Chitosanul chiar contribuie la slabit si la scaderea colesterolului?

Printre suplimentele pentru slăbit care își fac loc pe piață în permanență se numără și cele cu chitosan. În plus, această substanță pare a avea și efecte hipolipemiante. Ce este chitosanul și ce beneficii potențiale are pentru sănătate?

Multe persoane care se luptă cu kilogramele în plus sunt în căutare de suplimente alimentare pentru slăbit, la fel cum mulți pacienți cu colesterol și trigliceride mari apelează la remedii naturale pentru a regla nivelurile acestor lipide în corp. Este chitosanul un răspuns pentru aceste categorii?

Mai întâi, ce este chitosanul?

Chitosanul este o polizaharidă derivată din chitină, care provine din scheletul exterior al crustaceelor, inclusiv crabul, homarul și creveții. Ca fapt divers, este a doua cea mai abundentă polizaharidă naturală după celuloză. Acest compus fibros poate fi regăsit în suplimente pentru slăbit, pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor, dar și în unele medicamente topice antimicrobiene utilizate pentru tratarea rănilor.

Deoarece chitosanul este biodegradabil, a fost utilizat și pentru dezvoltarea foliilor antimicrobiene pentru ambalarea alimentelor. În prezent, este studiat pentru utilizarea în dezvoltarea unor medicamente, dar și pentru potențialul său în medicina regenerativă.

Pentru a produce suplimentele cu chitosan, cochiliile crustaceelor, în principal creveții și crabii, sunt grupate pe mărimi și specii, apoi sunt curățate, uscate și măcinate, după care trec printr-o metodă de purificare, care diferă pentru fiecare tratament sau produs. Dacă pudra rezultată urmează să fie folosită în scopuri biomedicale sau farmaceutice, va fi extrem de purificată, eliminând orice proteine reziduale, minerale sau pigmenți.

Cum acționează chitosanul?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deși nu există multe cercetări științifice despre chitosan, s-a sugerat că substanța funcționează transformându-se într-un gel în stomac. Când acel gel se deplasează din stomac în intestine, se leagă de lipide. 

Concret, chitosanul ar putea sprijini pierderea în greutate și scăderea colesterolului prin eliminarea grăsimilor din organism, înainte ca acesta să le absoarbă. De aceea, pe etichetele suplimentelor de slăbit, la indicații de utilizare, scrie că trebuie luate înainte de masă.

Studiile clinice de la începutul anilor 2000 au descoperit că chitosanul nu a crescut semnificativ excreția de grăsime în scaun; deși chitosanul este o fibră și ar putea să formeze acel gel despre care spuneam, nu există niciun indiciu că ar reține de fapt grăsimea.

Ce beneficii poate avea chitosanul pentru sănătate?

Unele cercetări au arătat că suplimentele cu chitosan pot ajuta la slăbit și la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, însă aceste studii nu sunt nici foarte multe, nici foarte consistente, spun oamenii de știință.

Ar putea ajuta la slăbit

O analiză din 2018 a cercetat datele din 14 studii științifice, la care participaseră peste 1.100 de participanți supraponderali sau cu obezitate. S-au comparat rezultatele pierderii în greutate la persoanele care au luat suplimente de chitosan cu cele ale persoanelor care luau un placebo. Rezultatele au arătat că suplimentele cu chitosan au redus ușor greutatea corporală și indicele de masă corporală (IMC) atunci când au fost asociate cu o dietă cu restricții calorice și cu activitate fizică.

Aceste rezultate susțin concluziile unei analize similare, mai vechi, care a constatat că suplimentele cu chitosan pot fi mai eficiente decât un placebo, ca parte a unui plan de acțiune pe termen scurt pentru combaterea supragreutății și a obezității.

Un alt mic studiu clinic a constatat că suplimentarea cu 3 grame de chitosan pe zi poate fi mai eficientă pentru pierderea în greutate atunci când este asociată cu 2 grame de acid L-ascorbic - un tip de vitamina C.

Poate regla nivelul colesterolului și al trigliceridelor

Chitosanul a fost studiat și pentru potențiale efecte asupra lipidelor din sânge, iar rezultatele sugerează că acest supliment poate avea un impact mai mare asupra nivelului de colesterol decât asupra pierderii în greutate. Aceeași analiză recentă legată de slăbit a reunit și date despre nivelurile de colesterol de cele peste 1.000 de persoane și a concluzionat că suplimentarea cu chitosan a scăzut atât colesterolul total, cât și colesterolul rău LDL.

Colesterolul bun HDL nu a fost influențat în niciun fel, dar suplimentarea cu chitosan poate fi totuși o parte eficientă a unui plan de management al colesterolului, spun cercetătorii.

Un studiu mai vechi a explicat efectul benefic al chitosanului ca supliment alimentar în reducerea colesterolului plasmatic și a trigliceridelor prin faptul că substanța are capacitatea de a se lega de lipidele dietetice, reducând astfel absorbția intestinală a acestora. 

În același studiu se preciza că influența hipolipemiantă a chitosanului se poate datora și întreruperii circulației acizilor biliari enterohepatici. Chitosanul acționează prin formarea de geluri în tractul intestinal care captează lipidele și alți nutrienți, inclusiv vitaminele și mineralele solubile în grăsimi, interferând astfel cu absorbția acestora. 

Chitosanul alimentar poate influența metabolismul calciului prin accelerarea excreției sale urinare, mai arată studiul, iar acidul ascorbic îmbunătățește formarea acestui gel de chitosan, potențiind astfel activitatea de scădere a colesterolului plasmatic. Dacă chitosanul este administrat pe termen lung, însă, poate altera flora normală a tractului intestinal, ceea ce poate duce la creșterea agenților patogeni rezistenți. 

