Cicatricile post-acnee - cum scăpăm de ele?

Acneea este cunoscută ca o afecţiune care produce disconfort atât fizic, cât şi psihic, atât din cauza aspectului neplăcut al leziunilor, cât şi din cea a urmelor pe care le lasă pe piele. În acest articol, discutăm despre cum poți preveni formarea acestor cicatrici care rămân după acnee și ce se poate face, dacă deja le-ai căpătat, pentru a le trata cât mai eficient.

Acneea este o problemă cu care se confruntă nu doar adolescenții, ci și adulții. Cicatricile post-acnee sunt acele semne care rămân după vindecarea leziunilor active. Acestea apar foarte frecvent, de cele mai multe ori sunt permanente, iar prezenţa lor produce o profundă nemulţumire şi o scădere a încrederii în sine în rândul persoanelor care suferă de acnee, afectând semnificativ calitatea vieţii. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Acneea este o afecțiune comună a pielii 

Acneea este o afecțiune des întâlnită, corelată cu glandele sebacee și foliculii de păr. Aceasta se caracterizează prin apariția de leziuni inflamate și neinflamate pe piele, cum ar fi coșurile, punctele negre și pustulele. Acneea poate apărea pe față, dar și în alte zone ale corpului, cum ar fi spatele și pieptul.

Statisticile arată că este 90% dintre adolescenți suferă de acnee într-o anumită măsură, dar și aproximativ 20% dintre persoanele adulte continuă să aibă acnee sau experimentează reapariția acesteia la un momen dat la vârsta adultă. Factorii de risc pentru acneea severă includ predispoziția genetică, fluctuațiile hormonale, utilizarea anumitor medicamente și stresul. 

Atunci când acneea este severă și nu este tratată corespunzător, inflamația și leziunile pot duce la distrugerea colagenului și la formarea de cicatrici. Există mai multe tipuri de cicatrici post acnee: unele mici și adânci, care apar ca niște gropi în piele, altele mai mari și mai plate, cu margini bine definite, dar și cicatrici care creează aspectul de valuri sau de dungi pe piele. De asemenea, mai pot rămâne cicatrici care se formează atunci când producția de colagen este excesivă în timpul procesului de vindecare sau sunt cicatrici mai ridicate, care se pot extinde dincolo de zona inițială a leziunii.

Cel mai frecvent, aceste cicatrici post acnee fac parte din clasa cicatricilor atrofice. Acest lucru înseamnă că se prezintă sub forma unor gropiţe în piele, având forme şi dimensiuni variate. Mult mai rar, cicatricile care se formează sunt hipertrofice şi anume sunt formate printr-o denivelare cauzată de un exces de ţesut. Să vedem în continuare ce se poate face pentru a preveni cicatricile cauzate de acneea severă, dar și cum se pot trata.

Cum previi apariția cicatricilor post-acnee?

Cicatricile atrofice, odată constituite, sunt permanente. Acestea nu se pot reumple spontan și nu se pot netezi de la sine. De aceea, cel mai indicat ar fi să eviți, pe cât posibil, apariţia lor. În acest scop, este indicat să nu spargi sau să storci coşurile deja constituite. Agresarea erupțiilor cutanate duce la creşterea şanselor de a dezvolta cicatrici post acnee, pe o leziune astfel traumatizată. 

De asemenea, la cele mai mici semne ale agravării acneei, adică la apariţia mai multor leziuni active de acnee, este important să apelezi la sfatul avizat al medicului dermatolog, care îți va pune la dispoziție un tratament corespunzător. Cu cât apar mai puţine leziuni active, cu atât mai mici vor fi riscurile dezvoltării cicatricilor. 

Metode intervenţionale pentru atenuarea cicatricilor acneice atrofice

Există tehnici utilizate în unităţile medicale de către medici dermatologi, chirurgi plasticieni și esteticieni pentru a atenua (şi, în unele cazuri, a şterge) aceste cicatrici lăsate de acnee, dar şi pentru a îmbunătăţi aspectul general al tenului afectat de acnee. Fiecare tehnică are un grad variabil de eficienţă, care depinde de la un pacient la altul. 

În alegerea tehnicii potrivite, specialistul va ţine cont de mai multe aspecte, și anume:

 • tipul cicatricilor;
 • aşteptările pacientului;
 • disponibilitatea pacientului de a suporta unele efecte secundare (ex: înroşiri, cruste, etc.);
 • echilibrul între efectele favorabile aşteptate şi potenţialele efecte secundare;
 • perioada din an în care se fac tratamentele (de exemplu, multe tratamente nu se efectuează în cursul lunilor de vară, când soarele este foarte puternic, pentru a nu risca apariția hiperpigmentării pielii).

În primă instanță, poți să apelezi la cremele care au în compoziție substanțe care ajută la vindecarea rapidă a coșurilor, contribuie la prevenirea apariției lor și limitează semnele post-acneice. 

Cele mai populare tehnici folosite în prezent pentru diminuarea aspectului cicatricilor post-acnee sunt:

1. Netezirea tegumentului prin exfolieri repetate

Aceasta se efectuează prin proceduri de peeling chimic, în cursul cărora se aplică pe zonele cu cicatrici substanţe care declanșează descuamări (exfolieri) ale straturilor superficiale ale pielii. Profunzimile la care se acţionează sunt diferite, în funcţie de substanţele de peeling folosite. 

