Combinație de anticorpi, eficientă împotriva mai multor variante SARS-CoV-2 (studiu)

Cercetări realizate pe animale la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis sugerează că multe terapii bazate pe o combinație de anticorpi sunt eficiente împotriva unei game largi de variante ale SARS-CoV-2.

Terapiile pentru COVID-19 pe bază de anticorpi sunt adesea administrate pacienților cu risc crescut de a face o formă gravă a bolii și de a fi spitalizați. Însă, pe măsură ce apar noi variante de SARS-CoV-2, mai sunt aceste terapii eficiente?

Un studiu¹ pe animale efectuat la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis sugerează că multe dintre terapiile care presupun combinații de doi anticorpi sunt eficiente împotriva unei game largi de variante ale acestui coronavirus. Mai mult, terapiile combinate par să prevină apariția rezistenței la medicamente.

Studiul, efectuat pe șoareci și pe hamsteri, a testat toate terapiile unice și combinate pe bază de anticorpi autorizate pentru utilizare de urgență de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) sau care sunt evaluate în continuare în unor cadrul unor studii clinice, împotriva unui grup tulpini ale SARS-CoV-2.

Descoperirile, publicate în iunie 2021 în jurnalul științific Nature, sugerează că medicamentele pentru COVID-19 formate din doi anticorpi își păstrează adesea eficiența terapeutică împotriva noilor tulpini chiar și atunci când studiile in vitro indicaseră faptul că unul dintre cei doi anticorpi a pierdut unele sau toate capacitățile de a neutraliza varianta.

Concret, când oamenii de știință au analizat efectul medicamentelor pe animale, au observat că unele dintre combinații au avut rezultate mai bune decât se credea în urma datelor obținute în studiile in vitro. În plus, nu a existat nicio rezistență la medicamente indiferent de combinație, în toate variantele.

Savanții spun că trebuie să monitorizeze în continuare eficacitatea terapiei cu anticorpi pe măsură ce apar mai multe variante de SARS-CoV-2, pentru că terapia combinată va fi probabil necesară în continuare, pe măsură ce apar mai multe variante și oamenii continuă să se infecteze.

Terapia cu anticorpi monoclonali pare să își păstreze eficiența în fața variantelor emergente SARS-CoV-2

Așa-numiții anticorpi monoclonali îi imită pe cei generați de organism pentru a combate virusul care provoacă boala COVID-19. Administrarea terapiilor cu anticorpi ocolește procesul mai lent și uneori mai puțin eficient al organismului de producere a propriilor anticorpi. 

La momentul în care a început acest studiu, existau două terapii de doi anticorpi combinați și o terapie cu un singur anticorpi autorizate de FDA pentru utilizare de urgență. FDA a retras autorizația pentru terapia cu bamlanivimab în aprilie 2021 pe motiv că nu a fost eficientă împotriva tuturor variantelor care circulau în acel moment.

Investigatorii au evaluat în acest studiu anticorpii corespunzători celor autorizați de FDA realizați de Eli Lilly and Co. (bamlanivimab și etesevimab), Regeneron (REGEN-COV) și Vir Biotechnology / GlaxoSmithKline (sotrovimab), precum și anticorpii în curs de dezvoltare de către AbbVie, Vir și AstraZeneca care se află în studii clinice.

Virusul SARS-CoV-2 folosește proteina Spike pentru a invada celulele gazdei și toate terapiile COVID-19 pe bază de anticorpi monoclonali funcționează intervenind în interacțiunea dintre proteina Spike și celule. Cercetătorii au testat anticorpii împotriva unui grup de tulpini virale conținând mutații cheie în genele Spike.

Au fost incluse mutații găsite în trei dintre cele patru variante care au fost desemnate drept „variante de îngrijorare” de Organizația Mondială a Sănătății - Alpha (identificată pentru prima dată în Regatul Unit), Beta (Africa de Sud) și Gamma (Brazilia) - precum și o variantă emergentă din India similară variantei de îngrijorare Delta. De asemenea, au fost testat variante din New York și California. Cercetătorii au folosit un amestec de probe de virus obținute inițial de la persoane cu COVID-19 și tulpini de laborator proiectate genetic pentru a conține mutații cheie.

