Gena ”de protectie solara” va poate proteja impotriva cancerului de piele

Oamenii de stiinta sustin ca au identificat o asa numita gena ”de protectie solara” care va poate ajuta sa va protejati impotriva cancerului de piele.

Acestia sustin ca descoperirea ar putea conduce la crearea de noi medicamente pentru a preveni boala. Cercetatorii au identificat gena rezistenta la ultraviolete dupa ce au analizat informatiile de la 340 de persoane care sufera de melanom, forma de cancer de piele care face cele mai multe victime, si dupa ce au efectuat experimente de laborator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

”Daca putem intelege cum functioneaza aceasta gena rezistenta la razele UV si procesul prin care celulele se repara ca urmare a expunerii la razele ultraviolete, atunci am putea descoperi cum ar putea medicamentele sa readuca mecanismul degradat la conditiile normale” a spus Chengyu Liang, autorul principal al studiului. Liang este profesor asociat de microbiologie moleculara si imunologie la Facultatea de Medicina" Keck", a Universitatii din California de Sud.

Celulele afectate de expunerea la radiatii UV  reprezinta originea a mai mult de 90% din cazurile de melanom. Melanomul ucide peste 10.000 de americani in fiecare an, conform American Cancer Society (Societatea Americana de Oncologie).

"Persoanele care sufera de o mutatie a genei rezistente la razele UV sau care prezinta un nivel scazut al acesteia, se confrunta cu un risc crescut de dezvoltare a melanomului sau a altor tipuri de cancer de piele, in special daca fac plaja sau se bronzeaza des,” a sustinut Liang, intr-un comunicat al universitatii. „Studiul nostru sugereaza ca gena rezistenta la razele UV poate fi un marker biologic in prevenirea cancerului de piele.” a daugat Liang.

 

 

Cercetatorii vor efectua cercetari pe soareci pentru a intelege mai multe despre functiile genei rezistente la razele UV. ”Gena rezistenta la razele UV poate fi un bun obiectiv pentru dezvoltarea medicamentelor,” a spus Yongfei Yang, autorul studiului, cercetator asociat al Keck.

Intr-o zi, poate se va descoperi un medicament ce stimuleaza functia de reparare a genei rezistente la razele UV, pentru a asigura repararea rapida si eficienta a celulelor epiteliale afectate de razele UV, a spus Yang. „Acesta ar putea fi un tratament bun pentru persoanele care au un risc ridicat de a dezvolta cancer de piele”, a concluzionat cercetatorul.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0