COVID-19: Vaccinul Novavax are o eficiență de 89% în studiile clinice

Varianta sud-africană a noului coronavirus, ce poartă numele de B.1.351, a dezvoltat trei mutații într-o regiune importantă a proteinei reactive a virusului. Mai multe cercetări recente sugerează că aceste mutații ar putea permite tulpinei să evite anticorpii dezvoltați prin vaccin. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor au fost efectuate în condiții de laborator, așadar rezultatele studiilor clinice, care au fost realizate pe oameni, ar putea fi mai concludente. 

Compania biotehnică Novavax a anunțat recent faptul că vaccinul lor anti-COVID-19 are o eficiență de 89.3%, rezultat în urma studiilor clinice efectuate în Marea Britanie, unde o nouă tulpină, extrem de contagioasă, a virusului SARS-CoV-2, a infectat peste jumătate dintre voluntarii participanți la aceste studii. 

Potrivit lui Clive Dix, de la U.K. Vaccine Taskforce, rezultatele sunt extrem de îmbucurătoare, mai ales că studiile au fost realizate pe o cohortă amplă, de peste 15.000 de voluntari. Cu toate acestea, Novavax a demarat un studiu clinic și în Africa de Sud, o altă țară atinsă profund de noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, iar rezultatele nu au fost la fel de promițătoare. Așadar, în rândul celor 4.160 de participanți la studiu, s-a înregistrat o eficacitate de 60.1%. 

Specialiștii în imunologie sunt de părere că, deși eficacitatea vaccinului este încă în discuție, faptul că există un nivel susținut de eficacitate este extrem de încurajator și permite loc de optimizare a vaccinului. Cu toate acestea, studiul clinic din Africa de Sud prezintă mai multe implicații globale. În primul rând, este important ca răspândirea noii tulpini să fie limitată, pe cât de mult posibil. Cu cât aceasta va pătrunde mai des în diverse state ale lumii, cu atât răspândirea către populația generală va crește. 

Ce tehnologie folosește vaccinul Novavax?

Vaccinul Novavax utilizează o tehnologie diferită de cea deja autorizată pentru celelalte vaccinuri anti-COVID-19. Astfel, sunt folosite celule de insecte pentru a replica proteina reactivă din virusul SARS-CoV-2 care îi permite acestuia să invadeze celulele corpului uman. 

Vaccinul Novavax este primul tip de vaccin dezvoltat pe proteina reactivă care a raportat rezultate satisfăcătoare în urma studiilor clinice. La fel ca vaccinurile companiilor Pfizer și Moderna, și acesta este administrat în două doze. O altă companie aflată în cursa pentru vaccinul anti-COVID-19, Janssen Pharmaceuticals, a anunțat recent că urmează să primească rezultatele testelor pentru o doză unică de vaccin. 

În general, experții sunt mulțumiți de rezultatele obținute în urma studiilor clinice alte vaccinului Novavax. Intenția este de a se dezvolta cât mai multe opțiuni eficiente de vaccin, așa încât să fie acoperită, în totalitate, cererea pentru vaccinare. În momentul de față, există mai multe tensiuni, pe plan global, cu privire la livrarea de vaccinuri și la numărul de doze primite, de la o țară la alta. 

Potrivit specialistului Andrew Ward, de la Scripps Research, care a colaborat la redactarea descrierii structurale a vaccinului Novavax, acesta, în comparație cu celelalte vaccinuri, prezintă avantajul de a nu necesita condiții termice extrem de sensibile. Așadar, vaccinul Novavax va putea fi depozitat în containere cu temperaturi între 2°C și 8°C. Este un atu redutabil, care ar putea rezolva problemele de logistică și transport cu care ne confruntăm în prezent. 

Când va fi disponibil vaccinul Novavax?

Compania Novavax a inițiat, de curând, o aplicație pentru urmărirea etapelor de aprobare ale vaccinului, care poartă numele de NVX-CoV2373, disponibilă pentru locuitorii Marii Britanii. În urma parteneriatului de producție cu Serum Institute din India, reprezentanții Novavax au declarat că ar putea produce două miliarde de doze de vaccin numai în 2021. Aprobarea vaccinului în Statele Unite va depinde de rezultatele unui studiu clinic demarat recent, pe un eșantion de 30000 de persoane, atât pe teritoriul Statelor Unite, cât și în Mexic. La studiu s-au înscris peste 16000 de voluntari în primele 30 de zile de recrutare. 

Deși eficacitatea înregistrată în studiul din Africa de Sud a fost mai mică, oamenii de știință sunt încrezători, pentru că vaccinul a demonstrat, în esență, o eficiență destul de ridicată în ceea ce privește noua tulpină a virusului SARS-CoV-2. De asemenea, compania Novavax lucrează, în paralel, și la dezvoltarea unui vaccin bivalent, care ar putea ataca atât tulpina sud-africană, cât și alte tulpini mai puțin periculoase. Shabir Madhi, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității Witwatersrand și autorul principal al studiului, a declarat recent că eforturile echipei de cercetători ar putea oferi rezultate semnificative în decursul următoarelor luni. 

Problema stă în rata lentă de imunizare naturală a populației care a fost, deja, infectată, și care, potrivit cercetărilor, nu a dezvoltat suficientă imunitate în urma expunerii la virus. Acest fenomen se resimte cu precădere în Africa de Sud, unde infecțiile din trecut, cu tulpina originală a virusului SARS-CoV-2, nu au generat suficienți anticorpi care să protejeze populația la o a doua infectare. 

În plus, atât studiile din Marea Britanie, cât și cel din Africa de Sud, nu au fost suficient de mari ca să poată evalua impactul vaccinului în situația de boală cu forme severe. Cu toate acestea, toate studiile clinice demarate pe vaccinurile anti-COVID-19, indiferent de rata de eficacitate demonstrată, au oferit rezultate bune în ceea ce privește protejarea organismului de o formă severă de boală. 

Specialiștii sunt de părere că studii viitoare mai ample pentru testarea eficienței vaccinului Novavax, precum cel aflat în curs de derulare în Statele Unite, ar putea oferi mai multe informații cu privire la impactul asupra formelor severe de boală. 

Până în prezent, în Africa de Sud nu a fost utilizat niciun vaccin anti-COVID-19, iar abia autoritățile au aprobat în regim de urgență vaccinul companiei AstraZeneca. Acesta este un pas extrem de important, deoarece e nevoie de o acoperire globală cât mai amplă, pentru ca imunizarea în masă să aibă loc. Nu în ultimul rând, cercetătorii sunt încrezători că, în urma studiilor minuțioase și a optimizărilor repetate, și vaccinul Novavax va deveni un nou jucător pe piața de vaccinuril anti-COVID-19, cee ace va facilita demersul de imunizare a populației largi.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Novavax - Novavax COVID-19 Vaccine Demonstrates 89.3% Efficacy in UK Phase 3 Trial
https://ir.novavax.com/news-releases/news-release-details/novavax-covid-19-vaccine-demonstrates-893-efficacy-uk-phase-3 
Science Magazine - Novavax vaccine delivers 89% efficacy against COVID-19 in U.K.—but is less potent in South Africa
https://www.sciencemag.org/news/2021/01/novavax-vaccine-delivers-89-efficacy-against-covid-19-uk-less-potent-south-africa 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0