Totul despre terapia cu aerosoli: cand se foloseste si ce beneficii are

Terapia cu aerosoli este folosită pentru tratarea multor afecțiuni, în special a celor de natură respiratorie. Această terapie presupune introducerea substanțelor benefice în organism sub formă de particule lichide sau solide, prin intermediul căilor respiratorii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce tipuri de aerosoli există

  • Aerosoli naturali - în acest caz, este vorba despre aerosolii inhalați pe plajă, în zonele digurilor și de cei inhalați în pădure ori în saline.
  • Aerosoli artificiali - aceștia pătrund în căile respiratorii prin diverse dispozitive (nebulizatoare) și conțin substanțe medicamentoase care ajută la tratarea bolilor respiratorii (astm, alergii etc.).

Totul despre aerosolii naturali

Pentru o cură de aerosoli marini, trebuie să te plimbi pe plajă sau pe diguri, exact la marginea apei, dimineața începând cu ora răsăritului. Și seara se pot face cure de aerosoli, însă la apusul soarelui. O cură heliomarină ar trebui să dureze cel puțin o săptămână pentru ca efectele sale să fie vizibile, dar și de durată. Aerosolii naturali sporesc imunitatea organismului și tratează afecțiunile respiratorii.

Curele de aerosoli se pot face și în saline, însă în această situație sunt recomandate sesiuni de câte 4 ore, repetate zilnic pentru cel puțin 10 zile. În România poți merge la salina Slănic Prahova, salina Turda, salina Slănic Moldova ori salina Praid.

Totul despre aerosolii artificiali

Substanțele chimice folosite, de cele mai multe ori, sub formă de aerosoli sunt substanțe bronhodilatatoare și decongestionante precum epinefrină (adrenalină), efedrină, atropină și steroizi. Și antibioticele pot fi administrate sub formă de aerosoli, dacă medicul consideră că această metodă este eficientă în situația pacientului respectiv.

Terapia cu aerosoli se bazează pe inhalarea vaporilor și a fost folosită pentru prima oară pentru tratarea astmului, în anul 1929, în Anglia. De atunci, terapia cu aerosoli a câștigat din ce în ce mai multă popularitate.

Dispozitive pentru aerosoli

Dispozitivul de inhalare cu doze măsurate (MDI)

Există trei mari categorii de dispozitive pentru aerosoli: MDI, nebulizator și DPI. Dispozitivele de inhalare cu doze măsurate (MDI-urile) furnizează o doză fixă de medicamente dintr-un recipient aflat sub presiune care conține un amestec de medicamente, un propulsant. Pentru majoritatea MDI-urilor, apăsarea recipientului într-un suport bucal acționează eliberarea aerosolului. 

Cu toate acestea, pentru a simplifica tehnica, mai multe companii au produs MDI-uri acționate prin respirație. Cu aceste dispozitive, inhalarea prin dispozitivul bucal declanșează eliberarea aerosolului, deși unii mai necesită amorsare apăsând un buton sau ridicând o manetă înainte de fiecare utilizare.

Nebulizatoarele

Nebulizatoarele creează un aerosol prin agitarea unei soluții de medicamente păstrate într-un mic rezervor. Medicamentele utilizate se găsesc sub formă lichidă. Pacientul trebuie să încarce rezervorul la fiecare tratament. Astfel de dispozitive se folosesc cu precădere la sugari, copii mici și vârstnici care nu sunt capabili să opereze, să coordoneze sau să coopereze cu utilizarea diferitelor inhalatoare care necesită participare activă și coordonare mână-ochi. 

Nebulizatoarele tradiționale cu jet folosesc un flux de aer comprimat sau oxigen pentru a crea un aerosol. Nebulizatoarele cu ultrasunete generează unde ultrasonice de înaltă frecvență, care sunt transpuse către soluția medicamentoasă. Nebulizatoarele cu plasă vibrantă forțează soluția de medicamente printr-o plasă fină sau o placă de deschidere pentru a genera un aerosol. 

Nebulizatoarele au însă câteva dezavantaje. Este nevoie de încărcarea dispozitivului cu soluție medicamentoasă de fiecare dată când pacientul urmează să folosească aparatul, iar contaminarea bacteriană a rezervorului poate provoca infecții respiratorii. De aceea, este vitală curățarea regulată a dispozitivului. 

De altfel, este important de menționat că tratamentele cu nebulizator durează mai mult decât cele ale MDI-urilor sau DPI-urilor. În general, tratamentul durează 10-15 min dacă se folosește un nebulizator cu jet și 5-10 min dacă se utilizează un nebulizator cu ultrasunete sau cu plasă vibrantă.

Chiar dacă nebulizatoarele sunt portabile, cele cu jet trebuie conectate la o priză de perete sau la un adaptor de alimentare și, prin urmare, nu pot fi utilizate cu ușurință în timpul transportului.  

Inhalatoare cu pudră uscată (DPI)

În cele din urmă, inhalatoarele cu pudră uscată creează un aerosol, direcționând fluxul inspirator al pacientului printr-o medicație de tip pudră din dispozitiv. Unele sunt preîncărcate cu mai multe doze care sunt aerosolizate una câte una, iar altele sunt dispozitive de unică folosință pe care pacientul trebuie să le încarce cu o capsulă cu medicamente sub formă de pudră pentru fiecare doză.

Dovezile din studiile clinice sugerează că, atunci când sunt utilizate folosind tehnica adecvată, diferitele dispozitive sunt la fel de eficiente. Cu toate acestea, în afara cadrului idealizat al studiilor clinice, care, în general, exclud pacienții incapabili să demonstreze aderență la tratament și să folosească adecvat dispozitivul, alegerea acestuia poate influența eficacitatea terapiei. Din acest motiv, e bine să se discute cu un medic înainte de utilizarea unui dispozitiv pentru aerosoli acasă.

