Ce trebuie să știi despre alăptarea în ”era COVID-19”
Ce trebuie să știi despre alăptarea în ”era COVID-19”
Ce trebuie să știi despre alăptarea în ”era COVID-19”
Toți facem eforturi pentru a ne proteja, atât pe noi cât și pe ceilalți de infectarea cu SARS-CoV-2, ținând seama de toate recomandările experților, inclusiv distanțarea fizică și spălarea frecventă a mâinilor. Situația se complică însă dacă ești proaspătă mămică și alăptezi. De ce trebuie să ții cont, în aceste condiții ?
Din fericire, protejarea micuților tăi este similară cu protejarea ta, chiar și atunci când vine vorba momentul când îți alăptezi bebelușul la sân.
Reține că oamenii de știință încă învață despre acest nou virus, iar cercetările medicale sunt în curs de desfășurare. Dar, din câte știu experții până acum, procesul alăptării în această perioadă este unul sigur. Cu toate acestea, această situație necesită unele precauții speciale, mai ales dacă ai simptome ale bolii COVID-19.
SARS-CoV-2 trece în laptele matern?
Iată câteva știri încurajatoare: cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși studiile sunt limitate.
Două studii de caz - da, doar două, insuficient pentru a trage concluzii ferme - din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru de sarcină.
Femeile au născut copii sănătoși care nu au avut o infecție cu coronavirus. Mămicile au evitat contactul cu pielea nou-născuților și s-au izolat până când și-au revenit.
În plus, chiar dacă învățăm încă despre SARS-CoV-2, oamenii de știință cunosc foarte bine ruda sa cea mai apropiată, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern.
Dar sunt necesare mai multe studii medicale, iar pentru un plus de precauție, adresează-te medicului tău dacă ai îndoieli și nu știi dacă să îți alăptezi copilul.
Care sunt recomandările pentru alăptare?
Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să păstrezi acest obicei. Dar există câteva îndrumări speciale pentru a-ți proteja copilul în timpul acestei pandemii.
Cercetătorii știu că SARS-CoV-2 se răspândește în principal prin picături mici rămase în aer atunci când o persoană care poartă virusul strănută, tușește sau vorbește. Din păcate, poți transmite virusul chiar înainte de a avea simptome și chiar dacă nu vei prezenta niciodată simptome, dar ești purtător (asimptomatic).
Deși am stabilit deja că cel mai probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, îl poți transmite în continuare prin picături din gură și nas sau atingându-l pe cel mic după ce ai intrat în contact cu fața sau cu aceste picături.
Deci, este deosebit de important să urmezi aceste instrucțiuni dacă ai simptome COVID-19 sau crezi că ai fost expusă la virus:
• Spală-ți bine mâinile
Oricum te-ai fi spălat cu atenție pe mâini înainte de a-ți atinge bebelușul, deci regula nu ar trebui să-ți aducă un stres suplimentar. Acum, este vital să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îți iei în brațe bebelușul sau pui mâna pe biberoane și pe alte articole pentru bebeluși.
• Poartă mască
Poate că deja ești obișnuită să porți una când ieși din casă, dar cum ți se pare să o porți și în propria ta casă? Deși poate fi incomod, dacă alăptezi, este o idee foarte bună. Dacă ai simptome de COVID-19 sau doar o simplă banuială, poartă o mască în timp ce îți alăptezi copilul. Poart-o chiar dacă nu ai simptome.
De asemenea, poartă o mască în timp ce te joci, schimbi scutecul sau când vorbești cu bebelușul tău. Acest lucru va fi probabil inconfortabil pentru tine - și îl va uimi sau îi va distrage atenția micuțului la început - dar poate ajuta la prevenirea unei infecții cu coronavirus.
• Dezinfectează suprafețele
Curăță și dezinfectează orice ai atins cu un detergent pe bază de alcool. Aceasta include blaturi, mese de schimb, sticle, biberoane și îmbrăcăminte. De asemenea, curăță suprafețele pe care nu le-ai atins și care ar putea avea picături din aer pe ele.
Curăță și dezinfectează cu atenție tot ceea ce poate atinge copilul. Acest virus poate supraviețui pe anumite suprafețe timp de 48 până la 72 de ore!
• Stochează laptele matern
De asemenea, poți să îți pompezi și stochezi laptele matern și să ceri partenerului sau unui membru al familiei să hrănească bebelușul. Nu îți face griji - acest lucru este temporar. Spală mâinile și curăță orice zonă de piele pe care pompa de sân o va atinge. Asigură-te că sticla din care va mânca bebelușul este complet sterilă, folosind apă fiartă.
• Păstrează la îndemână formulă pentru bebeluși
Nu trebuie să alăptezi neapărat dacă te simți rău sau ai simptome de COVID-19. Păstrează preparatele pentru bebeluși și biberoanele sterile la îndemână, gata de folosire, pentru orice eventualitate.
Laptele matern va oferi copilului imunitate?
Laptele matern oferă copilului tău multe beneficii imunitare, cum ar fi protecția împotriva mai multor tipuri de boli. Laptele matern nu numai că umple burtica flămândă a bebelușului, ci oferă și imunitate automată - dar temporară - împotriva unor bacterii și viruși.
Și până când bebelușul va fi înțărcat de laptele matern, va primi vaccinuri care să îi ofere propria protecție împotriva celor mai contagioase boli.
Cercetări medicale din 2004 privind un alt tip de coronavirus (SARS-CoV) a găsit anticorpi împotriva acestuia în laptele matern. Anticorpii sunt ca niște soldați mici care vizează un anumit tip de germeni și scapă de ei înainte să poată provoca daune. Corpul tău produce anticorpi atunci când contractezi o boală și când primești un vaccin pentru aceasta.
Oamenii de știință nu știu încă dacă organismul poate produce anticorpi pentru SARS-CoV-2 și îi poate transfera prin laptele matern. Dacă se dovedește posibil, acest lucru ar însemna că, dacă ai avut în trecut această infecție cu coronavirus, ai putea să îți protejezi copilul împotriva unei infecții prin simpla alăptare.
Care sunt riscurile alăptării în acest moment?
Discută deschis cu medicul tău. Este posibil să îți recomande să nu îți alăptezi copilul sau să îi dai laptele matern după ce l-ai muls cu o pompă, dacă iei anumite medicamente pentru o infecție cu SARS-CoV-2 sau altă infecție virală.
Deci, deși în prezent nu există un tratament clar stabilit pentru COVID-19, ține cont că este o situație în evoluție. Nu există date despre efectele asupra alăptării ale tuturor medicamentelor folosite în tratamente.
Asta înseamnă că pentru unele tratamentele posibile, cercetătorii nu știu încă dacă medicamentele antivirale pot trece de la mamă la bebeluș prin laptele matern. În plus, unele medicamente pot face dificilă alăptarea, deoarece pot reduce cantitativ producția de lapte. Verifică acest lucru cu medicul tău.
Dacă ai simptome severe de COVID-19, nu încerca să alăptezi. În primul rând, ai nevoie de energie pentru a te reface după această infecție, iar alăptarea este un efort suplimentar care ți-ar putea încetini vindecarea.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Perinatal Transmission of 2019 Coronavirus Disease–Associated Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2: Should We Worry?" https://academic.oup.com/cid/article/72/5/862/5809260
Coronavirus disease (COVID-19) and breastfeeding - cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/covid-19-and-breastfeeding.html
Pregnancy and breastfeeding - cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html
Te-ar mai putea interesa și...