Deficiența de bor: simptome, diagnostic, tratament
Deficiența de bor: simptome, diagnostic, tratament
Deficiența de bor: simptome, diagnostic, tratament
În ultima perioadă, s-a pus un accent sporit pe importanța borului pentru sănătate, în lumina celor mai noi cercetări. Deși nu există simptome bine definite ale deficienței de bor, sau o doză zilnică recomandată, există mai multe cercetări ce demonstrează faptul că lipsa acestui micronutrient din alimentație ne poate pune sănătatea în pericol.
Iată ce informații avem, până în prezent, în ceea ce privește impactul borului, și mai precis, al deficienței de bor asupra sănătății.
Simptomele deficienței de bor
Semnele deficienței de bor au fost mai întâi identificate la plante, la începutul anilor 1920. Oamenii de știință au descoperit că plantele deficitare în bor au probleme la nivelul sistemului reproducător, alături de simptome de deficiență în creștere și dezvoltare.
Cercetări puțin mai recente confirmă faptul că animalele mici, cum ar fi broaștele, peștii mici și șoarecii, pot prezenta simptome ale deficienței de bor care se manifestă în felul următor:
- Ovare atrofiate
- Calitate scăzută a spermei și anumite defecte morfologice ale acesteia
- Calitate scăzută a ovulelor
- O dezvoltare embrionară deficitară
Alte cercetări pe animale demonstrează, la rândul lor, faptul că există un impact precis al deficienței de bor asupra sănătății sistemului osos. Fără un aport adecvat de bor, animalele sunt mult mai predispuse dezvoltării anormale a membrelor și unei rezistențe osoase scăzute.
Borul pare să joace și un rol în reglarea anumitor hormoni și a cantității de nutrienți din organism, inclusiv a vitaminei D și a magneziului, estrogenului, a hormonilor tiroidieni și a insulinei. Acest fenomen poate avea implicații atât asupra sănătății oaselor la animale, cât la oameni, în raport cu aportul de bor.
Deficiența de bor la oameni
Oamenii de știință încă cercetează rolul borului pentru beneficiile sale asupra sănătății omului. Dacă în trecut era considerat un micronutrient non-esențial, borul a devenit din ce în ce mai recunoscut drept un contributor vital pentru mai multe funcții ale organismului.
Osteoartrita, sănătatea sistemului osos și cancerul sunt câteva dintre ariile specifice de interes. Potrivit specialiștilor, regiunile în care populația consumă un aport mai mic de 1 mg pe zi de bor prezintă o incidență mai crescută de artrită, undeva între 20% și 70%. În comparație, populațiile care consumă o cantitate de 3 mg spre 10 mg de alimente bogate în bor pe zi prezintă o incidență de artrită mai mică de 10%.
Statisticile ne spun, însă, că o corelație nu dovedește neapărat o cauzalitate. Cu toate acestea, contrastul pregnant în ceea ce privește raportul dintre consumul de bor și incidența de artrită sugerează că este un aspect ce merită investigat mai în detaliu.
Totodată, rata de cancer de prostată, plămâni și cervical pare a fi mai scăzută în rândul populațiilor care consumă alimente bogate în bor. Așadar, femeile care consumă 0.87 mg de bor pe zi prezintă un risc de două ori mai crescut de cancer pulmonar față de cele care consumă minimum 1.25 mg pe zi.
Un număr mai mare de studii clinice randomizate și controlate este necesar pentru a putea compara efectele borului cu cele ale unei substanțe placebo și a determina beneficiile reale ale acesui micronutrient pentru sănătatea organismului uman.
De asemenea, în ceea ce privește efectele borului asupra sănătății creierului și a sistemului nervos central, cercetările sunt limitate. Anumite studii preliminare sugerează că borul ar putea contribui la creșterea dexterității, a proceselor cognitive și a memoriei de scurtă durată.
Prin urmare, se consideră că o creștere a consumului de bor, de aproximativ 3 mg pe zi, ar avea potențial în îmbunătățirea anumitor funcții ale corpului, printre care se numără:
- Sistemul imunitar și cel cardiovascular
- Absorbția de magneziu în corp
- Sistemul reproducător și activitatea hormonală
- Toleranța la chimioterapie
- Vindecarea rănilor
Specialiștii recomandă să încercăm să ne luăm aportul de bor din alimente, și nu neapărat din suplimente, pentru a evita riscul de supradozaj.
Cauzele deficienței de bor
Deficiența de bor este asociată cu un consum insuficient de alimente vegetale sau cu o zonă geografică în care solul prezintă o concentrație redusă de bor. Printre țările cu teren sărac în bor se numără Brazilia, Japonia și cea mai mare parte a Statelor Unite. Totodată, borul se pierde din sol în urma precipitațiilor abundente, așa că țările și regiunile mai aride, cum ar fi California, Turcia, Chile, Argentina sau Peru au un sol mai bogat în bor.
Printre sursele alimentare cele mai sărace în bor se numără carnea, peștele și lactatele, în timp ce legumele și fructele, în special avocado și stafidele, leguminoasele și nucile pot îmbunătăți aportul de bor în organism. Nu în ultimul rând, anumite băuturi fermentate, cum ar fi vinul, cidrul și berea sunt surse bune de bor.
Diagnosticul deficienței de bor
Concentrația de bor din sânge rămâne, în general, stabilă indiferent de aportul zilnic, ceea ce sugerează că este foarte bine reglată de organism. De asemenea, excesul de bor este frecvent eliminat prin urină, așadar este destul de dificil de estimat dacă s-a produs o supradoză de bor prin analize de sânge.
Borul tinde să se acumuleze în anumite țesuturi, cum ar fi oasele, unghiile și părul. Teoretic, se poate stabili nivelul de bor din organism prin analizarea acestor țesuturi.
Cu toate acestea, este improbabil ca medicul să îți recomande analize pentru a depista nivelul de bor din organism din cauza lipsei unui protocol bine stabilit de măsurare a acestuia la nivelul organismului uman. Recomandarea unanimă este a de a avea grijă la dietă și de a consuma frecvent alimente și băuturi bogate în bor.
Tratamentul deficienței de bor
În prezent, nu există un tratament în acest sens, dar se recomandă creșterea consumului de alimente sau suplimente pe bază de bor, așa încât să se ajungă la o doză de 20 mg pe zi. O bună parte din potențialele beneficii pentru sănătate promovate de consumul de bor sunt asociate cu o doză minima de 3 mg pe zi.
Oamenii de știință estimează că o cantitate de3 mg pe zi de bor este o doză aflată în parametri de siguranță și de care poate beneficia populația, mai ales cele aflate în regiunile cu sol sărac în bor.
În natură, borul se găsește în mere, morcovi, struguri, zarzavat, alune crude, pere și cereale integrale. Dacă întâmpini probleme în adoptarea unei diete mai echilibrate și variate, este indicat să apelezi la ajutorul unui specialist în nutriție.
Nu în ultimul rând, dacă iei un supliment cu multivitamine, verifică să conțină și bor, dar într-o cantitate mică, deoarece borul este un mineral ce poate da toxicitate, dacă este consumat în exces.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Very Well Health - What Is Boron Deficiency?
https://www.verywellhealth.com/boron-deficiency-5101123
Te-ar mai putea interesa și...