Savanții au au dat mai întâi animalelor din studiu anticorpi - fie ca atare, fie în aceleași combinații în care li se administrează pacienților umani - cu o zi înainte de a-i infecta cu una dintre variantele SARS-CoV-2. Cercetătorii au monitorizat greutatea animalelor timp de șase zile și apoi au măsurat cantitatea de virus din nas, plămâni și alte părți ale corpului.

Deși unii anticorpi unici au arătat o capacitate redusă de a neutraliza variantele de virus in vitro sau nu au arătat deloc o putere de neutralizare, doze mici din majoritatea combinațiilor de anticorpi au oferit protecție împotriva bolii cauzate de multe dintre variantele SARS-CoV-2. Cercetătorii au secvențiat probe virale de la animale și nu au găsit dovezi de rezistență la medicamente în virusurile de la niciunul dintre animalele care au fost tratate cu terapii combinate.

Potrivit autorilor studiului, terapia duală a părut să împiedice apariția virusurilor rezistente. Rezistența a apărut în cazul unora dintre monoterapii, dar niciodată în terapia combinată. Deoarece terapiile COVID-19 pe bază de anticorpi sunt utilizate în primul rând pentru a trata persoanele care sunt deja infectate, cercetătorii au evaluat, de asemenea, cât de bine s-au realizat combinațiile de anticorpi atunci când s-au administrat după infecția cu varianta Beta.

Varianta Beta a fost aleasă deoarece s-a demonstrat că este cel mai probabil să evite eutralizarea în experimentele de laborator și are cea mai mare rezistență la vaccinurile anti-COVID-19. Cocktailurile cu anticorpi corespunzătoare celor de la AstraZeneca, Regeneron și Vir au fost toate eficiente în reducerea bolii cauzate de varianta Beta; cel de la AbbVie a fost parțial protector, iar cel de la Lilly nu a demonstrat deloc eficacitate.

Oamenii de știință implicați în studiu au concluzionat că este nevoie în continuare să se găsească diverse combinații de anticorpi care să fie eficienți în tratarea bolii COVID-19 și că trebuie monitorizată rezistența la aceste medicmaente, deși utilizarea unor combinații specifice de anticorpi va face acest lucru mai puțin probabil.

Anticorpii monoclonali care au aprobare de urgență de la FDA

  • REGEN-COV (acest cocktail conține doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab și este aprobat ca profilaxie post-expunere pentru COVID-19 la adulți și copii cu vârste de 12 ani și peste care cântăresc cel puțin 40 kg, care prezintă un risc crescut de progresie spre COVID-19 în formă gravă, inclusiv spitalizare sau deces); 
  • sotrovimab (autorizat pentru adulți și copii cu vârste peste 12 ani care au testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 și care prezintă un risc ridicat de progresie spre o formă gravă de COVID-19, inclusiv spitalizare sau deces);
  • tocilizumab (pentru tratamentul adulților spitalizați și a pacienților pediatrici cu vârste de 2 ani și peste care primesc corticosteroizi sistemici și necesită oxigen suplimentar, ventilație mecanică neinvazivă sau invazivă sau oxigenare extracorporală cu membrană - ECMO).

 

Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
Nature - In vivo monoclonal antibody efficacy against SARS-CoV-2 variant strains
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03720-y
1. Studiul „In vivo monoclonal antibody efficacy against SARS-CoV-2 variant strains”, apărut în Nature 596, 103–108 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03720-y, autori: Chen, R.E., Winkler, E.S., Case, J.B. et al. 
CMS.gov - Monoclonal Antibody Products to Treat COVID-19 
https://www.cms.gov/medicare/covid-19/monoclonal-antibody-covid-19-infusion


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0