Avantajele terapiei cu aerosoli artificiali

Aerosolii artificiali sunt folosiți pentru tratarea afecțiunilor pulmonare sau care țin de sfera ORL, care au ca simptome respirația greoaie, tusea persistentă sau rinoreea.

Iată care sunt avantajele folosirii unei asemenea terapii:

  • Are efecte secundare reduse, comparativ cu alte tratamente medicamentoase, ceea ce înseamnă că terapia cu aerosoli poate fi folosită chiar și de copiii foarte mici. Întrucât tratamentul ajunge strict la nivelul aparatului respirator, celelalte organe nu sunt deloc afectate de substanțele medicamentoase administrate prin intermediul acestei terapii.
  • Folosește cantități mai mici de substanțe medicamentoase, de aici și efectele secundare reduse.
  • Este ușor de administrat și nedureroasă.
  • Este foarte eficientă.
  • Poate fi realizată (și) acasă.

Cum se realizează terapia cu aerosoli artificiali

Medicul îți va explica pașii pe care trebuie să ii urmezi pentru administrarea tratamentului prin terapia cu aerosoli. În primul rând, se curăță bine mâinile înainte de pregătirea aparatului pentru aerosoli. Apoi se bagă aparatul în priză și se pune tratamentul medicamentos în recipientul special, respectându-se cantitățile recomandate de medic.

Se pornește aparatul și se administrează tratamentul potrivit indicațiilor oferite de medic, ținându-se în gură orificiul prin care sunt introduse substanțele medicamentoase în organism. În cazul în care tratamentul se administrează unui copil foarte mic, se folosește o mască, aceasta asigurând pătrunderea în plămâni a particulelor pe care copilul trebuie să le inhaleze. De asemenea, pentru copii se poate folosi un nebulizator silențios de ultimă generație (cu un nivel de zgomot similar cu al unei conversații normale), cu abțibilduri amuzante, care să nu le trezească emoții negative celor mici.

Este important ca respirația să fie liniștită, nu agitată, pentru ca tratamentul să se distribuie în mod uniform în întreg aparatul respirator. Este indicat ca în timpul terapiei cu aerosoli să stai pe un scaun, cu spatele drept.

Ce se întâmplă după terapia cu aerosoli artificiali

Primul efect vizibil al acestei terapii constă în respirația mai ușoară, de cele mai multe ori datorită medicamentelor bronhodilatatoare, care dilatează căile respiratorii, facilitând pătrunderea aerului în plămâni. Apoi, poți avea de-a face cu senzația de gură uscată din cauza aerului inhalat. Totodată, poate apărea și senzația de gust neplăcut în gură, cauzat de unele substanțe medicamentoase. Această senzație ar trebui să dispară în mai puțin de 10 minute, mai ales dacă bei un pahar cu apă sau un ceai.

Efecte adverse terapia cu aerosoli

Printre efectele adverse ale terapiei cu aerosoli se pot număra: dureri de cap, insomnie și nervozitate. Dacă apare oricare dintre aceste reacții adverse în timpul terapiei cu aerosoli, tratamentul trebuie oprit și pacientul trebuie să ia legătura cu medicul. 

Bronhospasm

Administrarea unui aerosol rece și de mare densitate poate induce bronhospasm la pacienții cu astm bronșic sau cu alte boli respiratorii, atrag atenția specialiștii. Dacă bronhospasmul apare în timpul terapiei cu aerosoli, terapia trebuie oprită imediat timp de 15-20 de minute. Dacă problema persistă, este imperios să iei legătura cu medicul. 

Concentrația mărită a medicamentului

Este important de știut că atât în nebulizatoarele cu jet, cât și în cele cu ultrasunete, concentrația medicamentului poate crește semnificativ în timpul terapiei cu aerosoli. Această creștere poate să aibă loc din pricina evaporării, încălzirii sau incapacității de a nebuliza eficient medicamentul. Ca urmare a modificărilor concentrației medicamentului, cantitatea de medicament rămasă în nebulizator la sfârșitul terapiei cu aerosoli crește, iar pacientul este expus la concentrații mai mari de inhalare.

Infecții

Dispozitivele de aerosoli se pot contamina cu bacterii și pot crește riscul de infecție la pacienții cu boli respiratorii, potrivit specialiștilor. Riscul de transmitere a unei infecții depinde de durata de expunere a medicamentelor cu agenți patogeni și de procedurile efectuate de pacienți pentru a evita expunerea la astfel de bacterii. Practicile adecvate de manipulare a medicamentelor, curățarea dispozitivului și sterilizarea pot reduce foarte mult acest risc.

Iritația ochilor

Medicamentele inhalate, administrate cu o mască de față, pot să ajungă din greșeală în ochi și astfel pacientul se poate confrunta cu iritația ochilor. Folosirea cu atenție a măștii poate elimina această problemă și poate crește cantitatea de medicament eliberată în căile respiratorii. Prin urmare, trebuie avută prudență atunci când se folosește o mască de față în timpul administrării medicamentelor cu aerosoli.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Research Gate - Aerosol Therapy and Delivery Systems
https://www.researchgate.net/publication/269338300_Aerosol_Therapy_and_Delivery_Systems
NCBI - Aerosol Therapy for Obstructive Lung Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3204795/
American Association for respiratory care - A Guide To Aerosol Delivery Devices for Respiratory Therapists
https://www.aarc.org/wp-content/uploads/2015/04/aerosol_guide_rt.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0