2. Producerea unei inflamaţii în piele, la nivelul cicatricii

Se produce o inflamație care să stimuleze remodelarea tisulară, formarea de colagen şi alte substanţe din derm, care vor umple dinăuntru în afară cicatricea. Aici intră următoarele proceduri:

 • Dermabraziunea și/sau microdermabraziunea - se folosesc diferite instrumente pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii la diverse niveluri. Microdermabraziunea este o procedură mai superficială decât dermabraziunea şi totodată mai puţin dureroasă; se poate repeta la intervale scurte (chiar 10-14 zile);
 • Microneedling/dermapen – se folosesc dispozitive cu microace, care, prin înţepături repetate și controlate, stimulează producția de colagen și, astfel, umplerea cicatricilor cu ţesut sănatos.

3. Tratamentele cu laser

Tipurile de laser care pot fi utilizate cu succes pentru a tratat cicatrici post acnee se împart în două categorii:

 • a. Lasere ablative – care distrug o parte dintre straturile superioare ale pielii, vindecarea făcându-se cu remodelare şi umplerea cicatricii. Pintre cele mai des utilizate tipuri de lasere ablative se numără laserele cu dioxid de carbon și laserele care utilizează plasmă. Sunt proceduri dureroase, care se efectuează, în mod frecvent, sub anestezie locală si au o rată mai mare de producere a unor efecte secundare de tipul: înroşire, umflături, cruste, pigmentări, infecţii. Aceste efecte secundare pot fi evitate printr-o îngrijire riguroasă ulterioară procedurii, prin aplicarea unei creme cu efect reparator și calmant, preferabil pe bază de niacinamidă.
 • b. Lasere nonablative – care stimulează producerea de colagen din derm, fără să distrugă stratul superior al pielii. Acestea au o rată mai mică de producere a reacţiilor adverse si necesită mai puţini paşi de îngrijire post-terapie.

4. Dispozitive cu radiofrecvenţă

Efectele se obţin prin încălzirea profundă, la nivelul dermului. 

5. Injectarea unor substanţe de umplere la nivelul cicatricilor

Substanţa care se injectează cel mai frecvent este acidul hialuronic. Efectul este temporar, întrucât produsul se resoarbe în timp şi este nevoie de reinjectări.

6. Intervenții chirurgicale 

 • Excizia cicatricilor – se pretează doar pentru anumite tipuri de cicatrici post acnee şi nu poate fi efectuată pe suprafeţe mari de piele.
 • Subcizia cicatricilor – se realizează prin introducerea unui ac la baza cicatricii, în mai multe direcţii, și se obţine o tăiere a benzilor fibroase ce produc cicatricile retractile.

7. Terapie cu celule stem

Este o tehnică extrem de nouă, prin care se injectează, la nivelul cicatricilor recente, celule stem recoltate din sângele periferic sau din ţesutul adipos al pacientului. Celulele stem sunt celule nediferenţiate şi care, odată ajunse la nivelul unui anumit ţesut, se diferenţiază (se transformă) în celule care aparţin respectivului ţesut. 

Ce e bine să mai știi despre aceste proceduri?

Câteva puncte de reţinut, dacă acneea ți-a pus probleme și ești interesată de procedurile explicate mai sus pentru a trata cicatricile:

 • Sunt necesare mai multe şedinţe de tratament pentru a obţine rezultate satisfăcătoare (în general, 4-5 şedinţe, pentru fiecare tehnică).
 • De obicei, atenuarea acestor cicatrici lăsate de acnee este minimă după doar una sau două şedinţe de tratament, dar acest lucru nu înseamnă că rezultatul cumulativ al mai multor şedinţe nu va fi unul satisfăcător.
 • Uneori, este nevoie de combinarea mai multor tehnici – medicul curant va propune ordinea şi timpul corect al efectuării fiecărei intervenţii, pentru a avea efecte cât mai bune.
 • Cu cât tehnicile utilizate sunt mai agresive, cu atât netezirea este mai eficientă, dar şi potenţialul de efecte secundare este mai mare.
 • Multe dintre procedeele amintite se însoţesc de un grad mai mic sau mai mare de durere, de aceea unele se efectuează sub anestezie locală.

Înainte de a apela la una sau mai multe tehnici de netezire a cicatricilor, este important să ai în vedere următoarele aspecte:

 • Menține aşteptări realiste – nicio metodă nu poate garanta o netezire completă a pielii şi o ştergere în proporţie de 100 % a acestor cicatrici post acnee. Discută cu medicul curant înainte de a începe tratamentul, pentru a fi cât mai bine lămurit cu privire la rezultatele la care te poți aștepta.
 • Urmează cu conștiinciozitate terapia sau produsele recomandate de medic după intervenţiile efectuate (de exemplu, aplicarea unor creme hidratante şi reparatorii, cu niacinamidă, aplicarea unei creme cu protecție solară, zilnic etc.), pentru a evita apariția unor efecte adverse nedorite.
 • Păstrează o legatură strânsă cu medicul curant şi comunică-i imediat dacă apare orice semn sau simptom care nu ar trebui să se manifeste pe zonele tratate. 

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - Acne scars: diagnosis and treatment
https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/scars/treatment
NHS - Complications - Acne
https://www.nhs.uk/conditions/acne/complications/


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0