COVID-19: Încep testările pe oameni cu noul vaccin Merck
COVID-19: Încep testările pe oameni cu noul vaccin Merck
COVID-19: Încep testările pe oameni cu noul vaccin Merck
Compania farmaceutică Merck Sharp & Dohme a anunțat demararea procesului de dezvoltare a două vaccinuri anti COVID-19, în colaborare cu partenerul IAVI.
Reprezentanții Merck Sharp & Dohme au declarat, de asemenea, că intenționează să achiziționeze compania Themis Bioscience, entitate specializată în dezvoltarea de vaccinuri și de terapii imuno-modulatoare pentru boli infecțioase, inclusiv COVID-19. Între timp, cei de la Merck Sharp & Dohme au încheiat și un parteneriat pentru colaborare științifică cu Ridgeback Biotherapeutics, pentru a dezvolta un nou medicament antiviral cu administrare orală, ca posibil candidat pentru tratamentul bolii COVID-19.
Prin colaborarea cu IAVI și Ridgeback Bioscience, precum și prin achiziția companiei Themis Bioscience, Merck Sharp & Dohme se alătură eforturilor globale de oprire a pandemiei globale generată de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Pe lângă acestea, compania Merck Sharp & Dohme colaborează și cu Institute for Systems Biology, din Statele Unite ale Americii, pentru a investiga și defini mecanismele moleculare ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a bolii propriu-zie, precum și pentru a identifica măsurile necesare ce trebuie luate pe partea terapeutică, atât de importantă mai ales pentru pacienții cu forme severe.
Așadar, de curând a început prima fază, din cele două planificate pentru studiul clinic, efectuat pe subiecți umani, a vaccinului experimental al companiei Merck Sharp & Dohme. Această fază din studiu are ca obiectiv verificarea siguranței de uz a vaccinului de către oameni și identificarea semnelor de generarea a unui răspuns imun. Studiul este efectuat pe o cohortă de 260 de adulți sănătoși și se desfășoară în Belgia.
Compania a declarat către publicația The Wall Street Journal că operațiunea de testare a început, fără a furniza și alte comentarii.
Prima fază, din cele două, ale acestui studiu clinic este de a asigura că toate riscurile pentru uz sunt acoperite, că nu apar reacții adverse nadorite și de identificare a unui posibil răspuns din partea sistemului imunitar.
Studiul este proiectat pentru a fi încheiat (ambele faze de testare) în luna aprilie a anului 2022, potrivit bazei de date guvernamentale clinicaltrials.gov. Cu toate acestea reprezentanții Merck Sharp & Dohme susțin că, dacă lucrurile merg bine, studiul poate fi finalizat mai devreme, astfel încât vaccinul să fie pus în circulație chiar începând cu anul 2021.
Această declarație vine în contextul în care mai multe studii clinice pe candidați potențiali pentru un vaccin anti COVID-19 au produs rezultate satisfăcătoare în decursul a câtorva luni.
Ce conține vaccinul companiei Merck Sharp & Dohme?
Vaccinul experimental al celor de la Merck Sharp & Dohme este creat pe baza unei versiuni slăbite a virusului responsabil pentru pojar. Tulpina slăbită a virusului este folosită pentru a livra proteina reactivă a coronavirusului către sistemul imunitar, în așa fel încât să declanșeze un răspuns imun la contactul cu virusul SARS-CoV-2.
Pentru a dezvolta acest vaccin, compania Merck Sharp & Dohme a anunțat că, prin achiziționarea, în luna mai, a companiei austriece Themis Bioscience, aceasta va apela la resursele oferite de către Institutul Pasteur, organizație de cercetare non-profit din Franța, licențiată de către Themis.
Compania Merck Sharp & Dohme are sediul în Kenilworth, New Jersey, și reprezintă un nume sonor în dezvoltarea de vaccinuri și medicamente antivirale, inclusiv în vaccinul anti HPV Gardasil.
