Coada-racului (Potentilla Anserina): proprietăți, beneficii, contraindicații

Coada-racului, sau Potentilla Anserina, este o plantă perenă din familia Rosaceae, din care face parte și trandafirul. Aceasta mai este cunoscută științific și drept Argentina Anserina. Coada-racului se dezvoltă cu precădere în regiunile cu climă temperată, și anume în Europa, Asia și America de Nord. Planta poate fi regăsită cel mai des pe malul apelor, inclusiv în apropierea mărilor și oceanelor, dar și în zone de câmpie. Coada-racului se bucură de lumină indirectă, de soluri bine hidratate și tolerează foarte bine aerul sărat de mare. 

Cum arată coada-racului?

Coada-racului are o tulpini lungi, subțiri și frunze dispuse în formă de solzi. Pe fiecare tulpină se dezvoltă între 15 și 25 de frunze. Acestea sunt acoperite cu perișori argintii, mai ales pe partea din spate, iar de aici se presupune că vine denumirea de Argentina, derivat din latinescul argentum (argint).

Coada-racului produce flori galbene, situate individual. Planta înflorește din luna iunie până în luna august. Fructele plantei se formează în buchețele și arată ca boabele de năut, cu aspect ușor deshidratat. Coada-racului este o plantă hermafrodită, având organe de reproducere feminine și masculine pe aceeași plantă, și este polenizată de albine, muște și gândaci. 

Ce părți din coada-racului sunt folosite?

Partea aeriană a plantei, în special frunzele, precum și rădăcina acesteia sunt folosite în scopuri medicinale. Frunzele sunt culese la scurt timp înainte ca planta să dea flori, în timp ce rădăcina este extrasă la sfârșitul verii sau la începutul toamnei.  Atât rădăcina, cât și frunzele, trebuie lăsate la uscat, la umbră, la o temperature mai mică de 40 grade Celsius, pentru a putea fi ulterior integrate în remedii medicinale. 

Coada-racului: beneficii pentru sănătate și uz medicinal

Coada- racului are un conținut de cel puțin 2% de tanini, flavonoizi (inclusiv quercetină), fitosteroli, antocianină, cholină, substanțe amare, mucilagii și rășină.  De asemenea, planta conține poliprenoli, regăsiți în special în frunze. Poliprenolii sunt cunoscuți prentru proprietățile antivirale și există mai multe cercetări în curs cu privire la eficiența acestor compuși în scop medicinal. 

Iată beneficiile principale ale acestei plante:

1. Are proprietăți astringente

Coada-racului este folosită în principal pentru efectul astringent oferit de conținutul de tanini. Rădăcina este mai bogată în tanini față de frunze, de aceea se folosește mai des extractul obținut din rădăcinile plantei. În acest sens, remediile din coada-racului se folosesc pentru calmarea simptomelor de diaree, dar și pentru curățarea și cicatrizarea mai rapidă a tăieturilor superficiale. 

2.  Are efect antispasmodic

Extractul din coada-racului este foarte des folosit ca remediu pentru crampe și spasme abdominale.  În medicina naturistă, planta este folosită pentru atenuarea presiunii abdominale, a senzației de balonare, pentru calmarea crampelor menstruale, dar și ca adjuvant în tratamentul gastritei, al ulcerului stomacal și al crampelor musculare. Proprietățile antispasmodice ale plantei au fost evaluate în studii pe animale, deci este nevoie de cercetări pe subiecți umani pentru a le putea confirma din punct de vedere științific. Extractul de coada-racului este, cel mai frecvent, regăsit în preparate naturiste, în special sub formă de ceai, adresate ca remediu împotriva diareei. 

3. Are proprietăți antiinflamatoare

Coada-racului se poate regăsi și în ape de gură naturale, pentru calmarea inflamațiilor de la nivelul cavității bucale și în prevenirea gingivitei și a altor afecțiuni. În trecut, extractul distilat de coada-racului era utilizat în scop cosmetic, pentru estomparea coșurilor și ca tratament antiinflamator pentru arsurile solare. În plus, coada-racului se regăsea în multe unguente, ca remediu topic pentru hemoroizi, dar și pentru accelerarea vindecării tăieturilor, rănilor și zgârieturilor. 

Coada-racului în alimentație

Rădăcina acestei plante este bogată în amidon și poate fi coaptă, gătită la tigaie sau consumată crudă. Are un gust plăcut, crocant și cu savoare de nucă, iar unele persoane aseamănă gustul acesteia cu cel al cartofilor dulci, păstârnacului sau castanelor coapte. În trecut, rădăcinile de coada-racului erau folosite în bucătăria amerindiană, în numeroase tipuri de preparate. De asemenea, rădăcina de coada-racului era consumată de populația inuită din Groenlanda, precum și de populația Sami din nordul Scandinaviei. 

Pe lângă consumul gătit sau crud, rădăcinile de coada-racului pot fi uscate și soare și transformate în pulbere, care poate fi apoi amestecată în făină sau în cereale și utilizată în prepararea de aluaturi și prăjituri. De asemenea, pulberea de coada-racului se poate adăuga sub formă de condiment în supe și alte mâncăruri sărate sau dulci. Tot în trecut, această pulbere era folosită ca substitut pentru cafea sau ca înlocuitor natural pentru zahăr. Deși nu oferă băuturilor un gust neapărat dulce, aroma deosebită a acesteia poate îmbunătăți savoarea unei cești de cafea, de ceai sau de lapte. 

Cantități recomandate și forme de administrare

Coada-racului poate fi folosită în scopuri terapeutice sub formă de ceai, tinctură sau extract, unguent sau comprese. Pentru a prepara o ceașcă de ceai de 250 ml, vei avea nevoie de 2 lingurițe (între 2 și 4 grame) de plantă uscată sau pulbere. Se lasă la infuziat circa 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 sau 3 căni de ceai pe zi, preferabil între mese. 
Ca tinctură, coada-racului se poate folosi de trei ori pe zi, iar cantitatea recomandată este între 2 și 4 ml. 

Compresele se pot obține prin înmuierea unui prosop curat într-o infuzie puternică de ceai de coada-racului. Infuzia se prepară prin adăugarea a două lingurițe de plantă uscată la jumătate de litru de apă clocotită și se lasă la infuzat aproximativ 20 de minute. Când infuzia s-a răcit, se înmoaie prosopul în băutură și se aplică local, pe zona afectată. 

Posibile reacții adverse și interacțiuni cu medicamente

Până în prezent nu s-au înregistrat interacțiuni cu medicamente sau cu alte suplimente naturiste. De asemenea, nu se cunosc reacții adverse la această plantă, dar specialiștii recomandă consumul cu moderație și urmând instrucțiunile de pe ambalajul produsului.  De asemenea, dacă suferi de o boală cronică și/sau de alergii, este recomandat să te consulți cu medicul curant înainte de a folosi coada-racului.

 

Sursă foto: Shuttersock
Bibliografie:
Natural Meddicinal Herbs - Silverweed
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/potentilla-anserina=silverweed.php 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0