COVID-19: umiditatea din masca de protecție ar putea scădea severitatea bolii

Măștile de protecție ajută la împiedicarea răspândirii coronavirusului și la protejarea persoanelor care le poartă de infectarea cu SARS-CoV-2. Cercetătorii afirmă că există și un alt beneficiu potențial al acestora: umiditatea creată în interiorul măștii ar putea contribui la combaterea bolilor respiratorii în general.

Infecțiile virale respiratorii sunt extrem de frecvente și de răspândite, acestea variind de la răceala obișnuită și gripă, până la rujeolă și, mai nou, COVID-19. De la începutul pandemiei actuale, măștile faciale au fost cel mai utilizat instrument pentru atenuarea răspândirii SARS-CoV-2 la nivel mondial. Scăderea severității bolii la purtător a fost, de asemenea, asociată cu utilizarea măștilor de protecție.

Deși există multe dezbateri în ceea ce privește importanța relativă a diferiților factori legați de anotimp cu privire la transmisibilitatea și severitatea bolii COVID-19, corelația dintre severitatea crescută a bolii și umiditatea scăzută a aerului inhalat pare una puternică.

În acest context, un studiu¹ publicat în februarie 2021 de Institutul Național de Diabet, Boli Digestive și Renale (NIDDK) din SUA adaugă noi dovezi la beneficiile potențiale ale măștilor de protecție: acestea măresc substanțial umiditatea din aerul pe care îl respiră purtătorul, situație care ar putea lucra în avantajul lui. 

Oamenii de știință sugerează că, dacă se ia în considerare că hidratarea căilor respiratorii susține funcționarea sistemului imunitar, acest lucru ar putea explica de ce purtarea măștilor de-a lungul pandemiei a fost asociată cu severitatea mai mică a bolii la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Masca absoarbe o mare parte din apa din respirația expirată, care devine suprasaturată la răcire la ieșirea din gură; la inspirația ulterioară a aerului uscat, această apă se evaporă și astfel umidifică aerul care trece prin această mască hidratată.

Cum ne poate fi de folos umiditatea din masca de protecție?

Nivelurile ridicate de umiditate pot limita răspândirea unui virus spre plămâni prin promovarea clearance-ului mucociliar, un mecanism de apărare care elimină particulele potențial dăunătoare din mucusul din plămâni.

Pe de o parte, nivelurile ridicate de umiditate pot, de asemenea, întări sistemul imunitar prin producerea de proteine speciale, numite interferoni, care luptă împotriva virusurilor, un proces cunoscut sub numele de „răspuns la interferon”. Pe de altă parte, nivelurile scăzute de umiditate s-au dovedit a afecta atât clearance-ul mucociliar, cât și răspunsul la interferon, care poate fi unul dintre motivele pentru care oamenii sunt mai susceptibili să facă infecții respiratorii în sezonul rece.

Studiul a implicat testarea a patru tipuri de măști: o mască N95, o mască medicală (chirurgicală) de unică folosință în trei straturi, o mască în două straturi de bumbac-poliester și o mască groasă de bumbac. Cercetătorii au măsurat nivelul de umiditate cu ajutorul unui voluntar căruia i s-a cerut să respire într-o cutie de oțel sigilată. Când persoana nu purta mască, vaporii de apă din expirație umpleau cutia, ducând la o creștere rapidă a umidității în interiorul acesteia.

Când persoana a purtat o mască, acumularea de umiditate în interiorul cutiei a scăzut foarte mult, datorită faptului că cea mai mare parte a vaporilor de apă au rămas în mască, s-au condensat și au fost reinhalați. Pentru a se asigura că nu există scurgeri, măștile au fost bine fixate pe fața voluntarului folosindu-se cauciuc spumos de înaltă densitate. 

Rezultatele acestei cercetări au arătat că toate cele patru măști au crescut nivelul de umiditate a aerului inhalat, dar în grade diferite. La temperaturi mai scăzute, efectele umidificatoare ale tuturor măștilor au crescut foarte mult. La toate temperaturile, masca groasă din bumbac a dus la cel mai crescut nivel de umiditate. Mulți dintre noi simțim această umiditate, mai ales atunci când purtăm masca mai mult de câteva minute, dar nu se știa că acest lucru ne poate face bine.

Cercetătorii nu au analizat care dintre aceste măști sunt cele mai eficiente împotriva inhalării sau transmiterii virusului. Studiile anterioare efectuate de această echipă de cercetare au arătat că orice mască de pânză poate ajuta la blocarea miilor de picături de salivă pe care oamenii le eliberează în timp ce vorbesc și care pot rămâne în aer câteva minute. Potrivit CDC, unele măști funcționează mai bine decât altele în ceea ce privește împiedicarea transmiterii SARS-CoV-2 și pentru propria protecție: măștile medicale de unică folosință și cele de bumbac în două sau trei straturi (cu filtru la mijloc).

Deși studiul de față nu a examinat transmiterea particulelor din respirație, acesta oferă mai multe dovezi cu privire la motivele pentru care măștile sunt esențiale în lupta împotriva răspândirii coronavirusului și a îmbolnăvirii de COVID-19. Concret, această cercetare susține importanța purtării măștilor ca modalitate simplă, dar eficientă, de a proteja oamenii din jur și de a ne proteja și pe noi de infecțiile respiratorii.

Deși vaccinarea anti-COVID-19 este în plină desfășurare la nivel mondial, savanții îndeamnă în continuare la vigilență în ceea ce privește contribuția fiecăruia dintre noi la prevenirea răspândirii virusului. 

Purtarea măștilor de protecție, o cale foarte eficientă de reducere a răspândirii coronavirusului

O cale principală de transmitere a coronavirusului este prin intermediul particulelor respiratorii de la indivizii asimptomatici, presimptomatici sau simptomatici. S-a dovedit că reducerea răspândirii virusului necesită în primul rând două lucruri: limitarea contactelor prin distanțare fizică și purtarea măștii de protecție. Preponderența dovezilor indică faptul că purtarea măștii scade transmisibilitatea per contact prin reducerea transmiterii particulelor respiratorii infectate atât în context de laborator, cât și în context clinic. Purtarea unei măști în public pare a fi cea mai eficientă cale spre reducerea răspândirii virusului (atunci când conformitatea populației este ridicată).

Unele măști sunt mai eficiente decât altele pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului care provoacă boala COVID-19. CDC recomandă purtarea măștilor chirurgicale, de unică folosință sau a celor din bumbac în două sau trei straturi, cu filtru. Este foarte important ca măștile să fie purtate corect, acoperind gura și nasul și să se potrivească bine pe față (strâns în jurul nasului și bărbie, fără goluri mari în jurul părților laterale ale feței). Țesătura trebuie să permită respirația cu ușurință.
Nu se recomandă măștile care nu permit respirația normală, cum ar fi cele din materiale precum piele sau plastic și nici măștile într-un singur strat, eșarfele, măștile tricotate sau cele cu supape.  

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biophysical Journal - Hydrating the respiratory tract: an alternative explanation why masks lower severity of COVID-19
https://www.cell.com/biophysj/fulltext/S0006-3495(21)00116-8
1. Studiul „Hydrating the Respiratory Tract: An Alternative Explanation Why Masks Lower Severity of COVID-19”, apărut în Biophysical Journal, 2021; DOI: 10.1016/j.bpj.2021.02.002, autori: Joseph M. Courtney, Ad Bax
CDC - Guidance for Wearing Masks
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover-guidance.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0