10 lucruri pe care trebuie să le știi despre astm

Astmul este o afecțiune pulmonară des întâlnită, în special în cazul copiilor și tinerilor. Iată care sunt cele 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le știm despre astm.

1. Ce este astmul?

Astmul este o boală cronică, ce se caracterizează prin îngustarea căilor respiratorii datorită inflamației acestora.

2. Cum se manifestă astmul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Îngustarea căilor respiratorii provoacă tuse, greutate în respirație (dispnee) și șuierături în piept (wheezing).

3. Pe cine afectează boala?

În populația generală poate afecta între 1 și 16% din oameni. Se estimează că 300 de milioane de oameni suferă de astm la nivel mondial. Apare la copii și tineri dar poate afecta mai rar și alte categorii de vârstă.

4. Cât de des apar simptomele?

Astmul este o boală ce se poate manifesta în multe moduri. Cel mai frecvent pacienții prezintă crize de astm (simptomele descrise mai sus apar pentru o perioadă scurtă de timp – câteva ore și apoi trec de la sine sau după administrarea medicației) și exacerbări  (perioade de câteva zile în care aceste simptome sunt permanente). În rest, pacienții pot fi complet asimptomatici. 

5. Îmi poate pune astmul viața în pericol?

DA! Crizele și exacerbările pot fi suficient de severe încât să necesite internare în spital și nu pot fi prevăzute de fiecare dată.

Citeste si Ce este astmul?

6. Cum se diagnostichează astmul?

Un medic poate recunoaște simptomele dumneavoastră și vă poate îndruma să faceți o spirometrie (testarea capacității respiratorii).

7. Cum se efectuează spirometria?

Pacientul este rugat să sufle cu toată puterea într-un aparat (spirometru) care poate măsura capacitatea respirației. Daca apar modificări se va inhala un medicament care tratează astmul și se va repeta proba. Dacă valorile se îmbunătățesc, atunci diagnosticul este confirmat. Este o investigație ieftină, nedureroasă și accesibilă.

8. Daca spirometria este normală pot avea totuși astm?

Dacă aveți astm dar la momentul efectuării spirometriei nu aveți simptome, spirometria poate fi normală. Simptomele tipice vor determina medicul să vă recomande un tratament zilnic, de probă, pentru confirmarea bolii.

9. Cum se tratează astmul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Majoritatea medicamentelor se administrează prin inhalare. Unele se administrează zilnic pentru controlul bolii iar altele doar în timpul unei crize.

10. Astmul se vindecă?

Doar în cazul copiilor boala poate să dispară la vârstă adultă, dar astmul în general nu se vindecă. În schimb, cu un tratament corect, chiar dacă ai astm poți avea o viață perfect normală!

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0