Hemoglobina mică poate avea beneficii pentru sănătate?

Despre hemoglobină se știe că nu trebuie să fie prea mică. Însă un studiu bazat pe două mari cohorte umane, precum și pe lucrări experimentale, susține că nivelurile mai scăzute de hemoglobină pot proteja atât împotriva obezității, cât și a sindromului metabolic.

Obezitatea și sindromul metabolic sunt probleme majore de sănătate la nivel mondial, legate de numeroase comorbidități și mortalitate prematură. Mulți dintre adulții lumii sunt supraponderali sau obezi și au sindrom metabolic, iar fenomenul este în creștere, cauza principală fiind stilul de viață modern în care se consumă alimente cu prea mult zahăr și grăsimi trans sau animale și se face prea puțină mișcare. Obezitatea infantilă este, de asemenea, în creștere la nivel global și necesită atenție sporită din partea autorităților de sănătate.

Hemoglobina este o proteină din sânge responsabilă pentru transportul oxigenului în țesuturile corpului. Un studiu¹ condus de Universitatea Oulu din Finlanda infirmă convingerea că nivelurile ridicate de hemoglobină sunt întotdeauna de dorit pentru sănătate. Acest studiu bazat pe două mari cohorte umane, precum și pe lucrări experimentale, susține că nivelurile mai scăzute de hemoglobină pot proteja atât împotriva obezității, cât și a sindromului metabolic. Fenomenul poate fi legat de răspunsul corpului la condiții de oxigen scăzut și este utilizat, de exemplu, de sportivii de rezistență când fac antrenamente la înălțime mare.

Nivelurile de hemoglobină variază de la un individ la altul, iar nivelurile normale în populația finlandeză variază de la 117 la 155 de grame pe litru la femei și de la 134 la 167 de grame pe litru în cazul bărbaților.

Hemoglobina mică, asociată cu un risc mai mic de obezitate

Lucrarea, apărută în jurnalul științific de profil Science Advances, a arătat că diferențele individuale ale nivelurilor de hemoglobină sunt puternic asociate cu sănătatea metabolică la vârsta adultă. Nivelurile de hemoglobină au fost asociate cu indicele de masă corporală, metabolismul glucozei, lipidele din sânge și tensiunea arterială, participanții cu niveluri mai mici de hemoglobină fiind mai sănătoși din punct de vedere al măsurătorilor metabolice. 

Examinând valorile hemoglobinei în intervalul normal, cercetătorii au găsit o asociere clară între nivelurile de hemoglobină și trăsăturile cardiovasculare cheie, iar corelațiile au devenit mai pronunțate pe măsură ce oamenii înaintau în vârstă. Efectul dat de hemoglobina mică, observat în studiu, este legat de un deficit ușor de oxigen în organism și de răspunsul corespunzător (așa-numitul răspuns HIF) care este activat în consecință. Constatarea întărește înțelegerea rolului central pe care îl are răspunsul HIF în reglarea metabolismului energetic al organismului.

Potrivit investigatorilor, nivelurile de hemoglobină reprezintă o măsură bună a capacității organismului de a transporta oxigen. O lipsă ușoară de oxigen activează răspunsul HIF, ceea ce face metabolismul energetic al organismului mai puțin economic și, prin urmare, poate proteja împotriva obezității și a schimbărilor negative în metabolism.

Echipa de cercetare demonstrase deja în lucrări anterioare că activarea răspunsului la hipoxie protejează șoarecii de obezitate, sindrom metabolic, ficat gras și ateroscleroză. Studiul publicat acum este primul în care legătura dintre deficitul de oxigen și o gamă largă de markeri metabolici este demonstrată și la oameni.

Deși acest studiu folosește mai multe metode pentru a stabili legături între nivelurile mai mici de oxigen din corp și sănătatea metabolică, afirmă oamenii de știință, este foarte dificilă stabilirea cauzalității asociațiilor observate în datele umane. Cu toate acestea, combinând dovezi din diferite componente ale studiului, rezultatele susțin că hipoxia poate juca, de asemenea, un rol important în sănătatea metabolică a oamenilor.

Se știe deja, spun savanții, că la persoanele care trăiesc deasupra nivelului mării, nivelurile scăzute de oxigen din habitat determină activarea pe termen lung a răspunsului HIF. Aceste persoane tind să fie mai subțiri și să aibă o toleranță mai bună la zahăr și un risc mai scăzut de deces cardiovascular.

Prin urmare, o întrebare cheie pentru viitor este cum s-ar putea reduce nivelurile de oxidare ale corpului, dacă este necesar, pentru a obține o activare permanentă la nivel scăzut a răspunsului HIF și, astfel, protecție împotriva obezității? Potrivit cercetătorilor, enzimele HIF care cauzează un răspuns hipoxic ar putea fi utilizate ca ținte ale obezității și medicamentelor metabolice la om. În prezent, acestea sunt utilizate în Asia pentru a trata anemia renală.

Studiul s-a bazat pe o mare cohortă de oameni născuți în nordul Finlandei în 1966. În studiu, sănătatea și bunăstarea a peste 12.000 de persoane au fost monitorizate în mod regulat de la naștere. Rezultatele au fost, de asemenea, reproduse în materialul de cohortă al studiului multicentric „Riscul cardiovascular la tinerii finlandezi”, care acoperă în prezentul studiu un total de peste 1.800 de persoane. Această lucrare a fost realizată în mod special în colaborare între oameni de știință de la Universitățile Turku și Tampere din Finlanda și de la Imperial College London, Marea Britanie.

Care sunt nivelurile normale ale hemoglobinei și ce indică nivelurile anormale?

Nivelul normal de hemoglobină în cazul bărbaților este între 14,0 și 17,5 grame pe decilitru, iar în cazul femeilor este între 12,3 și 15,3 grame pe decilitru. Dacă hemoglobina este mai mică decât în mod normal, înseamnă că persoana are un număr scăzut de celule roșii din sânge (adică anemie). Anemia poate avea multe cauze diferite, inclusiv carențe de vitamine, sângerări și boli cronice. Dacă, în schimb, un test de hemoglobină arată un nivel mai mare decât cel normal, există, de asemenea, mai multe cauze potențiale: tulburarea de sânge Policitemia vera, traiul la o altitudine ridicată, fumatul și deshidratarea.

În caz de hemoglobină prea mică, pacientul are anemie, care există sub mai multe forme, fiecare cu cauze diferite, care pot include lipsa de fier sau de vitaminele B9 sau B12, sângerare, cancere care afectează măduva osoasă, cum ar fi leucemia, boli renale sau hepatice, hipotiroidism sau talasemie, o tulburare genetică ce duce la niveluri scăzute de hemoglobină și globule roșii din sânge. 

În caz de hemoglobină prea mare, poate fi vorba de Policitemia vera, o afecțiune a sângelui în care măduva osoasă produce prea multe celule roșii în sânge, o boală pulmonară, deshidratare, traiul la o altitudine mare, fumatul intensiv, arsuri, vărsături excesive sau exerciții fizice extrem de obositoare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Advances - Systematic evaluation of the association between hemoglobin levels and metabolic profile implicates beneficial effects of hypoxia 
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abi4822
1. Studiul „Systematic evaluation of the association between hemoglobin levels and metabolic profile implicates beneficial effects of hypoxia”, apărut în Science Advances (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abi4822, autori: Juha Auvinen et al.
Cleveland Clinic - Low Hemoglobin 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17705-low-hemoglobin


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0