Este oare posibil ca bacteriile intestinale sa provoace sindromul de oboseala cronica?

Oamenii de stiinta au descoperit diferente la nivelul bacteriilor intestinale ale persoanelor care sufera de sindromul oboselii cronice fata de cele ale persoanelor sanatoase.

 

Acest studiu este printre primele care asociaza anormalitatile privind structura bacteriilor intestinale, microbiomul, si oboseala cronica, o boala misterioasa si epuizanta. Nu este clar daca aceste diferente sunt doar un semn al sindromului de oboseala cronica sau o cauza fundamentala, a precizat autorul studiului, dr. W. Ian Lipkin.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dar ar putea fi asociata si cu gravitatea bolii, a mai spus Lipkin. Acesta este directorul Center for Infection and Immunity al Scolii de Sanatate Publica Mailman din cadrul Universitatii Columbia. Aproximativ 1 milion de americani sufera de sindromul de oboseala cronica, mai mult femei decat barbati, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC.

In general, persoanele care sufera de acest sindrom se plang de oboseala extrema dupa efort, dureri musculare sau articulare, dificultati in gandire si probleme de somn. Dar doar aproximativ 20% dintre persoanele care sufera de acest sindrom stiu acest lucru, deoarece este greu de diagnosticat, a mai precizat CDC. 

Oamenii de stiinta au inceput sa examineze microbiomul pentru a gasi raspunsul la o serie de mistere medicale. Microbiomul reprezinta bacteriile care traiesc pe si in interiorul corpului. „In acest caz, este vorba de bacteriile din intestine” a spus Lipkin. „Aceste bacterii ne influenteaza dispozitia, modul in care sistemul imunitar raspunde la factorii de mediu si rezistenta la boli” a adaugat acesta.

Pentru a examina posibila asociere dintre sindromul de oboseala cronica si dezechilibrarea bacteriilor intestinale, cercetatorii au recrutat 50 de pacienti cu sindrom de oboseala cronica si 50 de persoane sanatoase din patru orase americane. Majoritatea au fost femei, cu o varsta medie de 51 de ani. Probele de scaun ale participantilor au fost descompuse genetic pentru a identifica tipurile si cantitatea de bacterii existente. S-au efectuat si analize de sange. S-a constatat ca persoanele cu sindrom de oboseala cronica „au bacterii intestinale diferite fata de persoanele sanatoase” a spus Lipkin.

Mai precis, echipa de cercetare a observat ca pacientii care sufereau de oboseala cronica, si nu participantii sanatosi, aveau cantitati ridicate din anumite specii de bacterii intestinale. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca in randul persoanelor cu sindrom de oboseala cronica, compozitia bacteriana parea ca se modifica in functie de gravitatea bolii. Ambele asocieri au ramas valabile indiferent daca persoana cu sindrom de oboseala cronica suferea si de sindromul colonului iritabil. Cele doua afectiuni merg mana in mana.

 
 

„Acest studiu reprezinta un pas prematur, dar important in identificarea compozitiei unui microbiom sanatos” a spus Lipkin. In cele din urma, rezultatele studiului ar putea contribui la diagnosticarea si dezvoltarea unor tratamente noi ale subtipurilor de oboseala cronica, au mai sugerat acesta si colegii sai. „Pe masura ce cercetarea continua” a adaugat Lipkin „preconizam ca medicii vor putea sa faca recomandari specifice care sa influenteze compozitia microbiomului nostru si sa reduca simptomele sindromului de oboseala cronica.”

In prezent, in Statele Unite, nu exista tratamente aprobate pentru sindromul de oboseala cronica. Cu toate acestea, un medic a avertizat ca mai intai sunt necedare cercetari suplimentare. Este putin probabil sa existe doar o singura explicatie sau „o solutie miraculoasa” pentru sindromul respectiv, a tinut sa precizeze dr. Jim Pagel. Acesta este profesor asociat la Medical School System in cadrul Universitatii Colorado. Pagel a subliniat ca e posibil ca anormalitatile identificate la nivelul microbiomului sa fie doar un factor „secundar” asociat sindromului de oboseala cronica, si nu cauza acestuia. Ar putea fi implicati numerosi factori.

 

 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Concluzia: „Nu am inteles decat foarte putin ceea ce reprezinta un regim alimentar potrivit si asocierile dintre flora gastrointestinala si boli” a spus Pagel. „Sunt mai putine lucruri pe care nu le stim, decat pe care le stim”.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0