Coriandru (Coriandrum sativum): ce trebuie să știi despre această plantă

Coriandrul este o plantă care este folosită în mod obișnuit pentru a condimenta preparatele alimentare precum supe, salate, curry și alte feluri de mâncare. Puțini știu că acesta are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea!

Coriandrul este o sursă bună de antioxidanți, iar utilizarea lui pentru aromarea preparatelor culinare poate încuraja oamenii să utilizeze mai puțină sare și să reducă aportul de sodium din alimentație.
Coriandrul (Coriandrum sativum L) face parte din familia Apiaceae, care conține 3.700 de specii, inclusiv morcovi, țelină și pătrunjel. Toate părțile plantei sunt comestibile, dar se folosesc cel mai frecvent frunzele proaspete și semințele uscate.

Coriandrul este o plantă care este folosită în mod obișnuit pentru a condimenta preparatele alimentare precum supe, salate, curry și alte feluri de mâncare. Frunzele de coriandru sunt adesea folosite întregi, în timp ce semințele sunt folosite uscate sau măcinate.

Efect anticancerigen

Datele despre efectul coriandrului asupra dezvoltării cancerului sunt limitate, iar rezultatele indică potențialul de studii suplimentare asupra coriandrului și impactul acestei plante asupra activității dăunătoare în celulele canceroase.

Cu toate acestea, un studiu1 din 2019 a examinat efectele unui extract de coriandru asupra celulelor cancerului de prostată. Cercetătorii au descoperit că planta a redus exprimarea genelor specifice din celulele canceroase, ceea ce înseamnă că celulele specifice cancerului de prostată au devenit mai puțin invazive, au prezentat caracteristici care înseamnă că nu se vor răspândi la fel de repede și nu au demonstrat atâtea semne de grupare împreună în colonii.

Într-un alt studiu2, extractul de tulpină, rădăcină și frunze de coriandru a prezentat efecte anticanceroase împotriva celulelor cancerului de sân și a inhibat deteriorarea celulelor din cauza stresului oxidativ.

Un remediu pentru durere și inflamații

Un alt studiu3, publicat în 2015, a investigat potențialul de ameliorare a durerii de coriandru la șoareci. Cercetătorii au descoperit că extractele din semințe de coriandru au produs un efect analgezic semnificativ.

În plus, într-un studiu4 ce a inclus 68 de persoane care aveau frecvent migrene, autorii au cerut participanților dintr-un grup să administreze 15 ml de sirop de fructe de coriandru în combinație cu un medicament pentru migrenă de trei ori pe zi timp de o lună. Grupul de control a luat doar medicamente obișnuite pentru migrenă. Grupul care a luat tratamentul combinat a prezentat o severitate redusă, durată și frecvență a migrenelor comparativ cu grupul de control. De asemenea, coriandrul este o sursă de antioxidanți, care previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. S-a demonstrat că antioxidanții săi luptă împotriva inflamațiilor din corpul uman.

O piele mai sănătoasă

Un studiu din 2015 publicat în Journal of Medicinal Food a examinat capacitatea extractelor de coriandru de a proteja pielea împotriva deteriorării radiațiilor ultraviolete medii sau B (UVB). Cercetătorii au testat o suspensie alcoolică de corinadru atât pe celulele pielii umane într-un vas, cât și pe celulele pielii la șoareci de laborator fără păr, iar rezultatele au susținut potențialul coriandrului de a preveni sau reduce daunele provocate de soare la nivelul pielii.

Proprietăți antifungice

Deși există mai multe tratamente disponibile pentru infecțiile fungice, cum ar fi aftele, acestea provoacă adesea efecte secundare neplăcute. Din acest motiv, cercetătorii dezvoltă compuși naturali pe care oamenii îi pot folosi pentru a gestiona infecțiile fungice. Un studiu5 din 2014 a testat efectele unui ulei esențial derivat din frunzele de coriandru asupra Candida albicans, care este o ciupercă ce reprezintă o cauză comună a infecției în organismul uman. Autorii concluzionează că uleiul are într-adevăr proprietăți antifungice și totodată, recomandă studii suplimentare în această privință.

Poate ajuta la scăderea zahărului din sânge

Glicemia ridicată este un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Semințele de coriandru, extractul și uleiurile pot ajuta la scăderea zahărului din sânge, iar persoanele care au un nivel scăzut de zahăr din sânge sau care iau medicamente împotriva diabetului ar trebui să fie atenți în privința consumului de coriandru. Studiile la animale sugerează că semințele de coriandru reduc zahărul din sânge prin promovarea activității enzimei care ajută la eliminarea zahărului din sânge. Un studiu6 efectuat la șobolani cu obezitate și nivel ridicat de zahăr din sânge a constatat că o singură doză (9,1 mg per kilogram de greutate corporală sau 20 mg per kg) de extract din semințe de coriandru a scăzut zahărul din sânge cu 4 mmol/L în 6 ore, având efecte similare cu cele ale glibenclamidei, un medicament pentru zahărul din sânge.

