Cum tratezi sinuzita in mod natural?

Sinuzita este o inflamație a membranei mucoase care învelește interiorul nărilor, precum și al sinusurilor. Sinusurile sănătoase sunt umplute cu aer, însă atunci când apare sinuzita, acestea sunt blocate cu fluid, în care germenii se pot multiplica rapid, provocând astfel o infecție. Să vedem cum scapi de această problemă și ce tratament natural există pentru sinuzită.

De cele mai multe ori, infecția sinusurilor apare ca urmare a unei răceli, care, la rândul ei, apare în urma infectării cu un virus; acesta inflamează mucoasa nazală, blocând sinusurile. O altă cauză a apariției sinuzitei sunt alergiile. Acestea provoacă, de asemenea, inflamații pe căile nazale, declanșând sinuzita. Poluarea ori parfumurile puternice pot cauza, de asemenea, sinuzita, iritând mucoasa nazală.

Debutul sinuzitei este unul rapid și, de regulă, această afecțiune persistă în jur de 2‑4 săptămâni. În cazurile nefericite, aceasta poate dura chiar și 12 săptămâni. Simptomele sinuzitei sunt reprezentate de durere sau tensiune la nivel facial, nas înfundat, secreții nazale abundente, pierderea mirosului, tuse, febră, dureri dentare, dureri oculare, oboseală.

În cazurile severe sau cronice de sinuzită, sau atunci când alte tratamente nu reușesc să calmeze simptomele, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a corecta anomalii structurale ale sinusurilor sau pentru a elimina țesutul infectat sau inflamat. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tratament pentru sinuzită

Tratamentul sinuzitei depinde de severitatea și tipul sinuzitei, precum și de cauza subiacentă, de aceea e indicat ca, dacă observi simptomele despre care am discutat, să mergi la medicul de familie pentru evaluare și tratament adecvat.

Administrarea de analgezice sau antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul reduce durerea și inflamația, iar descongestionantele nazale sau spray-urile nazale cu corticosteroizi pot fi utile, de asemenea, pentru a reduce congestia nazală și umflarea sinusurilor.

Dacă afecțiunea este cauzată de o infecție bacteriană și este severă sau persistentă, medicul poate prescrie antibiotice ca tratament pentru sinuzită. Este important să urmezi întotdeauna complet schema de antibiotice prescrisă de medic, chiar dacă simptomele încep să se calmeze. 

Dacă sinuzita este asociată cu alergii, medicul poate recomanda antihistaminice sau alte medicamente pentru a trata alergiile și pentru a reduce inflamația sinusurilor. 

Tratament natural pentru sinuzită: ce poți face acasă?

Iată câteva metode de tratament natural pentru sinuzită pe care le poți lua în calcul:

Inhalațiile cu aburi 

Pentru a facilita desfundarea și dilatarea căilor nazale și a sinusurilor, se pot folosi inhalațiile cu aburi. Poziționează-ți capul deasupra unui bol cu apă fierbinte, acoperă-ți apoi capul cu un prosop și inhalează aburii preț de 8-10 minute. Poți adăuga uleiuri esențiale în apa fierbinte, pentru a-i potența efectele curative. Uleiul esențial de eucalipt, de exemplu, este eficient în descongestionarea căilor nazale sau găsești la farmacie o combinație de uleiuri speciale pentru inhalații (eucalipt, mentă, brad etc.).

Rădăcina de ghimbir și oțet de mere

Un alt remediu eficient ca tratament natural pentru sinuzită este cel pe bază de ghimbir și oțet de mere. Pentru acesta ai nevoie de o rădăcină de ghimbir și o cană de oțet de mere.

Începe prin a da pe răzătoare rădăcina de ghimbir. Pune apoi ghimbirul ras în cana cu oțet de mere și acoperă cana cu un capac sau cu o folie de plastic. Amestecul poate să stea la temperatura camerei timp de 10 zile. Nu uita însă să agiți de fiecare dată conținutul cănii înainte de a folosi amestecul.

Inhalează preț de 5 minute mirosul emanat de amestecul de oțet și ghimbir, acoperindu-ți capul cu un prosop. Apoi, seara, înainte de culcare, înmoaie o batistă în oțetul cu ghimbir și plaseaz-o pe gât, unde o vei lăsa cât de mult poți, poate chiar peste noapte. Repetă această procedură câteva zile la rând și simptomele sinuzitei vor fi ameliorate.

Alimente picante

Ardeii iuți, pasta de curry, hreanul și pasta wasabi facilitează desfundarea căilor nazale, așa că ai putea să le introduci în meniul tău zilnic - alături de ciorbe, tocănițe ori în sendvișuri - în perioadele în care e mai probabil să fii atacat de virusuri. Pune un praf de turmeric peste farfuria cu supă, puțin hrean ras într-o salată sau un praf de ardei iute peste o friptură sau peste cartofii la cuptor.

Folosește un umidificator

Umiditatea suficientă este importantă atunci când suferi de sinuzită. Un aer uscat nu va face altceva decât să accentueze simptomele sinuzitei și să îi prelungească durata. Folosește un umidificator pe perioada iernii, atunci când aerul nu este deloc umed la interior.

Nivelul de umiditate optim este cuprins între 35 și 50 în cazul persoanelor care suferă de sinuzită. Dacă geamurile se aburesc, atunci umiditatea este prea mare și trebuie să reunți la umidificator. De asemenea, umidificatorul trebuie curățat cu mare grijă pentru că poate fi locul ideal de multiplicare a bacteriilor, iar bacteriile produc alergii, despre care am discutat deja că agravează sinuzita.

