Combinația a două medicamente reduce apneea de somn cu cel puțin 30%

O cercetare a constatat că o combinație a două clase de medicamente deja disponibile - reboxetina și butilbromura - a menținut mușchii activi în timpul somnului, facilitând respirația regulată și constantă. Noul studiu a constatat că medicamente antidepresive combinate cu cele antispastice reduc apneea de somn cu cel puțin 30%.

Apneea de somn implică o oprire repetată a respirației pentru un moment, care împiedică persoanele care o au să se bucure de un somn odihnitor. Din cauză că te împiedică să te odihnești suficient, apneea de somn poate duce la mai multe afecțiuni grave de sănătate. O persoană care nu doarme suficient prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2, boli cardiovasculare, obezitate și depresie. 

Tratamentele actuale, cum ar fi purtarea unei măști de somn, nu funcționează pentru toată lumea din cauza disconfortului produs. 

Ce este apneea în somn?

Există două tipuri principale de apnee în somn: apneea de somn de tip obstructiv și apneea în somn centrală, dintre care prima este mai frecventă. 

Apnee de tip obstructiv

Apneea de top obstructiv determină îngustarea căilor respiratorii în timpul somnului. Această îngustare apare în episoade numite apnee obstructivă. O persoană diagnosticată cu apnee de tip obstructiv poate experimenta mai multe episoade de apnee în fiecare noapte.

TESTARE PCR COVID-19

O persoană cu apnee de tip obstructiv poate sforăi foarte tare. Acesta este un simptom comun.

Alte simptome includ:

•    somn întrerupt
•    trezirea frecventă pentru a urina în timpul nopții
•    durere de cap dimineața
•    somnolență și oboseală în timpul zilei
•    pierderea memoriei
•    iritabilitate

Apneea centrală

Aceasta implică faptul că organismul tău pierde impulsul de a respira noaptea, în perioadele numite apnee centrală.

De obicei, creierul trimite semnale către mușchii din jurul plămânilor, comandându-le mușchilor să se miște într-un anumit ritm, astfel încât plămânii să se extindă și să se contracte. Când o persoană are apnee centrală, aceste semnale devin reduse sau întrerupte, iar mușchii din jurul plămânilor încetează să se mai miște pentru perioade limitate. Acest tip de apnee apare de mai multe ori pe noapte.

Simptomele frecvente ale apneei centrale de somn includ:

•    somn întrerupt
•    insomnie
•    somnolență și oboseală în timpul zilei

Sforăitul puternic este mai puțin frecvent la persoanele cu apnee centrală decât la persoanele cu apnee obstructivă.

Apneea de somn poate provoca o serie de alte afecțiuni. American Sleep Apnea Association raportează următoarele posibile complicații ale apneei de somn:

•    boli de inimă
•    tensiune arterială crescută
•    accident vascular cerebral
•    diabet
•    depresie
•    accidente cauzate de oboseală

Combinarea antidepresivelor cu antispasticele ajută la reducerea apneei de tip obstructiv

Medicii încă nu au descoperit cum se dezvoltă apneea în somn, dar de obicei ambele tipuri sunt benigne și se rezolvă de la sine. Cu toate acestea, unele sunt  complexe, persistente și necesită terapie specifică.

Pentru persoanele cu apnee de tip obstructiv, odihna de noapte poate fi dificilă - afecțiunea îi determină să se trezească în mod repetat în timpul somnului, cauzând o stare de oboseală dimineața. În momentul actual nu există niciun medicament special conceput pentru tratarea apneei în somn.

Un nou studiu al Universitatății Flinders din Adelaide, Australia de Sud, raportează că mixarea a două medicamente existente poate reduce apneea obstructivă cu cel puțin 30%. Studiul apare în The Journal of Physiology.

Autorul principal al studiului, profesorul Danny Eckert, spune despre cercetare: „Am fost încântați, deoarece opțiunile actuale de tratament pentru persoanele cu apnee în somn sunt limitate și pot fi o experiență dureroasă pentru mulți.”

Tratamentul existent pentru apneea în somn

Până în prezent, tratamentele pentru apnee în somn cuprindeau una din următoarele soluții: 

•    Unele persoane cu această afecțiune poartă o mască în timp ce dorm. Masca aplică presiune pe căile respiratorii ale purtătorului pentru a le menține deschise. Această soluție funcționează pentru mulți indivizi, deși unii consideră că masca este inconfortabilă și nu pot adormi din cauza ei.

•    Există, de asemenea, o intervenție chirurgicală pentru cei cu apnee obstructivă în care țesuturile blochează căile respiratorii - procedura vizează eliminarea țesutului în exces.

•    O altă opțiune este un dispozitiv de repoziționare mandibulară, un aparat oral pe care stomatologii îl montează la persoanele cu apnee în somn. Cu toate acestea, astfel de dispozitive pot fi costisitoare, pot provoca dureri de maxilar și dinți și nu funcționează pentru toată lumea.

La studiu au participat 15 persoane, care au fost monitorizate în timpul somnului

Cercetarea, publicată în The Journal of Physiology, a constatat că administrarea simultană a două clase de medicamente disponibile - reboxetina și butilbromura - a menținut mușchii activi în timpul somnului, ajutând oamenii să nu mai experimenteze întreruperi atât de dese ale respirației. 

Medicii prescriu de obicei reboxetina ca antidepresiv, în timp ce bromura de butil este un medicament antispastic.

Cercetătorii au recrutat pentru studiu 15 voluntari clinic sănătoși, dar diagnosticați cu apnee obstructivă. Trei s-au retras înainte de finalizarea procesului.

Echipa i-a observat pe acești indivizi pe timpul somnului, pe parcursul a două nopți. Într-o noapte, cercetătorii au administrat fiecărui individ medicamentele de test, iar în cealaltă noapte, participanții au primit medicamente placebo. 

O serie de echipamente monitorizau participanții în timp ce dormeau. Cercetătorii au primit date de la fiecare participant privind electroencefalograma, electrooculograma, electrocardiograma, dar și saturația oxigenului.

Participanții au purtat, de asemenea, măști nazale care le-au permis oamenilor de știință să măsoare fluxul de aer, iar o cameră cu infraroșu și un senzor de mișcare le-au înregistrat pozițiile corpului.

Cercetătorii au observat efectul pe care medicamentele l-au avut asupra respirației indivizilor: o reechilibrare benefică a activității mușchilor din jurul gâtului a împiedicat inactivitatea căilor respiratorii în timpul somnului.

Potrivit prof. Eckert, unul dintre cercetătorii studiului, „Aproape toți cei pe care i-am studiat au avut o oarecare îmbunătățire a apneei de somn. Aportul de oxigen al oamenilor s-a îmbunătățit. Numărul de opriri ale respirației a ajuns la o treime sau mai puțin”. 

”În continuare, vom analiza efectele acestor medicamente și unora similare pe termen lung. Vom evalua dacă putem profita de beneficiile unui medicament fără a fi nevoie să le folosim pe amândouă. La fel, vom testa dacă putem combina aceste tratamente cu alte medicamente existente pentru a vedea dacă putem îmbunătăți eficacitatea lor și mai mult”, concluzionează echipa de cercetători.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.cdc.gov/sleep/index.html Sleep and Sleep Disorders

The noradrenergic agent reboxetine plus the antimuscarinic hyoscine butylbromide reduces sleep apnoea severity: a double-blind, placebo-controlled, randomised crossover trial


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0