Ar putea reduce tensiunea arterială

O evaluare recentă care a analizat efectele chitosanului asupra lipidelor din sânge și asupra tensiunii arteriale a constatat că administrarea acestui supliment a scăzut semnificativ tensiunea arterială diastolică dacă a fost luat în doze mai mari și în intervenții pe termen scurt, dar nu a avut niciun efect asupra tensiunii arteriale sistolice.

Poate contribui la tratarea rănilor

Unele cercetări au arătat că chitosanul poate fi util în tratarea rănilor, având efect antimicrobian (combate bacteriile gram-negative și pe cele gram-pozitive). Produsele cu chitosan pentru aplicare topică, cum ar fi gelurile și spray-urile, sunt folosite în tratarea rănilor pentru a reduce inflamația și a combate infecțiile.

Ce efecte secundare pot avea suplimentele cu chitosan?

Grupul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară pentru produse dietetice, nutriție și alergii a stabilit doza zilnică maximă recomandată de chitosan la 3 grame. Studiile au arătat că suplimentarea cu chitosan este în general sigură la adulți, deși dozele studiate variază foarte mult, de la 0,34 până la 3,4 grame de chitosan pe zi. Fiecare produs are pe etichetă indicații de administrare, așa că trebuie respectate dozele indicate pe ambalaj.

Totuși, chiar și respectând dozele indicate, unele persoane se pot confrunta cu efecte secundare ale suplimentelor cu chitosan, care pot include constipație, greață și stomac deranjat.

Cine nu ar trebui să ia chitosan?

Persoanele alergice la crustacee sau la ciuperci ar trebui să evite suplimentele cu chitosan.

Chitosanul poate interfera cu absorbția vitaminelor solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, precum și cu absorbția calciului și magneziului. Prin urmare, nu ar trebui luate în același timp cu orice alte suplimente.

Pacienții care iau anticoagulante ar trebui să evite chitosanul, deoarece poate avea o interacțiune negativă cu medicamente precum warfarina.

Recomandarea noastră este ca, înainte de a lua orice suplimente alimentare, inclusiv unele care conțin chitosan, să se ceară sfatul medicului de familie sau al medicului curant, în cazul persoanelor care suferă de anumite boli cronice și se află în tratament medicamentos.

Ce poți face pentru a slăbi sănătos?

Deși persoanele supraponderale sau cu obezitate pot simți tentația de a lua suplimente pentru slăbit în speranța că vor „topi” kilogramele în plus ca prin minune, e bine de reținut că aceste suplimente pot, cel mult, să sprijine procesul de slăbire bazat pe o alimentație potrivită și pe activitate fizică. Așadar, dacă ai kilograme în plus, dar continui să mănânci prea mult și nesănătos și să nu faci mișcare, aceste suplimente probabil că nu vor avea niciun efect.

Slăbitul sănătos și menținerea unei greutăți adecvate se bazează pe consumul adecvat de alimente hrănitoare, într-un număr de calorii potrivit pentru fiecare persoană în parte, precum și pe activitate fizică regulată, în funcție de capacitățile, dar și de preferințele și de programul zilnic al fiecărei persoane. În acest context, suplimentele pentru slăbit pot avea o oarecare contribuție la pierderea în greutate, dar, cum spuneam, trebuie cerut înainte sfatul medicului de familie.

Tot medicul de familie sau un nutriționist pot ajuta persoanele care vor să slăbească să-și facă un plan de alimentație și mișcare în funcție de nevoile personale, de disponibilitate, dar și de orice alte afecțiuni ar avea de gestionat - pentru că unele boli nu permit consumul anumitor alimente, în cazul acestor pacienți meniul trebuie gândit în așa fel încât să nu îi priveze de nutrienți esențiali.

Ca reguli generale, pentru a pierde în greutate se poate începe fie direct, cu schimbări drastice de alimentație și mișcare, fie treptat, prin înlocuirea anumitor alimente cu altele sau prin reducerea consumului. 

De exemplu, o persoană care bea zilnic o cantitate mare de sucuri dulci și acidulate din comerț poate constata că slăbește semnificativ dacă reduce cantitatea de sucuri, înlocuindu-le cu alte lichide fără calorii (apă cu zeamă de lămâie, ceaiuri de plante și cafea îndulcite cu îndulcitori naturali fără calorii). 

La fel, o persoană care mănâncă zilnic un sendviș cu pâine albă cu mezeluri și brânză topită, să spunem, poate constata că începe să slăbească dacă înlocuiește pâinea albă cu pâine integrală de grâu sau de secară, mezelurile cu felii de carne slabă sau cu un înlocuitor de carne vegetal, brânza topită cu brânza telemea slabă sau tofu și dacă mai adaugă în sendviș și frunze de salată verde și felii de roșie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Does Chitosan Work for Weight Loss or Is It All Hype?
https://draxe.com/nutrition/chitosan/
Pub Med - A Meta-Analysis on Randomised Controlled Clinical Trials Evaluating the Effect of the Dietary Supplement Chitosan on Weight Loss, Lipid Parameters and Blood Pressure
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30545156/
Studiul „A Meta-Analysis on Randomised Controlled Clinical Trials Evaluating the Effect of the Dietary Supplement Chitosan on Weight Loss, Lipid Parameters and Blood Pressure”, apărut în Medicina (Kaunas). 2018 Dec 12;54(6):109. doi: 10.3390/medicina54060109, autori: Cristina Moraru et al. 
Pub Med - Quantitative assessment of the effects of chitosan intervention on blood pressure control
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29343944/
Studiul „Quantitative assessment of the effects of chitosan intervention on blood pressure control”, apărut în Drug Des Devel Ther. 2017 Dec 28;12:67-75. doi: 10.2147/DDDT.S148064. eCollection 2018, autori: Haohai Huang  et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0