De ce apare cataracta la pacientii mai tineri?

Varsta nu conteaza intotdeauna, mai ales daca este vorba de cataracta. Aceasta boala de ochi, caracterizata de opacifierea cristalinului, poate afecta si adultii tineri, nu doar varstnicii.

Cataracta este o boala care poate duce la orbire totala sau partiala si, pana nu demult, era o boala exclusiv legata de batranete. Cand ne gandim la cataracta, de obicei ne gandim la o afectiune a oamenilor in varsta. Acest lucru nu este complet incorect - majoritatea persoanelor care sufera de cataracta sunt indivizi cu varsta peste 65 de ani. Cu toate acestea, acum medicii si pacientii stiu ca boala nu este doar o consecinta a varstei, ci poate rezulta din alte cauze, cum ar fi o leziune sau alte afectiuni medicale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cataracta este caracterizata de o opacifiere (albeata), ca o incetosare a cristalinului care se afla in spatele pupilei. Cataracta este extrem de comuna si tot ea este cauza principala a orbirii, in tarile din intreaga lume. Desi nu se cunoaste cauza exacta a cataractei, oamenii de stiinta si medici inteleg ca exista mai multi factori care pot contribui sau care pot fi implicati in dezvoltarea bolii. Acesti factori, insa, nu sunt intotdeauna sinonimi cu varsta inaintata, tocmai de aceea, este posibil ca boala sa apara si la pacientii mai tineri.

Factori de risc in cataracta

Instalarea timpurie a cataractei nu este un lucru obisnuit, insa cauzele frecvente ale cataractei instalate precoce includ traumatismele la nivelul ochiului, afectiunile oculare, diabetul, utilizarea medicamentelor steroidiene sau un istoric familial de cataracta precoce. Cu toate acestea, in unele ocazii, nu exista cauze clare ale cataractei.

O teorie mai noua despre instalarea cataractei mai devreme decat ar fi normal, scrie silversteineyecenters.com, este faptul ca dependenta noastra tot mai mare de smartphone-uri, tablete si alte dispozitive electronice poate accelera dezvoltarea problemelor de vedere la varste mai mici.

Pacientii cu diabet sau hipertensiune arteriala prezinta un risc crescut de a dezvolta cataracta precoce, in special daca boala lor nu este bine tinuta sub control. Acei pacienti care sufera de afectiuni cutanate, cum ar fi eczema, par sa aiba si ei un risc crescut de cataracta. Un istoric al pacientului legat de fumat nu numai ca reprezinta un risc pentru alte boli, cum ar fi hipertensiunea, ci si un risc legat de dezvoltarea cataractei.

Si locul de munca poate influenta aceasta boala. De exemplu, persoanele care lucreaza in aer liber sau cele care lucreaza intr-un anumit tip de mediu sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta cataracta la o varsta precoce. Expunerea la lumina ultravioleta, in special la razele UV ale soarelui, creste foarte mult riscul de cataracta, prin urmare cei care au locuri de munca in exterior, pilotii si alti oameni care sunt expusi excesiv la soare in zilele de lucru au un risc crescut si ar trebui sa poarte intotdeauna ochelari de soare care ofera protectie pentru un spectru larg de raze UV.

Semnele ce indica o posibila dezvoltare a cataractei

Printre pacientii mai tineri cu cataracta, primul semn care arata ca exista o problema este, de obicei, dificultatea de a vedea cat mai clar noaptea sau o vedere neclara (incetosata), care este un semn mai vizibil in lumina puternica. Acesti pacienti ar putea sa nu aiba nicio problema cand lumina are un nivel normal sau chiar pot citi de pe o diagrama pentru evaluarea vederii. Fara interventie, dificultatile legate de vedere devin din ce in ce mai pronuntate, ducand la pierderea semnificativa a vederii si chiar la orbire.

Corectarea cataractei la pacientii tineri

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In vreme ce pacientii mai in varsta pot, uneori, sa amane operatia de cataracta, pacientii mai tineri, care inca sunt inclusi pe piata muncii sau isi cresc o familie, pot beneficia de pe urma interventiei chirurgicale facute cat mai devreme. Din fericire, operatia de cataracta este una dintre cele mai comune operatii de corectare a vedereii. Intregul proces poate sa dureze cateva ore, iar operatia in sine nu dureaza mai mult de 20 de minute.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0