Un beneficiu pentru sănătatea inimii

Unele studii pe animale și în eprubete sugerează că coriandrul poate reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelurile de colesterol rău (LDL) din sânge. 
Extractul de coriandru pare să acționeze ca un diuretic, ajutându-ți corpul să elimine excesul de sodiu și apă, fapt care poate reduce tensiunea arterială conform unui studiu recent7 .Unele cercetări indică faptul că coriandrul poate ajuta și la scăderea colesterolului. Un studiu8 efectuat pe șobolani a constatat că animalele cărora li s-au administrat semințe de coriandru au cunoscut o scădere semnificativă a colesterolului rău și o creștere a colesterolului bun (HDL) din sânge

Mai mult decât atât, se consideră că un consum constant de ierburi și condimente, cum ar fi coriandrul, îi poți  reduce aportul de sodiu, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea inimii. La populațiile care consumă cantități mari de coriandru, printre alte condimente, ratele de boli de inimă tind să fie mai mici, în special în comparație cu persoanele din dieta occidentală, care conține mai multă sare și zahăr.

Poate proteja sănătatea creierului

Multe afecțiuni ale creierului, inclusiv Parkinson, Alzheimer și scleroza multiplă, sunt asociate cu inflamația, iar proprietățile antiinflamatoare ale coriandrului pot proteja împotriva acestor boli. Un studiu9 la șobolani a constatat că extractul de coriandru poate proteja împotriva deteriorării celulelor nervoase în urma convulsiilor provocate de medicamente, probabil datorită proprietăților sale antioxidante.
Coriandrul poate ajuta, de asemenea, la gestionarea anxietății. Studiile la animale au demonstrat că extractul de coriandru este aproape la fel de eficient ca medicamentele ce reduc simptomele anixetății.

O bună sursă nutritivă 

O ceașcă de coriandru crud cântărind aproximativ 16 g conține:
•    3,68 calorii;
•    0,083 g de grăsime, lipide;
•    0,587 g carbohidrați;
•    0,341 g de proteine.

Coriandrul conține, de asemenea, vitamina C, provitamina A și K, precum și urme de: folat, potasiu, mangan, colină, betacaroten, betacriptoxantină, luteină, zeaxantină. Mai mult decât atât, datorită compoziție sale bogate în antioxidanți, vitamina A, C și minerale precum fosforul din uleiurile esențiale, coriandrul previne îmbătrânirea ochilor, degenerarea maculară. De asemenea, proprietățile dezinfectante, detoxifiante, antiseptice, antifungice și antioxidante ale coriandrului sunt ideale pentru tratarea tulburărilor pielii, cum ar fi eczeme, senzația de uscăciune și infecții fungice.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1. Studiul „The determination of the potential anticancer effects of Coriandrum sativum in PC-3 and LNCaP prostate cancer cell lines”, publicat în Journal of cellular biochemistry 120.3 (2019): 3506-3513, autori Elmas, Levent, et al.
2. Studiul „Antioxidant activity of Coriandrum sativum and protection against DNA damage and cancer cell migration”, publicat în BMC complementary and alternative medicine 13.1 (2013): 1-13,  autori Tang, Esther LH, et al.  
3. Studiul „The analgesic effects of different extracts of aerial parts of Coriandrum Sativum in mice”, publicat în  International Journal of Biomedical Science: IJBS 11.1 (2015): 23, autori Kazempor, Seyedeh Fatemeh
4. Studiul „Effects of Coriandrum sativum Syrup on Migraine: A Randomized, Triple-Blind, Placebo-Controlled Trial”, publicat în Iranian Red Crescent Medical Journal 18.1 (2016), autori Kasmaei, Hosein Delavar, et al 
5. Studiul „Coriandrum sativum L. (Coriander) Essential Oil: Antifungal Activity and Mode of Action on Candida spp., and Molecular Targets Affected in Human Whole-Genome Expression”, publicat în PLoS One 9.6 (2014): e99086, autori Almeida Freires, Irlan, et al.
6. Studiul „Hypoglycemic and hypolipidemic effects of Coriandrum sativum L. in Meriones shawi rats”, publicat în Journal of Ethnopharmacology 137.1 (2011): 652-661, autori Aissaoui, Abderrahmane, et al.
7. Studiul „Coriander fruit exhibits gut modulatory, blood pressure lowering and diuretic activities”, publicat în Journal of ethnopharmacology 122.1 (2009): 123-130, autori Jabeen, Qaiser, et al. 
8. Studiul „The cholesterol lowering property of coriander seeds (Coriandrum sativum): mechanism of action”, publicat în Journal of Environmental Biology 29.1 (2007): 53, autori Dhanapakiam, P., et al. 
9. Studiul „Preventive effect of Coriandrum sativum on neuronal damages in pentylentetrazole-induced seizure in rats”, publicat în Avicenna journal of phytomedicine 7.2 (2017): 116, autori Pourzaki, Mojtaba, et al.  
NCBI: „Antioxidant activity of Coriandrum sativum and protection against DNA damage and cancer cell migration”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4028854/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0