COVID-19: vaccinul AstraZeneca poate fi eficace împotriva variantei braziliene a SARS-CoV-2

Cursul pandemiei COVID-19 a fost afectat de apariția noilor mutații, printre care se numără și mutația P1, sau varianta braziliană a virusului SARS-CoV-2. Potrivit datelor preliminare, varianta braziliană ar putea fi de două ori mai contagioasă față de varianta originală a virusului. 

De asemenea, cercetările sugerează că această nouă variantă a virusului ar putea combate imunitatea obținută după o infectare anterioară COVID-19, iar riscul de reinfectare crește, în acest fel, undeva între 25% și 60%. 

Purtătorii de cuvânt ai institutului Fiocruz din Brazilia au declarat că varianta P1 este doar una din mai multe mutații îngrijorătoare care au devenit dominante în șase sau opt state studiate de către organizație, cu sediul aflat în Rio de Janeiro. 

Oamenii de știință atrag atenția asupra gravității situației create de apariția acestor noi variante de virus, toate având un potențial de contagiere mult mai ridicat față de varianta inițială a virusului SARS-CoV-2

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat recent că situația din Brazilia este gravă, iar că parcursul epidemiei ar putea fi direct influențat de extinderea acestei variante pe alte continente ale lumii. Mai mult, oamenii de știință exprimă motive de îngrijorare cu privire la felul în care se manifestă noua formă de COVID-19, cu simptome severe, mai ales în Brazilia, unde nu există o serie de măsuri ferme reglementate cu privire la protecția împotriva COVID-19. Multe state sunt îngrijorate de acest aspect, deoarece în Brazilia normele de distanțare socială nu sunt suficient de bine implementate, iar țara se află pe lista celor cu acces redus la vaccin. Îngrijorarea este motivată de faptul că, pe măsură ce virusul circulă mai mult timp într-un teritoriu, riscul de a suferi mutații devine mai mare. Acest fenomen stă la baza apariției noilor variante de virus, inclusiv mutația P1. 

Experții în sănătate se află în procesul creării unui plan de atac pentru situația nou creată, care cuprinde măsuri precum vaccinarea accelerată, impunerea de noi restricții de carantină și de distanțare socială, pentru a menține situația sub control. 

Apariția noilor variante de virus ar putea pune în pericol progresul obținut în ultimele luni, cu apariția vaccinurilor anti-COVID-19, pentru scurtarea duratei de pandemie. În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva noilor variante de virus, în principiu acestea pot proteja individul, dar nu la fel de bine. Vaccinurile au fost concepute pentru a preveni infecția cu varianta original a virusului SARS-CoV-2, iar mutațiile nou apărute reprezintă o provocare. 

În prezent, există mai multe studii aflate în curs de desfășurare pentru a înțelege mai bine în ce măsură vaccinurile de pe piață pot preveni infectarea cu varianta P1, în paralel cu inițiativele de vaccinare care au loc în întreaga lume. 

Așadar, oamenii de știință sunt încrezători că, dacă va fi nevoie, vaccinurile vor putea fi modificate în timp util pentru a face față noilor mutații. În momentul de față, Brazilia a comandat peste 200 milioane de doze de vaccinuri AstraZeneca și CoronaVac. Până în prezent, peste opt milioane de brazilieni au primit prima doza de vaccin, ceea ce reprezintă numai 4% din întreaga populație a țării. 

Potrivit unor studii preliminare, vaccinul AstraZeneca ar putea proteja împotriva variantei P1. Momentan nu se cunosc foarte multe informații cu privire la aceste studii, nici dacă vaccinul companiei AstraZeneca este 100% eficient împotriva noii mutații a virusului SARS-CoV-2, dar rezultatele cercetărilor vor fi anunțate în cel mai scurt timp, posibil chiar până la finalul lunii martie. 

Vaccinul AZD1222, dezvoltat în urma parteneriatului dintre Universitatea Oxford, din Marea Britanie, și compania AstraZeneca, este autorizat pentru utilizare de urgență în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie și o bună parte din țările Uniunii Europene. 

Conform unei analize preliminare eliberate în luna noiembrie a lui 2020, ce cuprinde date despre eficacitatea vaccinului, obținute din fazele doi și trei ale studiului clinic din Marea Britanie și din faza a treia din studiul clinic din Brazilia, vaccinul AZD1222 are o eficacitate de aproximativ 70%.  

Mai multe analize ulterioare sugerează, de asemenea, că vaccinul este eficient și împotriva mutației britanice, dar, din păcate, nu se poate spune același lucru în raport cu mutația sud-africană. Din acest motiv, Africa de Sud a sistat imediat vaccinarea populației cu serul AstraZeneca. 

Compania AstraZeneca a declarat recent că lucrează la optimizarea vaccinului AZD1222 pentru a ținti cele două mutații noi ale virusului SARS-CoV-2, în speranța că noua versiune a serului va fi gata până la începutul toamnei 2021. 

Cu toate acestea, unii experți sunt de părere că vaccinul nu ar avea nevoie de modificări pentru a proteja împotriva variantei P1. Mostrele pentru studiile cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva mutației P1 au fost furnizate de către Institutul Fiocruz, care a declarat că nu pot furniza mai multe informații pe moment, pentru că cercetările sunt demarate de către AstraZeneca și Universitatea Oxford. 

De asemenea, purtătorii de cuvânt ai AstraZeneca și ai Universității Oxford nu au emis imediat o declarație, deși se speculează, pe diverse canale media, faptul că vaccinul AstraZeneca ar putea fi eficient împotriva variantei P1, în timp ce vaccinul CoronaVac, produs de compania Sinovac, nu este eficient. Cu toate acestea, potrivit altor cercetări în curs, vaccinul chinezesc CoronaVac ar putea fi promițător în ceea ce privește protecția împotriva variantei braziliene. 

În prezent, se așteaptă declarații oficiale de la autoritățile responsabile pentru cercetările în curs, pentru a se putea stabili care vaccinuri pot fi utilizate în țările afectate de noua mutație. În ceea ce privește vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, acesta s-a dovedit a fi ineficient împotriva mutației braziliene. Cu toate acestea, vaccinarea cu serul Pfizer nu a fost încă sistată în Brazilia, iar autoritățile locale se află momentan în negocieri cu Pfizer pentru achiziția de doze. Potrivit agenției Reuters, autoritățile braziliene au agreat cu Pfizer pentru livrarea a 14 milioane doze, până în luna iunie a acestui an.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC - Covid-19: Brazil experts issue warning as hospitals 'close to collapse'
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-56342303 
First Word Pharma - Early data suggest AstraZeneca's COVID-19 vaccine effective against Brazil variant: report
https://beta.firstwordpharma.com/story/5242105 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0