De ce s-ar putea să te doară brațul după vaccinul anti-COVID-19?

Senzația de durere și/sau de mâncărime sunt reacții normale atunci când ni se administrează un vaccin. Cu toate acestea, nivelul de durere după un vaccin depinde de mai mulți factori. Pentru multe persoane, vaccinul anti-COVID-19 nu prezintă neplăceri. În primele ore de la vaccin, majoritatea celor care se vaccinează acuză senzația de durere la nivelul brațului, fără alte simptome asociate. 

Această reacție adversă nu se aplică doar în cazul vaccinului anti-COVID-19, așadar și persoanele care se vaccinează antigripal în mod regulat resimt cam aceleași simptome la fiecare inoculare. 

Din fericire, conform experților, durerea brațului și mâncărimea în zona vaccinului sunt simptome normale după injectare. Cu toate acestea, având în vedere complexitatea sistemului imunitar uman, chiar și atunci când nu resimți deloc durere este perfect normal. Fiecare persoană reacționează diferit la vaccinare și, atât timp cât simptomele nu sunt neobișnuite, nu ai motive să te îngrijorezi. 

De ce apare durerea brațului după vaccin?

După cum am menționat mai devreme, multe tipuri de vaccin pot cauza senzație de durere în zona injectată, care apare din cauza celulelor de tip antigen. Aceste celule sunt prezente la nivelul mușchilor, pielii și altor țesuturi, iar rolul lor este de a detecta agenții străini, pentru a declanșa producția de anticorpi și, deci, a protecției de lungă durată împotriva patogenilor specifici. Acest proces poartă numele de răspuns imun adaptativ și poate dura una-două săptămâni până se pune în mișcare.

Între timp, la câteva minute sau secunde de la vaccinare sau de la detectarea unui agent patogen, antigenele trimit, de asemenea, un semnal de alarmă care face ca celulele imune să producă mai multe tipuri de proteine, și anume citokine, chemokine și prostaglandine, ce vor acționa în scopul protejării organismului. De exemplu, rolul citokinelor este de a dilata vasele de sânge pentru a crește circulația sangvină, ceea ce duce la inflamația și înroșirea locului injectat. Tot din cauza citokinelor este posibil ca zona injectată să devină dureroasă. Citokinele și chemokinele induc inflamația, care, la fel, poate da dureri. 

Toate aceste procese fac parte din răspunsul imunitar înnăscut, iar reacțiile cauzate de acestea nu se limitează mereu la durerea și inflamarea brațului. Așadar, unele persoane pot manifesta febră, dureri musculare și/sau articulare, iritație și dureri de cap. 

Motivul pentru care unele vaccinuri cauzează mai multe simptome față de altele stă în ingredientele din fiecare vaccin. De exemplu, vaccinul anti-pojar conține o versiune slăbită de virus pentru a cauza, în mod intenționat, o formă ușoară de infecție și stimula răspunsul sistemului imunitar înnăscut. Astfel, vaccinul împotriva pojarului poate da o mulțime de simptome, inclusiv durere în zona brațului. 

Alte vaccinuri, inclusiv anumite tipuri de vaccin antigripal, introduce variante inactive ale virusului gripal. Vaccinul împotriva hepatitei de tip B conține părți de virus, alături de alte substanțe chimice cu rol adjuvant, pentru a stimula celulele antigene și, prin urmare, răspunsul imun adaptativ. 

Durerea brațului în funcție de tipul de vaccin

Toate vaccinurile aprobate pentru uz în spațiul european se administrează prin injecție în braț. După vaccinare, durerea resimțită la nivelul brațului variază, atât în funcție de profilul persoanei vaccinate, cât și de tipul de vaccin.  Așadar, potrivit datelor furinzate de CDC în urma mai multor studii clinice, după prima doză de vaccin Moderna, 87% dintre persoanele sub 65 de ani, respectiv 74% dintre cei cu vârste peste 65 de ani, au raportat durere localizată. Acest fenomen coincide cu faptul că reactivitatea imună scade odată cu vârsta. După a doua doză, procentul a crescut până la 90% la persoanele mai tinere și până la 83% la vârstnici. 

În ceea ce privește vaccinul Pfizer, și acesta a cauzat dureri la nivelul brațului în studiile clinice. Durerea brațului a fost resimțită de 83% dintre persoanele cu vârste până în 55 de ani, respectiv de 71% dintre cei cu vârste peste 55 de ani. La a doua doză, durerea brațului s-a manifestat la 78% în rândul tinerilor vaccinați și la 66%, în rândul vârstnicilor. 

Cercetătorii sunt de părere că durerea brațului poate avea legătură și cu tehnologia folosită de cele două vaccinuri. Așadar, spre deosebite de Johnson & Johnson și AstraZeneca, vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc tehnologia ARN-ului mesager, care oferă celulelor instrucțiuni de producere a proteinei reactive a virusului SARS-CoV-2. Oamenii de știință lucrează la această tehnologie de mult timp și cunosc faptul că ARN-ul, pe care unele virusuri îl folosesc pentru a transporta material genetic, este un potențial factor declanșator al sistemului imunitar înnăscut. 

De altfel, aceștia au început să cerceteze tehnologia ARN-ului mesager cu aproape 30 de ani în urmă, dar au renunțat parțial tocmai din cauza faptului că această tehnică de vaccinare poate suprastimula procesele inflamatorii din corp. Grație noilor inovații în medicină, însă, s-a putut formula un vaccin cu ARN mesager încapsulat, care scade semificativ riscul de reacții adverse. 

Cine e mai predispus la durerea brațului?

Majoritatea persoanelor resimt un disconfort minor imediat după vaccinare, însă unele persoane nu manifestă niciun fel de reacție adversă. Cu toate acestea, există și persoane care acuză dureri prelungite, pe parcursul mai multor zile. Genetica, sexul și înaintarea în vârstă pot juca un rol important în felul în care organismul reacționează la vaccinare. 

În ceea ce privește înaintarea în vârstă, se cunoaște faptul că, pe măsură, ce îmbătrânim, reactivitatea imună scade. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la reacții adverse în urma vaccinării împotriva COVID-19 față de bărbați, potrivit unui studiu1 publicat de CDC. În plus, percepția durerii este un factor important. Fiecare persoană percepe ușor diferit semnalele de durere. De asemenea, frica și anxietatea pot exacerba senzația de durere, așa încât persoanele care sunt reticente sau îngrijorate în privința vaccinării pot manifesta o senzație mai pronunțată de durere. 

Specialiștii sunt de părere și că fobia față de ace poate contribui la senzația de durere resimțită după vaccin. Această frică se manifestă la persoane de toate vârstele și, uneori, este greu de gestionat. 
Din păcate, contextul în care ne aflăm nu permite crearea unor medii mai primitoare în centrele de vaccinare pentru persoanele care suferă de anxietate sau de fobie față de ace. Cu toate acestea, există multe strategii de ajutor, cum ar fi exercițiile de respirație, meditația și gândirea pozitivă, care pot ameliora senzația de frică și de anxietate.  Aplicarea unui anestezic topic inainte de vaccinare ar putea ajuta putin in relaxarea musculaturii bratului sau aplicarea de gheata.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul First Month of COVID-19 Vaccine Safety Monitoring — United States, December 14, 2020–January 13, 2021, publicat în CDC, în 2021, autori: Julianne Gee et al.
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7008e3.htm 
National Geographic - Why your arm might be sore after getting a vaccine
https://www.nationalgeographic.com/science/article/why-your-arm-might-be-sore-after-getting-vaccine 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0