În ceea ce privește COVID-19, compania a declarat că dorește să dezvolte un vaccin care poate oferi protecție împotriva virusului SARS-CoV-2 cu ajutorul unei singure doze, așadar o a doua doză să nu fie necesară, și asigură că dețin tehnologia necesară pentru multiplicarea dozelor de vaccin, așa încât producția să fie suficientă.
Acesta este un fapt pe cât de promițător, pe atât de îmbucurător, deoarece vaccinarea în două doze nu prezintă, potrivit sondajelor efectuate recent, un potențial încurajator. Reticența globală față de vaccin deja există, iar efectuarea a două doze, la un interval de timp relativ crescut, implică neîntoarcerea multora dintre cei vaccinați cu o primă doză, pentru a doua.
Pe lângă vaccinul celor de la Merck Sharp & Dohme, există mai mulți candidați pe lista vaccinurilor anti COVID-19, unele încă în curs de testare, iar altele deja puse în circulație, și care funcționează pe tehnologii diferite. Așadar, vaccinul companiei Pfizer Inc. și a partenerului BioNTech SE, alături de compania Moderna Inc, se folosesc de o tehnologie inovatoare, numită mRNA, iar ambele vaccinuri presupun două doze separate.
Pentru vaccinul experimental anti COVID-19 al companiei Merck, se plănuiește studierea efectelor pe subiecți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, ca apoi, în faza a doua, să fie vaccinați adulți cu vârste peste 60 de ani. Studiul clinic va evalua și efectele obținute după administrarea unei sigure doze, dar și după două doze.
Acest vaccin reprezintă cel de-al doilea efort al companiei Merck Sharp & Dohme în lupta împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 și este realizat în parteneriat cu organizația IAVI, ale căror vaccinuri experimentale se folosesc de aceeași tehnologie aflată la baza vaccinului Merck împotriva virusului Ebola Zaire. Reprezentanții Merck Sharp & Dohme au afirmat că, atât timp cât vor obține rezultate satisfăcătoare în urma fazei întâi a studiului clinic, faza a doua va fi demarată la scurt timp după încheierea primei, în prima parte a lui 2021.
Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19
Boala COVID-19 poate avea consecințe deosebit de grave și nu se cunosc, în prezent, toate formele prin care aceasta îți poate impacta sănătatea pe termen lung. În plus, odată infectat, riscul de a da mai departe boala către cei apropiați, și nu numai, este foarte crescut, mai ales dacă nu manifești simptome.
Din acest motiv, vaccinul este alegerea corectă pentru a te proteja, dar și pentru a-i feri pe ceilalți, de îmbolnăvire. Studiile clinice ale tuturor vaccinurilor care sunt deja pe piață, precum și a celor care urmează să ajungă la dispoziția populației largi, sunt obligate să ofere informații obiective cu privire la siguranța pentru uz.
Așadar, vaccinul anti COVID-19 te poate ajuta în dobândirea imunității împotriva virusului SARS-CoV-2, pe un termen îndelungat.
Atât imunitatea naturală, cât și cea produsă cu ajutorul vaccinului sunt aspecte importante când vine vorba de protecția împotriva bolii COVID-19, iar experții încearcă să descopere cât mai mult cu privire la acestea. Din păcate, virusul este foarte nou, așa încât nu avem încă toate răspunsurile necesare, dar vaccinarea populației largi poate ajuta cel puțin la încetinirea ratei de infectare și la reluarea cursului normal al vieții.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Wall Street Journal - Merck Covid-19 Vaccine Begins Human Testing
https://www.wsj.com/articles/merck-covid-19-vaccine-begins-human-testing-11599859776?st=atiadtxiqnjid0a&reflink=article_whatsapp_share
CDC – Benefits of Getting a COVID-19 Vaccine
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/vaccine-benefits.html
Te-ar mai putea interesa și...