Diareea nocturna: ce o declanseaza si cum o poti trata?

Diareea nocturnă este caracterizată de scaune moi, apoase, însoțite de crampe abdominale, care trezesc persoana din somn. Din ce cauze te poți confrunta cu acest tip de diaree și ce e de făcut?

Diareea nocturnă poate să se manifeste sub forma unui episod care trece de la sine într-o zi, două, ori poate fi cronică, dacă durează mai mult de 4 săptămâni – în această situație vorbim despre necesitatea unui consult de specialitate în cel mai scurt timp.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Diaree nocturnă: din ce cauze apare?

Diareea care se manifestă pe timpul nopții poate avea mai multe cauze, printre care și:

Infecțiile

Infecțiile gastrointestinale sunt cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți care atacă tractul gastrointestinal și pot afecta stomacul și intestinele. Aceste infecții pot duce la inflamație și iritație a mucoasei intestinale, ceea ce determină apariția diareei. Aceste infecții pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi febră, greață, vărsături și crampe abdominale.

Infecțiile gastrointestinale pot fi transmise prin consumul de alimente sau apă contaminate, contactul direct cu persoane infectate sau prin alte căi de transmitere a microorganismelor patogene. Majoritatea infecțiilor gastrointestinale sunt autolimitante și se rezolvă de la sine în câteva zile, dar e important de ținut minte că sunt contagioase, deci e necesar să iei măsuri pentru a nu le transmite altora.

Intoleranțe alimentare

Persoanele care au intoleranță la lactoză sau la alte alimente pot experimenta diaree dacă mănâncă aceste alimente în timpul zilei și seara. În cazul unor intoleranțe, simptomele digestive, inclusiv diareea, pot deveni mai pronunțate pe măsură ce alimentele sunt digerate. Alcoolul poate irita tractul gastrointestinal și poate provoca diaree, inclusiv în timpul nopții. 

Un anumit tratament medicamentos

Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, pot provoca diaree ca efect secundar. 

Stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea pot influența funcționarea tractului gastrointestinal și pot provoca diaree, inclusiv nocturnă.

Diareea noctură se ameliorează rapid, uneori chiar după prima noapte. Rareori acest tip de diaree se cronicizează, iar într-o asemenea situație poate fi vorba despre o afecțiune gastrointestinală serioasă.

Printre afecțiunile care pot cauza diaree noctură se numără:

Boala inflamatorie intestinală

Boala inflamatorie intestinală înseamnă colită ulcerativă sau boală Crohn. Ambele sunt afecțiuni autoimune ale tractului intestinal, care cauzează inflamație și se manifestă (și) prin diaree. 

În colita ulcerativă, mucoasa delicată a intestinului gros devine inflamată și afectată. Acest proces inflamator interferează cu absorbția normală a apei și nutrienților în intestine. Ca urmare, conținutul intestinal trece mai rapid prin tractul gastrointestinal și nu se mai absoarbe corespunzător, ceea ce duce la diaree. Ulcerațiile care apar pe mucoasa intestinală pot agrava inflamația și pot crește cantitatea de lichid și mucus eliberată în intestine. Aceste ulcerații contribuie și ele la apariția diareei. 

În boala Crohn, procesul inflamator interferează cu funcționarea normală a intestinului, inclusiv cu absorbția adecvată a apei și nutrienților. Ca urmare, lichidul și substanțele nedigerate trec rapid prin intestin, ceea ce duce la diaree. La fel ca în caz de colită, și în boala Crohn pot apărea leziuni în mucoasa intestinală, ceea ce agravează inflamația și poate duce la pierderea de lichid și sânge prin leziuni, ceea ce contribuie la apariția diareei.

Colita microscopică

Această afecțiune poate cauza diaree nocturnă chiar și în perioadele în care nu se consumă alimente deloc. Această afecțiune determină apariția inflamației colonului la nivel microscopic. Deși cauzele exacte ale colitei microscopice nu sunt pe deplin înțelese, se crede că aceasta poate fi asociată cu o reacție imunitară anormală la anumite substanțe sau infecții intestinale. Printre posibilele cauze se numără reacțiile adverse la medicamente, infecții bacteriene sau virale, precum și tulburări autoimune.

Simptomele colitei microscopice pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, și pot include diaree cronică (uneori cu sânge), crampe abdominale, scădere în greutate și oboseală.

Diabetul

Diabetul zaharat mărește predispoziția pentru diaree nocturnă. Unele medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului, cum ar fi metformina, pot cauza diaree ca efect secundar la unii pacienți și, de asemenea, persoanele cu diabet sunt mai predispuse la infecții, inclusiv infecții gastrointestinale, care pot provoca diaree.

Diabetul pe termen lung poate afecta nervii, inclusiv nervii care controlează funcționarea tractului gastrointestinal. Situația poate duce la o afecțiune numită neuropatie diabetică autonomă; aceasta poate afecta contracțiile musculare și mișcarea alimentelor prin intestine. În acest caz, tranzitul intestinal poate deveni mai rapid, ceea ce poate duce la diaree. 

Cum se manifestă diareea nocturnă?

