ratelor de infectare. Ei au efectuat acest studiu în rândul lucrătorilor din spitale care au intrat în mod regulat în contact cu pacienții bolnavi de COVID-19.

Cercetătorii au putut analiza astfel un grup de 125 de medici, asistenți medicali, infirmieri, tehnicieni de urgență și terapeuți respiratori pe care i-au recrutat pentru studiu. Această grupă de populație a lucrat în mai multe zone din două spitale universitare, inclusiv în departamentele de urgență și în unitățile COVID-19. Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu au luat hidroxiclorochină, în timp ce cealaltă jumătate a luat un placebo (o pastilă de celuloză). Studiul a fost dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici cercetătorii, nici participanții nu știau ce medicament li s-a oferit spre administrare.

Au fost folosite teste extinse pentru a dovedi cât mai precis cine a contractat sau nu virusul. Fiecare persoană participantă la studiu a făcut un test RT-PCR și testarea anticorpilor pentru COVID-19 la începutul studiului, la jumătatea și la sfârșitul acestuia, adică într-un interval de mai multe săptămâni (perioada de studiu a început pe 9 aprilie și s-a încheiat pe 14 iulie 2020). Participanții au făcut, de asemenea, electrocardiograme din cauza îngrijorărilor cu privire la hidroxiclorochină, care cauzează probleme de ritm cardiac în cazurile severe de COVID-19.

Pentru a testa cu adevărat potențialul hidroxiclorochinei ca medicament de prevenire, oamenii de știință au considerat că este esențial să recruteze lucrători din domeniul sănătății, cu multe ore de expunere fizică directă la pacienții bolnavi de COVID-19, apoi să îi randomizeze într-un mod dublu-orb cu hidroxiclorochină sau o potrivire placebo și să îi trateze pentru o perioadă lungă de timp. De-a lungul săptămânilor de studiu, participanții au fost monitorizați îndeaproape pentru siguranța lor.

Hidroxiclorochina, fără efect în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2

La sfârșitul studiului, 6,3% dintre cei care au luat hidroxiclorochină au testat pozitiv pentru COVID-19, în timp ce 6,6 % dintre cei care au luat placebo au fost pozitivi. Niciunul nu a necesitat spitalizare. În plus, nu a fost detectată nicio diferență în ritmurile cardiace între persoanele din ambele brațe ale studiului, ceea ce a arătat că, deși medicamentul nu a avut niciun efect preventiv, acesta nu a fost nici dăunător, în afara unor efecte secundare temporare, cum a fost diareea pentru unii participanți.

Diferențele observate au fost neglijabile, afirmă savanții, iar persoanele care au luat virusul, indiferent dacă li s-a administrat sau nu hidroxiclorochină, au fost toate asimptomatice sau au avut forme foarte ușoare de COVID-19.

În timp ce studiul a fost inițial programat să recruteze 200 de lucrători din domeniul sănătății, o analiză pe parcurs a arătat că și dacă s-ar continua înrolarea acestora nu s-ar produce rezultate diferite. Un consiliu independent de siguranță și monitorizare a datelor a analizat constatările și a fost de acord.

Rezultatele acestui studiu vor avea un impact asupra zecilor de studii clinice planificate și în curs de desfășurare din întreaga lume care testează hidroxiclorochina ca mod de prevenire a bolii COVID-19 la lucrătorii din domeniul sănătății. Deși un studiu mult mai amplu ar putea avea un rezultat diferit, rezultatele studiului Penn sugerează că alte forme de prevenire, inclusiv vaccinurile, ar merita mai multă atenție.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Efficacy and Safety of Hydroxychloroquine vs Placebo for Pre-exposure SARS-CoV-2 Prophylaxis Among Health Care Workers
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2771265
1. Studiul „Efficacy and Safety of Hydroxychloroquine vs Placebo for Pre-exposure SARS-CoV-2 Prophylaxis Among Health Care Workers”, apărut în JAMA Intern Med. Published online September 30, 2020. doi:10.1001/jamainternmed.2020.6319, autori: Benjamin S. Abella et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0