Graviola, fructul cu proprietati anticancer

Fie că ai auzit până acum de graviola, fie că nu, acest fruct exotic, care provine din pădurile tropicale ale Africii, Americii de Sud și din sud-estul Asiei are numeroase potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți despre care se spune că ar fi utile în lupta împotriva cancerului. Află din acest articol ce remedii cu graviola au fost studiate, ce poți face cu fructul și cine trebuie să fie precaut la utilizarea suplimentelor cu graviola.

Graviola (Annona muricata) este un copac tropical care produce un fruct verde, comestibil, cu o coajă aspră și cu pulpa dulce și aromată. Graviola a câștigat popularitate în întreaga lume nu numai datorită gustului său delicios, ci și pentru proprietățile sale potențial benefice pentru sănătate. Graviola este cultivată în toate regiunile tropicale ale lumii, însă fructele coapte sunt foarte perisabile, se înmoaie și se strică destul de repede. Deși fructele de graviola au o aromă unică și foarte plăcută, nu sunt la fel de populare ca alte fructe tropicale.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Remediile cu graviola, folosite de multă vreme în medicina tradițională

Fructul și alte părți ale plantei au fost folosite în medicina tradițională pentru diverse scopuri, inclusiv pentru tratarea anumitor afecțiuni. Anumite părți ale plantei, cum ar fi semințele și frunzele, conțin compuși care pot fi toxici, așa că este recomandat să se consulte un specialist înainte de a utiliza graviola în scopuri medicinale.

Populația din anumite țări din Africa și din America de Sud a folosit scoarța, frunzele, rădăcina și fructele de graviola pentru a trata infecțiile cu virusuri și paraziți, reumatismul, artrita, depresia și alte boli. Oamenii de știință au descoperit, în urma cercetărilor, că anumite extracte din graviola pot ajuta la tratarea acestor boli.

Nu există dovezi științifice clare care să arate că fructul graviola (Annona muricata) funcționează ca un leac pentru cancer. În studiile efectuate în laborator, extractele de graviola pot distruge anumite tipuri de celule canceroase (în special, acelea din cancerul de ficat și din cancerul mamar), care sunt rezistente la anumite medicamente utilizate în chimioterapie. Dar oamenii de știință atrag atenția că nu există niciun fel de studii care să fi inclus oameni, așa că nu se știe dacă graviola funcționează sau nu ca un tratament pentru cancer.

Valori nutriționale graviola

100 g de fruct de graviola crud au cam 66 de calorii, 16.8 g de carbohidrați, 3.3 g fibre, 34% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 8% din doza recomandată de potasiu, 5% din doza de magneziu și 5% din doza de tiamină (vitamina B1).

Cum se aleg fructele și cum se mănâncă?

Graviola trebuie să fie un pic moale la atingere, cam ca avocadoul copt, iar dacă este tare, se mai lasă câteva zile înainte de a fi consumat. Semințele nu se mănâncă, deoarece au efect toxic. Pentru consum, se taie fructul pe jumătate și se scoate pulpa. Fructul de graviola se poate consuma ca atare sau adăugat în smoothie-uri, înghețate, prăjituri etc. 

Ce potențiale beneficii are graviola?

Graviola a fost analizată de oamenii de știință în mai multe studii, însă cele mai multe au fost efectuate in vitro sau pe animale, deci e greu de spus dacă beneficiile există cu adevărat și pentru oameni. Iată câteva potențiale beneficii ale acestei plante:

Ar putea fi utilă împotriva anumitor forme de cancer

După cum subliniază specialiștii din domeniu, nu s-au efectuat studii directe pe oameni, însă s-a descoperit că extractele de graviola ucid anumite tipuri de celule canceroase, îndeosebi pe cele din cancerul la sân și pe cele din cancerul la ficat. În cadrul unui studiu indian efectuat pe mai multe tipuri de celule, frunzele de graviola au dovedit proprietatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase în proporție de 80%. 

De asemenea, extractul de graviola a inhibat supraviețuirea și metabolismul celulelor pancreatice canceroase, iar acest lucru indică un potențial succes în ceea ce privește cancerul de pancreas. Modul în care funcționează aceste substanțe numite acetogenine este unic: ele distrug selectiv celulele canceroase, fără să le afecteze pe cele sănătoase.

Îmbunătățește sănătatea ochilor

Graviola este bogată în antioxidanți. Aceștia, în special vitaminele C și E, zincul și betacarotenul, scad riscul bolilor de ochi. De asemenea, antioxidanții reduc stresul oxidativ, care poate cauza cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă. 

Luptă cu inflamația din corp

Unele cercetări efectuate în zonele tropicale ale Africii s-au concentrat îndeosebi pe proprietățile antiinflamatoare ale rădăcinii, frunzelor și scoarței copacului de graviola. Capacitatea de a trata inflamația din organism este foarte bună în cazul copacului graviola, iar remediile pot fi folosite pentru ușurarea simptomelor artritei. Pe lângă efectul antiinflamator, graviola este de asemenea cunoscut pentru efectele sale analgezice.

Ajută în tratamentul pentru diabet

Potrivit unui studiu nigerian, graviola posedă proprietăți anti-diabetice. Cele două grupuri de șoareci de laborator testate în cadrul studiului aveau o diferență semnificativă în ceea ce privește concentrațiile de glucoză în sânge, iar grupul tratat cu graviola a avut concentrații mai mici comparativ cu celălalt. În plus, s-a descoperit că extractele de frunze de graviola inhibă (și chiar previn) stresul oxidativ hepatic în rândul pacienților cu diabet.