Ce poți să faci pe termen lung ca să îți scazi riscul de sinuzită?

Există mai multe măsuri pe care le poți lua pe termen lung pentru a reduce riscul de sinuzită:

Menținerea igienei nazale

Curățarea nazală zilnică cu apă sărată sau soluții saline poate ajuta la îndepărtarea mucusului cu praf și impurități, precum și la menținerea căilor respiratorii umede și curate. Fie dimineața, la trezire, fie seara, după ce ai umblat pe afară toată ziua, e indicat să îți cureți nasul cu o soluție salină.

Evitarea substanțelor iritante

Evitarea fumului de țigară și a altor substanțe iritante poate reduce inflamația și riscul de sinuzită. Dacă locuiești într-o zonă cu poluare mare, ar fi util să investești la domiciliu într-un aparat de purificat aerul, pe care să îl pornești mai ales înainte să mergi la culcare pentru a curăța aerul din casă.

Menținerea hidratării

Consumul suficient de apă pentru a menține hidratarea corectă a corpului de-a lungul zilei poate ajuta la subțierea mucusului și la facilitarea drenajului sinusurilor.

Evitarea alergenilor

Evitarea alergenilor poate ajuta la prevenirea sinuzitei alergice. Aceasta poate include evitarea, pe cât posibil, a prafului, polenului, mucegaiului și a altor alergeni cunoscuți.

Managementul alergiilor

Dacă ești susceptibil la alergii, mergi la un medic alergolog pentru a identifica alergenii specifici și pentru a elabora un plan de gestionare a alergiilor care să te ajute să previi simptomele și complicațiile asociate.

Evitarea infecțiilor respiratorii

Menținerea unui sistem imunitar puternic prin alimentație sănătoasă, exerciții regulate și odihnă adecvată poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii care pot duce la sinuzită.

Evitarea expunerii la temperaturi extreme

Protejarea sinusurilor de temperaturi extreme, cum ar fi aerul foarte cald sau foarte rece, poate ajuta la prevenirea iritațiilor și inflamației.

Evitarea traumatismelor nazale

Evită loviturile și traumatismele la nivelul nasului și al feței, deoarece acestea duc la inflamație și la creșterea riscului de sinuzită.

Există alimente și suplimente alimentare care îți scad riscul de sinuzită?

Există unele alimente și suplimente care ar putea scădea riscul de sinuzită:

Vitamina C este cunoscută pentru rolul său în susținerea sistemului imunitar și în scurtarea duratei infecțiilor respiratorii. Consumul adecvat de vitamina C de-a lungul întregului an poate ajuta la reducerea riscului de infecții respiratorii și de sinuzită. Această vitamină o iei din alimente precum kiwi, citrice, căpșuni, roșii, ardei gras, broccoli și pătrunjel. Dacă medicul constată că ai un deficit, îți poate indica și suplimente.

Lipsa de vitamina D este asociată cu un risc crescut de infecții respiratorii. Suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea riscului de sinuzită. Vitamina D este sintetizată de organism dacă stai 15-20 de minute la soare fără să te dai cu cremă de protecție solară  - dar nu mai mult, pentru că apoi îți crești riscul de arsuri și de cancer de piele. Dacă depășești acest timp de stat în soare, e important să folosești protecție solară. Această vitamină o poți lua și din pește (ton, somon, sardine), ouă și ciuperci. Pe timpul iernii, este indicat să iei un supliment alimentar cu vitamina D.

Zincul are proprietăți antivirale și antibacteriene și poate juca un rol important în susținerea sistemului imunitar și în combaterea infecțiilor respiratorii. Dacă nu mănânci alimente bogate în acest mineral (stridii, carne de vită, fasole boabe, semințe de dovleac), suplimentele cu zinc pot fi utile în reducerea riscului de sinuzită, mai ales în timpul sezonului rece. 

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în tractul intestinal și pot influența sistemul imunitar. Consumul de probiotice - găsite în iaurt, chefir, varză murată, castraveți în saramură, miso - poate ajuta la menținerea echilibrului florei intestinale și la întărirea sistemului imunitar, ceea ce poate reduce susceptibilitatea la infecții respiratorii, inclusiv sinuzită. Sigur că probioticele se găsesc și sub formă de supliment alimentar.

Quercetina este o flavonoidă naturală cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. A fost sugerat în unele studii științifice că quercetina (pe care o găsești în mere, fructe de pădure, broccoli, varză Kale, dar și sub formă de supliment alimentar) ar putea ajuta la reducerea inflamației sinusurilor și la prevenirea sinuzitei. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Sinusitis (sinus infection)
https://www.nhs.uk/conditions/sinusitis-sinus-infection/
NCBI - Current and Emerging Treatment Options in Sinus and Nasal Diseases: Surgical Challenges and Therapeutic Perspectives
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9958720/
Studiul „Current and Emerging Treatment Options in Sinus and Nasal Diseases: Surgical Challenges and Therapeutic Perspectives”, apărut în J Clin Med. 2023 Feb; 12(4): 1485. Published online 2023 Feb 13. doi: 10.3390/jcm12041485, autori: Xiao-Ying Zhao† Ming Chen†, Lei Cheng


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0