COVID-19: Care sunt factorii imuni care determină dacă un vaccin este sigur și eficient

Mult așteptatul vaccin Oxford, alături de studiul clinic realizat pe eficiența și siguranța acestuia, pune în evidență un fapt de necontestat, și anume că sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde în mod diferit la vaccinuri. 

Deși informații cu privire la anumite complicații imunitare în rândul câtorva participanți la studiu au apărut în presă, nu se cunoaște dacă aceste complicații au legătură cu vaccinul anti COVID-19 propriu-zis sau dacă acei subiecți afectați au primit, în schimb, un vaccin cu substanțe placebo. 

Ceea ce e cert, în schimb, este faptul că faza 3 a studiilor clinice efectuate pe vaccinurile anti COVID-19 este crucială, mai ales în ceea ce privește efectele asupra miilor de oameni angrenați în studii clinice, peste tot în lume. Faza 3 ne poate spune dacă un vaccin este sigur pentru uz uman, dar și dacă este eficient pe un segment mai larg de populație, adică persoane de vârste diferite și cu diverse afecțiuni de sănătate. 

Din acest motiv, este important de știut care sunt factorii imuni ce pot determina eficiența celor aproximativ 180 de vaccinuri COVID-19 aflate în curs de dezvoltare pe plan global.

Răspunsul imunitar diferă de la o persoană la alta

Un vaccin eficient ar trebui să genereze o imunitate de lungă durată împotriva virusului SARS-CoV-2, responsabil pentru boala COVID-19. Acest lucru se poate realiza prin stimularea producției de anticorpi, la nivelul organismului, pentru a neutraliza virusul și pentru a ajuta sistemul imunitar să “memoreze” virusul și să răspundă rapid la pericolul în fața infecției.

Ce se cunoaște, deja, din procesele anterioare pentru formularea altor tipuri de vaccin, este că răspunsul sistemului imunitar diferă de la o persoană la alta. Din această cauză, cercetătorii au toate motivele să creadă că acest principiu se aplică și în cazul unui vaccin anti COVID-19. 

Factorii imuni care determină siguranța și eficiența unui vaccin

1. Tipul de vaccin și forma prin care este administrat

O mare parte dintre vaccinurile anti COVID-19 aflate în curs de dezvoltare conțin părți ale proteinei reactive SARS-CoV-2, cu scopul de a stimula imunitatea . Cu toate acestea, există foarte multe căi de a livra aceste proteine în corp, iar unele metode pot fi mai eficiente în stimularea sistemului imunitar al unei persoane.  De exemplu, vaccinul de la Oxford combină proteina reactivă cu un alt virus, pentru a imita acțiunea virusului SRAS-CoV-2. 

În același timp, vaccinul dezvoltat de Universitatea din Queensland conține proteina reactivă combinată cu un alt compus, cu rol adjuvant, pentru a stimula sistemul imunitar. Din ce se cunoaște până în acest moment, în majoritatea tipurilor de vaccin, persoanele vaccinate vor avea nevoie de o a doua doză pentru a asigura imunitatea de lungă durată împotriva virusului SARS-CoV-2. 

Deși majoritatea vaccinurilor se administrează pe cale injectabilă, există câteva tipuri de vaccin concepute pentru administrare pe cale nazală, sub formă de spray. Cercetătorii consideră că, în acest fel, se poate stimula un răspuns imunitar mai eficient, deoarece vaccinul este livrat direct către tractul respirator superior, inclusiv nările, gura și gâtul.

2. Istoricul infecțiilor

Infecții anterioare pot determina felul în care sistemul imunitar al unui individ va reacționa la vaccin. De exemplu, virusul SARS-CoV-2 aparține unei familii foarte mari de coronavirusuri, 4 dintre ele fiind responsabile pentru răceala sezonieră. Prin expunerea la aceste coronavirusuri și, implicit, dezvoltarea de anticorpi împotriva lor, se poate obține un răspuns imunitar mai prompt și mai puternic la vaccinul anti COVID-19. 

Unele persoane pot manifesta un răspuns imunitar slab în fața unora dintre vaccinurile anti COVID-19 experimentale, iar acest lucru poate fi explicat prin faptul că ele au, deja, o imunitate formată împotriva adenovirusurilor utilizate în anumite vaccinuri pentru livrarea proteinei reactive SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, organismul uman creează un răspuns imunitar vizavi de calea de livrare a proteinei reactive, și nu față de proteina reactivă propriu-zisă. 

3. Moștenirea genetică

Genele joacă un rol foarte important în reglarea sistemului nostru imunitar. Oamenii de știință au semnalat, deja, diferențe de sex, care sunt de regulă dictate de genetică, în ceea ce privește răspunsul imunitar la vaccinul antigripal. Diferențe între populația feminină și cea masculină s-au putut observa și în răspunsul imunitar împotriva COVID-19. Așadar, studiile clinice ample sunt o soluție pentru a afla și pentru a înțelege mai bine de ce bărbații și femeile răspund atât de diferit la un vaccin anti COVID-19. Un alt exemplu prin care genetica își spune cuvântul este cel al persoanelor cu deficiențe imune moștenite, unde eficiența vaccinului anti COVID-19 este sub semnul întrebării. 

4. Vârsta

Structura și compoziția sistemului nostru imunitar se schimbă pe parcursul vieții, iar acest lucru afectează capacitatea organismului de a clădi un răspuns imunitar eficient împotriva infecțiilor. De exemplu, sistemul imunitar al sugarilor și al copiilor este în curs de formare, așa încât răspunsul imunitar al acestora poate fi diferit de cel al adulților. Unele vaccinuri anti COVID-19 pot fi, însă, mai eficiente în cazul copiilor, așa cum s-a observat, de exemplu, în cazul vaccinurilor antigripale. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, schimbările de la nivelul sistemului nostru imunitar pot reduce eficiența răspunsului în fața infecțiilor, ceea ce înseamnă că suntem mai puțin capabili să producem anticorpi noi. Având în vedere acest aspect, este nevoie de studii clinice mari, pentru a afla dacă vaccinurile anti COVID-19 sunt eficiente în cazul copiilor și al vârstnicilor. 

5. Stilul de viață

Regimul alimentar, practicarea regulată a exercițiilor fizice, nivelul de stres și faptul dacă ești fumător sau nu poate influența răspunsul sistemului imunitar la vaccinare. Astfel, putem să ne întărim sistemul imunitar prin alegeri sănătoase în rutina de zi cu zi. O nouă ipoteză, în curs de verificare, susține că microbiomul gastrointestinal poate influența răspunsul imunitar la vaccin. Cu toate acestea, este nevoie de cercetare aprofundată pentru a confirma dacă acest fapt se aplică în cazul unui vaccin anti COVID-19. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines
https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines
Nature Reviews Immunology - Sex differences in immune responses in COVID-19
https://www.nature.com/articles/s41577-020-0378-2


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0