Susține sistemul imunitar

Un studiu coreean arată ca aportul de graviola poate ajuta imunitatea. Acest lucru poate fi atribuit compușilor bioactivi din fructul de graviola. S-a descoperit că extractele din frunze de graviola (luate pe cale orală) reduc edemul de la nivelul picioarelor șoarecilor de laborator, lucru care este, de obicei, cauzat de un sistem imunitar slab. 

Studiul concluzionează că extractul de frunze de graviola are potențialul de a ajuta imunitatea și, prin urmare, poate fi folosit în tratamentul pacienților imunocompromiși, adică acei pacienți al căror răspuns imun este redus sau chiar a dispărut. Fructul de graviola poate face parte din dieta pacienților pentru a le îmbunătăți calitatea vieții.

S-a constatat că sucul fructului de graviola oferă mai mulți micronutrienți decât pulpa acestuia, însă pulpa are mai multă vitamina A decât sucul. De asemenea, graviola este bogată în vitamina C care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. Betacarotenul, precursorul vitaminei A, contribuie și el la îmbunătățirea imunității.

Cum faci un smoothie de graviola?

Pentru a face un smoothie delicios de graviola, plin de nutrienți, ai nevoie de câteva ingrediente simple și de un blender. Iată o rețetă de bază pentru un smoothie de graviola:

Ingrediente

1 fruct de graviola matur, copt
1 banană 
½ de cană de lapte (poți pune lapte de vacă, lapte de migdale sau oricare alt tip)
1 lingură de miere sau alt îndulcitor natural preferat (opțional, dacă vrei mai dulce)
cuburi de gheață (opțional, pentru răcire)

Mod de preparare

Spală bine fructul de graviola, taie-l pe jumătate și scoate pulpa cu o lingură sau cu mâna. Asigură-te că utilizezi doar pulpa albă, nu și semințele și coaja, deoarece acestea pot fi toxice. Taie banana descojită în bucăți mai mici. Pune pulpa de graviola, banana, laptele și mierea (dacă vrei ca smoothie-ul să fie mai dulce), în blender și mixează până obții o consistență cremoasă - dacă vrei un smoothie mai rece, poți adăuga și câteva cuburi de gheață.

Dacă este necesar, oprește blenderul și adaugă mai mult lichid pentru a obține consistența dorită. Bea smoothie-ul imediat ce este gata pentru a profita la maximum de prospețimea și gustul său.

Cine nu ar trebui să consume graviola?

Fructul de graviola poate fi consumat cu moderație de majoritatea oamenilor ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, fiind bogat în vitamine, minerale și fibre. Totuși, unele persoane pot experimenta probleme gastrointestinale precum diaree sau disconfort abdominal după consumul de graviola în exces.

Suplimentele alimentare pe bază de graviola pot avea anumite efecte secundare și pot interacționa cu anumite medicamente sau boli. În acest sens, există anumite grupuri de persoane care ar trebui să evite consumul de graviola sau să discute cu un medic înainte de a încerca remediile din această plantă:

Femeile însărcinate sau care alăptează

Nu există suficiente date științifice pentru a determina siguranța consumului de graviola în timpul sarcinii sau al alăptării. De aceea, este mai bine să se evite administrarea remediilor din această plantă în timpul sarcinii sau alăptării.

Persoanele cu probleme hepatice

Graviola poate avea un impact negativ asupra funcției hepatice, iar persoanele cu afecțiuni hepatice preexistente ar trebui să ceară mai întâi sfatul medicului.

Persoanele aflate în tratamente medicamentoase

Graviola poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cele pentru tensiunea arterială, antidepresive, anticoagulante și altele așa că, pentru a evita interacțiunile nedorite, și în acest caz trebuie discutat cu medicul.

Persoanele cu alergii

Dacă ai alergie la fructele tropicale sau la alte plante din familia Annonaceae (cum ar fi papaya), există un risc crescut de a dezvolta reacții alergice și la fructul de graviola.
Recomandarea noastră este ca, înainte de a apela la orice fel de terapie complementară sau alternativă, să te sfătuiești cu medicul de familie sau cu medicul curant, dacă ești în tratament pentu anumite boli cronice, și să afli dacă graviola este recomandată în cazul tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer Research UK - Graviola (soursop) 
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/graviola
NCBI - Anticancer and Apoptogenic Effect of Graviola and Low-Dose Radiation in Tumor Xenograft in Mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7273578/
Studiul „Anticancer and Apoptogenic Effect of Graviola and Low-Dose Radiation in Tumor Xenograft in Mice”, apărut în Integr Cancer Ther. 2020; 19: 1534735419900930. Published online 2020 Jun 3. doi: 10.1177/1534735419900930, autori: Ghada A. El Tawiil et al.
NCBI - Mechanisms of Analgesic and Anti-Inflammatory Properties of Annona muricata Linn. (Annonaceae) Fruit Extract in Rodents
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259190/
Studiul „Mechanisms of Analgesic and Anti-Inflammatory Properties of Annona muricata Linn. (Annonaceae) Fruit Extract in Rodents”, apărut în J Med Food. 2014 Dec 1; 17(12): 1375–1382. doi: 10.1089/jmf.2013.0088, autori: Ismail O. Ishola et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0