Diareea noctură este extrem de deranjantă întrucât tulbură somnul. Simptomele prin care se manifestă o diaree nocturnă sunt următoarele:

  • Scaune moi, apoase
  • Dureri abdominale
  • Nevoia urgentă de defecare
  • Greață
  • Balonare
  • Febră

Cum se tratează diareea nocturnă?

Diareea nocturnă se tratează în funcție de cauza sa. În caz de diaree nocturnă cronică, medicul poate prescrie tratament medicamentos bazat pe medicamente antidiareice sau pe antibiotice. Pentru tratarea diareei blânde, necronicizate, se pot folosi următoarele strategii:

Hidratarea organismului

Diareea mărește predispoziția pentru deshidratare, de aceea se recomandă consumul de apă și de săruri de rehidratare orală după episoadele severe de diaree.

Regimul alimentar

Se recomandă adoptarea unui regim pentru diaree bazat pe alimente precum orezul, bananele și pâinea prăjită. Acestea vor ajuta la reglarea tranzitului intestinal. E indicat să se evite alimentele grase și greu de digerat în această perioadă.

Antidiareice care se pot lua fără rețetă

Medicamentele antidiareice care pot fi luate fără rețetă pot fi administrate pentru reducerea simptomatologiei diareei nocturne.

Evitarea cofeinei și alcoolului

Cofeina și alcoolul pot avea efecte laxative, care nu sunt dorite în timpul episoadelor diareice. De asemenea, acestea pot irita colonul, care este oricum suprasolicitat de scaunele moi.

Probiotice

Probioticele pot fi benefice pentru gestionarea diareei, mai ales în cazul diareei cauzate de dezechilibrele bacteriene din intestin. Probioticele sunt bacterii benefice care pot ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale și pot reduce simptomele digestive, inclusiv diareea. Probioticele pot fi găsite în diferite alimente cum ar fi iaurtul, kefirul, castraveții în saramură, varza murată, kimchi, tempeh și kombucha. De asemenea, sunt disponibile ca suplimente alimentare sub formă de capsule, tablete, pulberi sau lichide.

Fibre solubile

Fibrele solubile pot ajuta la îngroșarea conținutului intestinal și la gestionarea diareei. Totuși, în cazul anumitor afecțiuni, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, fibrele insolubile pot agrava simptomele, așa că trebuie să fie utilizate cu precauție și sub îndrumarea medicului.

Înainte de a lua orice supliment alimentar pentru tratarea diareei nocturne sau orice alt simptom, este crucial să consulți întotdeauna un medic sau un specialist în domeniul sănătății. Diareea nocturnă poate fi cauzată de o serie de afecțiuni și factori, iar tratamentul potrivit trebuie să fie determinat în funcție de cauza subiacentă.

Când este cazul să apelezi la medic din cauza diareei nocturne?

Un episod de diaree nocturnă blândă este normal și poate să apară o dată sau de două ori în decursul unui an fără să te pună pe gânduri. În cazurile mai agresive, este recomandat să apelezi la ajutor de specialitate. De pildă, este indicat să mergi la medic în următoarele situații:

  • Diareea nocturnă a cauzat deshidratare severă.
  • Diareea nocturnă este însoțită de febră mare.
  • Diareea nocturnă este însoțită de sânge în scaun.
  • Problema persistă săptămâni la rând ori reapare la un interval mic de timp.

Se poate preveni diareea?

Pentru a evita diareea sau pentru a reduce riscul de apariție a acestei probleme, iată ce poți face:

Spală-ți bine mâinile

Un gest atât de banal precum spălarea mâinilor este esențial pentru a preveni infecțiile gastrointestinale. Spală-ți mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde mai ales înainte de mese și după folosirea toaletei, dar și după ce ai atins suprafețe pe care pun mâna foarte mulți oameni: bare de autobuz, clanțe, uși de lift etc.

Menține o alimentație echilibrată

Consumă în mod obișnuit alimente bogate în fibre, fructe și legume, dar și proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. Evită să mânânci des alimente prea grase, prăjite, foarte condimentate. Fii atent la alimentele care provoacă intoleranțe: dacă ai identificat anumite alimente care îți provoacă intoleranță sau disconfort digestiv, evită-le sau consumă-le cu moderație.

Atenție la alimentele și apa contaminate

Consumă alimente proaspete după ce le speli bine, iar unele alimente gătite e important să fie bine preparate (carnea, peștele, ouăle), pentru a distruge bacteriile și paraziții care pot provoca infecții digestive. Evită apa neîmbuteliată când călătorești în zone exotice, precum și alimentele care au stat în aer liber, în special în zonele cu igienă precară.

Fii atent la medicație

Anumite medicamente pot avea ca efect secundar diareea. Dacă observi că un anumit medicament îți provoacă diaree, discută cu medicul tău pentru a găsi o altă opțiune.

Redu stresul

Stresul poate afecta sistemul digestiv, dar poate face rău și în alte moduri, așa că este necesar că cauți modalități de a-l reduce - prin activități relaxante (citit, aromaterapie, muzică etc.), meditație sau exerciții fizice.

Respectă igiena la piscine 

Dacă obișnuiești să mergi la piscine publice unde vin multe persoane, respectă regulile de igienă pentru a evita contactul cu bacterii și virusuri.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Chapter 88Diarrhea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK414/
CDC - What is inflammatory bowel disease (IBD)? 
https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0